Jogunk a szoptatáshoz
Címlap / Otthon / Jogunk a szoptatáshoz

Jogunk a szoptatáshoz

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-10-28

Minden évben újabb és újabb kutatási eredmények bizonyítják, hogy csak akkor biztosítható a gyermekek és édesanyjuk optimális egészségi állapota, ha lehetőséget teremtünk a hat hónapig tartó kizárólagos szoptatásra, és arra, hogy a szoptatás- megfelelő kiegészítő táplálékok adása mellett - két évig, vagy azon túl is folytatódjon. Tehát a szoptatás az anyák joga, de alapvető tényezője annak is, hogy biztosítsuk a gyermekek táplálékhoz, egészséghez és gondoskodáshoz való jogát. 


Rendezvénynaptár
A szoptatás egyike az alapvető emberi jogoknak, mivel minden embernek joga van az egészséghez, és ahhoz, hogy megfelelő táplálékhoz jusson. Az anyatej a legjobb táplálék, amit egy csecsemő kaphat. Összetétele megfelel a gyermek szükségleteinek, és csökkenti az egyes betegségek kialakulásának esélyét. A szoptatott gyermekeknél ritkábban fordul elő hasmenés, légúti betegségek (tüdőgyulladás), középfülgyulladás és húgyúti betegségek. Maga a szoptatás alapvető eleme a gyermekről való megfelelő gondoskodásnak, elősegíti az egészséges testi és pszichoszociális fejlődést. A szoptatás hozzájárul az asszonyok egészségének megtartásához is, mivel csökkenti a mell- és petefészekrák előfordulásának esélyét, a vashiányos anémia és a csontritkulás előfordulását. Ha az asszonyoknak joguk van az egészséghez, az asszonyoknak joguk van a szoptatáshoz is.

Jog a szoptatáshoz, igény a szabadságra
A WHO ajánlása szerint a gyermekek egészséges fejlődéséhez ideális a hat hónapos korig tartó kizárólagos szoptatás, és a szoptatás folytatása, megfelelő mennyiségű és minőségű kiegészítő táplálék adása mellett, két éves korig, vagy azon túl. Hazánkban a gyermekek fele jóval fél éves kora előtt mesterséges táplálékot is kap. A hosszú távú (9 hónapos koron túli) szoptatás általános elterjedése még várat magára. A szoptatás a gyermek és az anya természetes joga, és az egész társadalom érdeke. Minden anya a legjobbat kívánja adni a gyermekének. Ezzel együtt minden anyának igénye van arra, hogy ne távolodjon el szociális környezetétől, ne legyen elszigetelve a munka, a pihenés, a szórakozás legtöbb formájától. E kétféle igény napjainkban a legtöbbször nem fér meg egymás mellett. Sajnos az uralkodó szemlélet a szoptató anyákat a négy fal közé zárja. Ez az egyik oka annak, hogy a legtöbb anya korán áttér a gyermek mesterséges táplálására, csak kevesen vállalják azokat a kényelmetlenségeket, amelyek egyelőre a hosszú ideig tartó szoptatás velejárói. Elő kell segíteni tehát, hogy társadalmi élet színterein meglegyenek a szoptatáshoz szükséges feltételek.

A társadalmi szemléletváltás, és ennek megfelelően a jobb körülmények megteremtése megadná a lehetőséget arra, hogy az anya ne a "gyermeknevelés mártírja", vagy a "gyermekét elhanyagoló karrierista" legyen, hanem egy mindenki számára megfelelő utat választhasson. Sok országban általános a szoptatás-barát szemlélet. A legtöbb anyának lehetősége van arra, hogy a szoptatás időszaka alatt távmunkát vállaljon, illetve rugalmas munkaidővel, vagy szoptatásra (ill. fejésre) fenntartott munkaidő-kedvezmény lehetőségével éljen, ha szülés után visszatér a munkába. Az áruházak, benzinkutak, éttermek nagy részében megteremtik a szoptatáshoz szükséges körülményeket, de az ügyintézés, utazás, sportolás, szórakozás ideje alatt történő szoptatást is elfogadja a környezet. Itt az ideje tehát, hogy divatot teremtsünk a szoptatásnak, és úgy alakítsuk a környezetet, hogy a szoptató anya sehol és semmilyen körülmények között ne kerüljön hátrányos helyzetbe!

A beteg gyermek joga az anyatejhez
Tudjuk, hogy a szoptatott gyermekek sokkal kisebb számban betegednek meg, mint mesterségesen táplált társaik. Mégis előfordul, hogy a szoptatott csecsemő vagy kisgyermek kórházba kerül. Sajnos sok kórházban az a gyakorlat, hogy áttérnek a mesterséges táplálásra, ahelyett, hogy az édesanyát fölvennék az osztályra, és biztosítanák az igény szerinti szoptatás feltételeit. Bizonyított tény, hogy az anya közelsége és az anyatej immunológiai hatása elősegíti a gyógyulást, megrövidíti a lábadozás idejét. Sajnos a kórházak a mai társadalombiztosítási rendszer és a tápszergyártó cégek marketingtevékenysége miatt nem érdekeltek abban, hogy elősegítsék a kis betegek szoptatását. Fontos lenne, hogy ne csak a szülészetek, de a gyermekkórházak, koraszülött és csecsemőosztályok is ismerjék és kövessék a WHO Bababarát kórház kezdeményezésének pontjait. Szükséges lenne, hogy mind az egészségügyi dolgozók, mind a betegek, és a betegek hozzátartozói ismerjék az egészségügyi törvényt, amely lehetővé teszi a kórházi ápolás alatt is a szoptatás folytatását.

Jog a korrekt információhoz
Az anyákat, családokat korrekt információkkal kell ellátni, annak érdekében, hogy tudatosan választhassák meg gyermekük táplálásának módját. Minden anya a legjobbat szeretné nyújtani gyermekének, ezért fokozottan fogékony minden információra, ami a csecsemőgondozással, táplálással kapcsolatos. Erre a jelenségre építik a tápszert és bébiételt gyártó és forgalmazó cégek marketingtevékenységüket. Ezeknek a cégeknek anyagi érdekük fűződik ahhoz, hogy minél több anya térjen át már az első hónapokban a tápszeres vagy vegyes táplálásra. A szoptatás védelme senkit nem kecsegtet gyors meggazdagodással!

Milyen módon befolyásolják a cégek a csecsemőtáplálási szokásokat?

  • ingyenes mintacsomagokkal látják el az anyákat,
  • a cég, vagy a termék nevével ellátott plakátokat jelentetnek meg,
  • céges ajándékokat osztanak szét az anyák és az egészségügyi dolgozók között,
  • gyermekgondozással, gyermektáplálással kapcsolatos kiadványokat jelentetnek meg,
  • termékeket, vagy felszerelést adományoznak egészségügyi intézményeknek,
  • szakirodalmat adnak ki egészségügyé dolgozók számára,
  • szakmai továbbképzéseket, konferenciákat szponzorálnak, vagy egyes személyek részvételét finanszírozzák,
  • egészségügyi tanácsadókat (gyermekorvos, védőnő) alkalmaznak, ingyenes tanácsadó telefonvonalat tartanak fenn, így közvetlen kapcsolatba kerülnek a várandós vagy kisgyermekes anyákkal.A csecsemőtáplálási cikkek propagandája negatív hatással van a szoptatás elterjedésére és időtartamára. Ezt felismerve fogalmazta meg a WHO és az UNICEF azt az ajánlást, melyet az Anyatejet helyettesítő anyagok forgalmazásának nemzetközi kódexe néven az Egészségügyi Világközgyűlés (WHA) 1981-ben elfogadott. A Kódex betartása mellet 118 állam kötelezte el magát (köztük hazánk is). Az 1997-ben végzett ellenőrző felmérés azt igazolja, hogy a Magyarországon működő cégek közül egy sem tartja be a Kódex rendelkezéseit. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a tápszerek, bébiételek, cumik, cumisüvegek melletti propaganda egyre agresszívebbé válik.

A Szoptatásért Magyar Egyesület IBFAN (International Baby Food Action Network) tagja. Célunk az anyák és csecsemők egészséges élethez való jogának támogatása, ezen belül a hat hónapig tartó kizárólagos szoptatás védelme és a szoptatás folytatásának támogatása egy éves koron túl. Továbbképző tanfolyamokat szervezünk egészségügyi dolgozók részére. Hazai és külföldi szakirodalom, és videofilmek kölcsönzésével, telefonos tanácsadó szolgálattal, kiadványokkal mind az egészségügyi dolgozóknak, mind a gyakorló kismamáknak segítséget nyújtunk abban, hogy objektív információkhoz jussanak a szoptatással kapcsolatban. Komoly erőfeszítéseket teszünk annak érdekében, hogy az Anyatejet helyettesítő anyagok forgalmazásának nemzetközi kódexét hazánkban is törvénybe iktassák, hogy ezzel megvédhessük az anyákat a megtévesztő kereskedelmi hatásoktól. Együttműködünk külföldi szervezetekkel, mint a La Leche Liga International, az UNICEF, a Baby Milk Action (UK), a WEMOS (Hollandia), az AFS (Németország). Az egyesület és tagjai nem fogadnak el támogatást tápszert vagy bébiételt gyártó cégektől.

A Szoptatás Világhetének nemzetközi szervezője a WABA (World Alliance of Breastfeeding Action). A WABA, egy nemzetközi hálózat, melynek tagjai - szervezetek és magánszemélyek - vallják, hogy a szoptatás minden anya és gyermek természetes joga. A WABA a szoptatás támogatása, népszerűsítése és védelme mellett kötelezte el magát, és az Innocenti Nyilatkozat alapján jár el. A WABA szorosan együttműködik az ENSZ Nemzetközi gyermekalapjával (UNICEF).

További információk:

A Szoptatásért Magyar Egyesület,
Bp, Margit krt. 55.1024
Tel/fax:316-6762,
E-mail: hab@c3.hu,
Honlap: http://www.c3.hu/~hab


WABA Secretariat. PO Box 1200,10850 Penang, Malaysia.Tel:60-4-6584816, Fax:60-4-6572655
secr@waba.po.my,
www.waba.org.


BFAN - GIFA, CP 157, CH1211 Geneva19, Switzerland.Tel:41-22-7989164 Fax:41-22-7984443
www.gn.apc.org/ibfan

Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 2745 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 

/img/hirdetes/2021/9honap_banner-300x250-logo.jpg
 

Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x