Téli színek a lakásban; a meghittség szezonja
Címlap / Otthon / Téli színek a lakásban; a meghittség szezonja

Téli színek a lakásban; a meghittség szezonja

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-25

Koraősszel megtörténik a döntő változás: az éjszakák már hosszabbak, mint a napfényes időszakok. Fél évre belépünk egy sötétebb, álmosabb, hűvösebb világba. Érdemes átélni a nyugalmasabb őszi-téli szezon élményeit is. Ha tudjuk, változtassuk meg kicsit életünk ritmusát, a viselt színeinket, vagy akár a lakásunk hangulatát is. 

Régen ez a változás természetesen következett be: a sötét lakásokban a gyertyák, lámpák fénye nem nyújtott annyi világosságot, mint amíg még a Nap is segítette; az ablakokat nehéz függönyökkel takarták a hideg ellen; és - ahol lehetett - begyújtottak a kandallóba, kemencébe. Ma a villanyvilágítás és a tökéletes szigetelések mellett a szobák nyári és téli atmoszférája alig-alig különbözik, pedig a hangulatunk igazán mást igényel fagyos januári estéken, mint sziporkázó májusi délelőtt.

A tűz fényét ma is érdemes belopni a téli lakásba. Kandalló nem áll mindenhol - pedig télen, különösen karácsonykor csodát teremt - de gyertyákat, apró mécseseket gyújthatunk időnként. A lobogó, táncoló lángok fénye, melege, sőt: illata varázslatos. Meghitté teszik a legkisebb és a legnagyobb teret is.
Apró karácsonyi tipp: ahol régi típusú, két egyrétegű ablak van, és az ablakok táblái között van egy nyolc-tíz centi széles párkány, ott karácsonykor erre a keskeny területre, az ablaktáblák közé lehet végig mécseseket (és akár dekorgyöngyöket, kavicsokat, homokot) tenni. Igazán szépen csillognak, forognak a lángocskák végig az ablakok mentén.

Az őszi, téli fény színe más, mint a nyárié. Hűvösebb, fakóbb, szürkébb. Érdemes ezért az amúgy is borús kedélyünket élénkebb, melegebb színekkel kényeztetni ilyenkor. Ha már télen gyakrabban szorulunk be a szobába, tegyük azt családiassá, meghitté, meleg kuckóvá.

Gyakran használt megoldás erre az úgynevezett fregoli technika: egyes textileket ki- és befordítva, egy másik oldalukat megmutatva a két szezonra egészen eltérő arcú szobákat teremthetünk. Lehet a sötétítő vagy dekorfüggönyünk egyik oldala napsárga vagy farmerkék - mindkét szín remek a nyári időszakra - a másik oldala pedig csokoládébarna vagy puha mohazöld, ami a téli szobát teszi barátságosabbá. Ugyanígy átforgathatjuk a párnák huzatát, megfordíthatjuk a képeket a falon. A lámpabúrák is könnyen kicserélhetők vagy díszíthetők, vagy akár a hangulatunknak megfelelő burkolatot is tehetünk rájuk.

A téli hideg és rosszkedv ellen használjunk olyan színeket, amelyek ugyan néha valamivel kisebbé teszik a teret, de egyúttal kedvesebbé, intimebbé, és sokkal melegebbé is átalakítják. Ilyen az olvadó csokoládé színe, a pazar vörös, a burgundi és a ragyogó meggy árnyalatai, a meleg, sötét, selymes zöldek, a napraforgó vagy kukorica kézmeleg sárga színe, a gyöngyház, a bátrabbaknak az arany, a bronz vagy a réz.

Ha nincs másra lehetőségünk, dobjunk egy meleg, ragyogó színű takarót a kanapéra vagy a fotel karfájára - úgyis jól jön még egyik hűvös este.

Érdemes behozni a lakószobákba olyan növényeket, amelyek levele a viszonylag kevés fény hatására zöldből vörössé vagy pirossá színeződik - a kevés fényt ebben az időszakban igazán könnyű produkálni, a színes növény pedig javítja a kedélyünket. Karácsony környékén úgyis kapunk ajándékba néhány mikulásvirágot - ezeket tegyük szem elé, és örüljünk kontrasztos, erőteljes, vidám színüknek. Kirándulásainkról hozzunk haza vörös bogyós ágakat, ragyogó színű leveleket, terméseket, és rendezzük el egy-egy pontján a lakásnak.


Szerintem egy lakás hangulatát a színeken, anyagokon és téralakításon túl az illata is meghatározza. Télen nem fogjuk érezni a nyári levegőt vagy a virágzó lombokat. Ilyenkor a hóesés és a nyirkos hideg gyakran nyomja be a város nem túl kellemes, kesernyés porszagát a lakásba. Szerencsénk van, ha a kertből az örökzöldek illatát érezzük, de ha ez nincs így - néhány fenyő- vagy tujaággal becsempészhetjük, egy-egy nagyobb vázában amúgy is jól mutatnak. Ha nem sütünk fahéjas vagy gyömbéres süteményeket, akkor egy-egy rúd fahéjat vagy vaníliát, szegfűszeggel megszurkált narancsot tehetünk egy tálba, vagy citrom- és narancskarikákat száríthatunk a radiátoron (ezeket később a karácsonyi dekorációban felhasználhatjuk), és az egész lakást belengi sütemények aromája.

Az ősz pompás színei, a tél hűvös eleganciája lehetnek szeretetreméltóak és örömtelik, ha nem hagyjuk elrontani a kedvünket a sötét napoktól. Mindenkinek javaslom, hogy engedjen a meleg, vidám színek csábításának, húzódjon a hideg elől a kellemes lakásba, és a tűz fénye mellett, egy nagy bögre teát iszogatva szeresse meg lakása téli arcát is.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 11840 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x