Várandós mamák és nyávogó kedvencek
Címlap / Otthon / Várandós mamák és nyávogó kedvencek

Várandós mamák és nyávogó kedvencek

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-17

A macskák számtalan betegségre sokkal érzékenyebbek, mint mi, emberek. Az a hiedelem elterjedt, hogy a kismama és a macska ne legyen egy légtérben egymással. Sok kedvenc éppen akkor válik kitaszítottá, amikor úgy szeretné az imádott gazdi nagy pocakjához dörgölni a buksiját és örömmel várni az apró jövevény érkezését. Macska és kismama igenis élhetnek együtt. Ám nagyon fontos, hogy a cicát - ahogy a mamát is - folyamatos állatorvosi kontroll alatt tartsuk, főleg ha kijár és más állatokkal találkozik. Nézzük a legjellemzőbb cica betegségeket, és megelőzésük módjait! 

A macskák számtalan betegségre sokkal érzékenyebbek, mint mi, emberek. Az a hiedelem elterjedt, hogy a kismama és a macska ne legyen egy légtérben egymással. Sok kedvenc éppen akkor válik kitaszítottá, amikor úgy szeretné az imádott gazdi nagy pocakjához dörgölni a buksiját és örömmel várni az apró jövevény érkezését. Macska és kismama igenis élhetnek együtt. Ám nagyon fontos, hogy a cicát – ahogy a mamát is – folyamatos állatorvosi kontroll alatt tartsuk, főleg ha kijár és más állatokkal találkozik. Nézzük a legjellemzőbb cica betegségeket, és megelőzésük módjait!

A macskák fertőző betegségei kórokozók szerint
Vannak vírusok okozta betegségek, baktériumok okozta betegségek, gombák okozta betegségek és paraziták (férgek, ízeltlábúak és véglények) okozta betegségek. Most a Magyarországon előforduló, fontosabb fertőző betegségeket tekintjük át. A betegségek közül számos zoonózis, azaz emberre és állatra egyaránt veszélyes.

Vírus megbetegedések
A vírusok okozta betegségek közül a legveszélyesebb az emberre is halálos veszettség (lyssa, rabbies, R). A kórokozó a Rhabdoviridae család Lyssavirus genusának tagja. A tünetek jelentkezése után a kórkép mindenképpen halállal végződik, gyógyíthatatlan. A macskák (főképpen a kijáróké) rendszeres oltása emberre való veszélyessége miatt éppenezért elengedhetetlen.

Macskavész
A macskák fertőző gyomor- és bélgyulladása (köznyelvben parvónak vagy macskavésznek is hívják) parvovírus okozta bántalom, a fehérvérsejtek számának nagyfokú csökkenése miatt nevezik a világon pánleukopéniának (feline panleucopaenia, FPL). Jellemző tünet a hasmenés és a nyelvfekély. A betegség ellen kombinált vakcina van forgalomban, a vírus nagyfokú ragályozóképessége miatt mindenképpen lényeges kedvenceink oltása.

Stop a sertéshúsnak!
Macska fertőző rhinotracheitisét (feline rhinotracheitis, FRT) okozó Alphaherpesvírus tüdőgyulladást és vetélést okozhat. Kombinált vakcinákkal védekezhetünk ellene.

Az Aujeszky-betegséget szintén Alphaherpesvírus okozza, főképpen régebben, amikor még nyers sertéshúst adtak macskáknak, volt elterjedt. Jellemző a bőséges nyálzás, a nyávogás, a pupillák egyenlőtlen tágassága és az egyes izmok görcse, ami kivétel nélkül elhullásban végződik.

A macskanáthát okozó calicivírus (feline calici virus, FCV) felső légúti tüneteket (orrfolyás, könnyezés, stb.) okoz (lásd 3. kép). Ez ellen is kombinált vakcinával védekezhetünk.
A macskák fertőző hashártyagyulladását (feline infectious peritonitis, FIP) coronavírus okozza. Jelentkezhet nedves (hasvízkór, mellüregi izzadmány,) vagy száraz formában. A betegség megelőzhető vakcinával, a fertőzőttséget teszttel ellenőrizhetjük.
A macskaleukózist (feline leucaemia virus, FeLV, a köznyelvben leukémia vagy fehérvérűség is hallható) retrovírus okozza. Jellemző lehet a lymphoreticularis szövetek elfajulása, más esetekben a leukémia (fehérvérsejtek elfajulása) és daganatos formák. Forgalomban van vakcina a betegség ellen (kombinált is), a fertőzőttséget teszttel állapíthatjuk meg.

A macska immundeficiencia vagy immunszuppresszív vírusa által okozott kórképet (a köznyelvben ez a macska AIDS, feline immunodeficiency virus, FIV) szintén retrovírus okozza. Főleg idősebb kandúr macskákban állapították meg, nehezen ismerhető fel. A betegség néhány hetes hőemelkedés és nyirokcsomóduzzanat után élethossziglan is tünetmentes lehet. A betegség ellen vakcina nincs forgalomban, a fertőzöttség teszttel megállapítható.

Egyes himlővírusok is veszélyesek lehetnek a macskákra, valamint az emberekre is.
A baktériumok közül macskákban a Chlamydia psittaci okozta chlamydiosis (köznyelvben klamídiózis) kötőhártya-gyulladást és tüdőgyulladást okoz. A beteg macskáktól az ember is fertőződhet és megbetegedhet, éppenezért fontos a rendszeres védekezés, a kombinált macskavakcinákkal.

Ha megkarmol a cica ...
A macskakarmolási betegséget az Afipia felis baktérium okozza. A karmolás, harapás helyén az ember bőrén folyadékkal teli hólyag keletkezik, jelentkezhetnek általános tünetek (láz, étvágytalanság, fejfájás, fáradékonyság, helyi nyirokcsomók duzzadása) is.
A gombák közül számos veszélyes a macskára, kutyára és emberre is egyaránt. A legelterjedtebb kórokozó a Microsporum canis gomba. Jellemzőek a kör vagy gyűrű alakú bőrelváltozások, a hám megvastagodik, a bőr korpázik, a szőr megritkul és letöredezik (a köznyelvi tarlósömör elnevezés innen ered), később pörkök keletkeznek, nedvedző a bőrfelület a pörkök alatt. A biztos diagnózist mikroszkópos vizsgálattal erősíthetjük meg. Szerencsére már hazánkban is van forgalomban vakcina macskák gombás bőrbetegségeinek megelőzésére és gyógykezelésére, aminek rendszeres használata feltétlenül ajánlatos.

A paraziták okozta betegségeket férgek, véglények és ízeltlábúak által okozott betegségekre oszthatjuk.
A féregtelenítés rendszeres és fontos feladata a gazdáknak. A fonál- és galandférgek macskák legfontosabb belső élősködői, emberre való veszélyességük miatt kötelező a rendszeres féregtelenítés.

Ami tényleg veszélyes, de könnyen megelőzhető
A véglények közül közismert a Toxoplasma gondii okozta toxoplasmosis. A betegség az egyik leggyakoribb zoonózis, a felnőttek kb. 70%-a szeropozitív. A probléma akkor jelentkezhet, ha szeronegatív nők terhességük alatt fertőződnek: bekövetkezhet vetélés, koraszülés, halvaszülés vagy különböző magzatkárosodások. Ennek megelőzésében a higiéniás rendszabályok betartásának van nagy jelentősége (az emberi fertőződést okozhatja nyers hús fogyasztása, zöldségek, gyümölcsök nem megfelelő megmosása, macska ürülékének nem elég gyakran való eltávolítása, stb.). Az is fontos tehát, hogy a kismama ne fogdosson például kóbor macskákat!

A bolhák
Az ízeltlábúak közül a bolhák macskák leggyakoribb külső élősködői, a kijáró macskák esetében kártételt okozhatnak a kullancsok. A tetvek közül macskák fajspecifikus tetve a Felicola subrostratus, főleg vidéken tartott, hosszú szőrű vagy csökkent ellenállóképességű (esetleg fiatal vagy idős) állatokon fordul elő. Védekezésre számos gyógyszerforma (pl. oldat, spray, stb.) áll rendelkezésre.

A rossz kondícióban lévő macskáknál a Notoedres cati okozza a fejrühösséget. A szőrzet kihullik, a bőr megvastagszik, ráncokat vet, felületét pörk borítja. A vakaródzás szembetűnő. A fülrühösséget az Otodectes cynotis okozza. Az állat nyugtalan, a fejét rázza, ferdén tartja, külső hallójárat-gyulladás alakul ki. A rühösség kezelésére is több parazitaellenes szer (pl. oldat, spray, fülcsepp, stb.) áll rendelkezésre.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 6041 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x