Aggteleki Múzsák Völgye
Címlap / Őrület / Aggteleki Múzsák Völgye

Aggteleki Múzsák Völgye

Forrás: Agyinfo
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Az Aggteleki-karszt színpompás lankáival, páratlan mikroklímájával, világhírű barlangjaival, lakóinak hagyományőrző és mindig megújuló kitartásával alkotja a világörökség egyik gyöngyszemét.  

Az Aggteleki-karszt színpompás lankáival, páratlan mikroklímájával, világhírű barlangjaival, lakóinak hagyományőrző és mindig megújuló kitartásával alkotja a világörökség egyik gyöngyszemét.

Ez a küldetés kibővül az Aggteleki Múzsák Völgye rendezvényeivel, melynek fő helyszíne a Tóhegy lábánál létrehozott szabadtéri színpad, ahol „gyöngyvirágtól lombhullásig” rangos kiállítások, prózai és zenei események szórakoztatják Aggtelek apraja-nagyját és az idelátogató érdeklődőket, turistákat.

Az Aggteleki Múzsák Völgyében elsőként a Reneszánsz Roma Műhely Alapítvány Színházi Társulást látjuk vendégül. 2006. szeptember 23-án
11 órakor a művészek a Hókirálynő Meseszínpad előadásában Horváth Imre Árpád: Aki másnak vermet ás című zenés mesejátékával bűvölik el az ifjúságot.

17 órakor Tersánszky Józsi Jenő: Szidike lakodalma című zenés vígjátéka kerül színre, melynek zenéjét a világhírű jazz-zongorista, Kossuth- és Liszt- díjas zeneszerző, érdemes művész Szakcsi Lakatos Béla írta. A Csemer Géza író, rendező által színpadra állított darab érdekessége − többek között − az élő zene: Johan János és cigányzenekara húzza a talpalávalót a vígjátékban „Zöldkakadúnak” nevezett színpadi vendéglőben. E bűbájos, cigányokról szóló zenés játék, a világon bárhol is mutatják be, óriási sikert arat. Aki szereti a muris lakodalmakat (s ki nem?), minden bizonnyal Aggteleken, a Múzsák Völgyében is jól szórakozik majd.

Hogy miről is szól a Tersánszky-mű, azt Csemer Géza, a darab rendezője így foglalja össze: „Volt egyszer egy kisváros, valamikor a múlt század elején. Úgy nézett ki, mint a többi: volt fényes vendéglője és sarki kiskocsmája is jó néhány. Itt élt Kakukk Marci, aki mindent tudott abból, ami a városkában történt. Tudta, hogy mikor gyűjtenek az árvák javára és hogy mikor rendezik a tűzoltóbált. Kakukk Marci mindenféle bonyodalomba keveredett, mert előszeretettel segített nemcsak a rászorulókon, de a szerelmeseknek is, hogy szerethessék egymást, a jóknak, hogy igazuk legyen, a gonoszabbaknak, hogy bűnhődjenek… Kakukk Marcink rokona lehetett a híres Sevilla városbeli borbély-mesternek, Figarónak. Szidike történetében, mint a város egyik cigányzenekarának nagybőgőhordozója tűnik fel. Mint rendesen, itt is dolga akadt… Az úgy volt, hogy Szidike, a vendéglői cigányprímásék lánya feleségül ment Dongó Dani segédprímáshoz, aki az esküvő után is csak ott cincogott malacbandájával a Zöldkakadúban. Nem ment el híres apósához segédprímázni, önálló életet kívánt élni újdonsült feleségével. Nem is lett volna baj, ha Áskárá a Dani bandájából nem veszkődött volna maga is Szidikéért. Így hát alaposan kifente fogát az anyóséknak Dongó Dani viselt dolgairól. De a Kisasszony, a Zöldkakadú kasszírnője se tudta elviselni Dani hűtlenségét, hiszen ő vezette be a szerelem rejtelmeibe a jóképű zenészfiút. És hogy mégse lett válás a házasságból – hiába követelte a jó erény védelmében Harkocsány cigányprímásné, a nagyhangú anyós −, ez Szidike érdeme.

Mert a fiatalok joga, hogy eldöntsék életük folyását, tehát a házasság nem a szülők ügye. A ma nézője is így gondolja… Tersánszky cigányainak története ezért példa mindannyiunk számára.
És Kakukk Marci jó szórakozást kíván mindazoknak, akik maguk is így gondolják.”

Az Aggteleki Múzsák Völgyében szeptember 23-án, a Reneszánsz Roma Műhely jóvoltából, óriási kedvezménnyel tekinthetők meg az előadások: a belépődíj 200 Ft és 500 Ft lesz.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Rendezvényeink lebonyolítását Aggtelek Önkormányzata és polgárőrsége segíti.

Rendezvényeink felekezet- és politikamentesek.
Kizárólag a kultúrát szolgáljuk.

Az Aggteleki Múzsák Völgye alapítói:Kevevári M. Katalin Harmónia Iskolája, Holics László zongoraművész, Budai Horváth József újságíró
agyinfo.hu
Telefon: 06-1-251-55-22 és 06-30-354-36-10.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 1184 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x