Kultúrkörök metszésében
Címlap / Őrület / Kultúrkörök metszésében

Kultúrkörök metszésében

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-02-06

Migrációs filmnapok a Goethe Intézet és a Francia Intézet közös szervezésében 

- A Goethe Intézet a Francia Intézettel közösen május 22-25. között migrációs filmnapokat rendez. Mindkét országból négy-négy nagyjátékfilmet mutatnak be a Mûvész moziban: Németországban élõ török és Franciaországban élõ észak-afrikai származású fiatal rendezõk filmjeit. A filmvetítésekre az „Elysée” Francia-Német Alap harmadik országokban megrendezett kulturális eseménysorozatának keretében kerül sor. A filmnapok vendége lesz Nursel Köse, az Anam címû film fõszereplõnõje.

Azokban az európai országokban, ahol nagy számú bevándorló népcsoportok élnek, problémáik és mindennapjaik a mûvészetekben is megjelennek. A „Migrantenkino” vagy „Cinema du métissage“ kifejezés egyrészt olyan filmeket jelent, melyeket bevándorló családok gyermekei forgattak „második hazájukban“, másrészt olyan alkotásokat, melyek középpontjában az elsõsorban nagyvárosi, multikulturális közegben élõ többnemzetiségû családok hétköznapjai állnak. Ezekbõl az alkotásokból hoz el hozzánk négy-négy filmet a két neves kulturális intézet.

A második világháború után harminc éven keresztül a bevándorlók munkavállalás céljával érkeztek Franciaországba, és társadalmi beilleszkedésük is ennek megfelelõen történt meg. Napjainkban ez a folyamat visszájára fordult, és úgy tûnik, megkérdõjelezõdik a republikánus integráció modellje, az asszimiláció.

Egyfajta „gettósodást” figyelhetünk meg, miközben a zömében muszlim kisebbségek saját közösségeik egyéni és kulturális jogainak elismeréséért szállnak harcba. „A filmnapokon bemutatkozó francia rendezõk közös vonása, hogy mindannyian az észak-afrikai Maghreb országokból származnak, és e belsõ nézõpontból ábrázolják a franciaországi bevándorló családok életét. Így a „Voltaire hibája” és a 2005-ben négy César díjjal kitüntetett „A kitérés” c. filmek pontos képet festenek a napjainkban tapasztalható integrációs problémákról. Az „Inch’Allah vasárnap” a családegyesítés aktuális kérdését járja körbe, mely ma Franciaországban az elsõ számú bevándorlási indok” - fogalmaz Alain Fourgeaux, a budapesti Francia Intézet igazgatóhelyettese.

A zömében török származású munkavállalók Németországba való tömeges bevándorlását követõen az elmúlt harminc évben a török filmesek a német mozi elismert alkotóivá váltak. „A legjelentõsebb filmrendezõk a második generációhoz tartoznak, vagyis már Németországban születtek és nõttek fel. A bevándorlókat már nem a társadalom peremén élõ áldozatokként ábrázolják, akik képtelenek a kommunikációra és az együttmûködésre. A „német-török” filmek létrejötte azt jelzi, hogy a török származású fiatalok már öntudatosabban határozzák meg magukat a német kulturális közegen belül. Egyik legnagyobb sikerüket 2004-ben ünnepelhették, amikor Fatih Akin „Fallal szemben” címû filmje elnyerte a Berlinale Arany Medve díját és az Európai Filmdíjat. Természetesség, sokszínûség és az önéletrajzi illetve fikciós elemek differenciált, nehezen megragadható összefonódása jellemzik az új német-török filmeket” – így Gabriele Gauler, a budapesti Goethe Intézet igazgatója

A migrációs filmnapok a Budapesten mûködõ Institut Francais és Goethe-Institut harmadik közös rendezvénye, melyet az „Elysée” Alap támogat. Az esemény vendége lesz: Nursel Köse, az Anam címû film fõszereplõnõje, aki filmje levetítése után beszélget a közönséggel. (A filmet május 22-én hétfõn, 18.00 órakor vetítik.)


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 783 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x