Emberbarát munkahely - irodát kreatívan
Címlap / Otthon / Emberbarát munkahely - irodát kreatívan

Emberbarát munkahely - irodát kreatívan

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-05-30

Miként érhetsz el egy kis sikert vállalkozásodban? Szeretnéd, ha jobban menne a cégnek, ahol dolgozol? Nem érzed magad otthonosan a munkahelyeden, de semmiképp sem lépnél ki? Eredmények a munkavégzés helyszínének alakításával. 

Sztenderdek
A vezetői irodákban hagyományosan a mahagóni és a diószínű bútor divatos, de egyre inkább megjelennek a világos színek, a juhar, a nyír és a bükk. A munkatársi irodákra inkább a világos, vidám színek a jellemzők. Bizonyítottan akadnak olyan színek, amelyek hatékonyabbá teszik a munkavégzést. Az a lényeg, hogy harmónia, összhang legyen a színek és az anyagok között.

Kit látsz benne vendégül?
A berendezésnél az is szempont, hogy jönnek-e vendégek, ügyfelek, kell-e tárgyalóterem. A legnagyobb rendetlenséget a kábeldzsungelek adják. Ezeket szép lábakkal, kábelvezetőkkel lehet eltakarni. Ma már a falakat, a függőleges síkokat is messzemenően ki lehet használni, különböző pultokkal, polcokkal. A modern iroda mobil, flexibilis, könnyen átalakítható, bővíthető.


Az egyterű
A világon, így hazánkban egyre inkább az egyterű irodák terjednek el: nagyobb térben ugyanis sokkal jobban lehet rendezkedni. Igaz, az egyéniség szerepe eltűnik, a zajszint sokkal nagyobb, viszont a teammunka serkentőleg hat, és mindenki "szem előtt van". A vezető irodája ugyanebben a térben található, igaz, üvegfallal leválasztva. Így lényegében mindig rálát a munkatársaira. Nagyobb cégeknél recepció is van, amit - a sajátos bútorrendszer mellett - ugyanabban a stílusban kell kialakítani, mint az iroda többi részét. Fontos, hogy a padló, a szőnyeg, a fali díszítések, a mappák, a dobozok, a lámpák is egységes stílusúak legyen. A világítás általában központi, ehhez rendszerint helyi, asztali lámpák tartoznak.
Bizonyított tény viszont, hogy az ilyen, ügyfélszolgálatokhoz hasonlatos, minden intimszférát kerülő kialakítás szorongást hoz létre az alkalmazottakban, ezért legalább nagy asztalt és annak fedett, zárt belső, pakoló teret adj legalább az alkalmazottak számára. Ne kontrollálni akar alkalmazottaid, hanem a felvétel során tesztelt őket!
Ne munkavégzésüket szabd meg, hanem eredményeket várj el, ne frusztráld, hanem motiváld, ez éri meg Neked is!


Home work - az otthoni munka tere
Ejtsünk szót azokról is, akik - más választás híján, vagy mert az felel meg legjobban az igényeiknek - otthon dolgoznak. Esetükben megfigyelhető, hogy eleinte csak egy asztalra és néhány dossziéra van szükség, de az irathalmazok hamarosan ellepik az egész szobát. Érdemes szem előtt tartani, hogy szükség esetén az étkezőasztalt is ki lehet nevezni íróasztalnak. Fontos, hogy itt is jó legyen a világítás és kényelmes a szék.

A lakásokban általában nincs mód arra, hogy külön helyiségben dolgozhassunk, így a megszokott térben kell leválasztani egy kis fülkét, szobasarkot. A "munkahelyet" lehetőleg abba a szobába telepítsük, amelyet a legritkábban használ a család: lásd vendégszoba. Az egyéb kihasználatlan területekben rejlő lehetőségeket is felfedezhetjük: a tágas előszobát, a lépcső alatti helyet, a falmélyedést, ahol néhány jó ötlettel dolgozósarkot lehet kialakítani. Elrejthetjük a munkahelyet a tolóajtós szekrényben is, ahol lenyitható, vagy kihúzható asztalon dolgozhatunk. Fontos, hogy a munkaasztal közelében kapjanak helyet a munkához szükséges tárgyak, könyvek, iratok. Megfelelően elhelyezve akár dekorációként is használhatjuk ezeket.
Fontos, hogy munkát szeparáljuk, ne engedjük beköltözni az intimszférába. 

HarmoNet tipp: Szex az irodában >>

Ergonómia
A munkaasztal magasságát saját testünkhöz méretezzük, hogy ne kelljen az asztal mellett görnyednünk, és a combunk kényelmesen elférjen alatta. Az átlagos magasság a padlótól számítva 70-75 cm, a gépíróasztalé 64-68 cm. A dolgozóasztal legalább 220 cm hosszú és 100 cm széles legyen.

A számítógép használatánál fontos szempont, hogy a képernyő szemmagasságba kerüljön, a billentyűzet pedig 5-6 cm-rel alacsonyabb legyen az asztalnál. Így gépelés közben az alkar és a csukló vízszintes marad. A láb mindenképpen érjen a padlóra. Az asztal magasságkülönbsége állítható magasságú munkaszékkel egyenlíthető ki. A széken nem szabad spórolni, hiszen a jó minőségű munkaszék megfelelően támasztja a gerincet.

Az ideális munkaszék magassága és a háttámla dőlésszöge állítható. Ülése és háttámlája párnázott, lábazata stabil. Görgős székeknél az öt láb a biztonságos. Karszékeknél a karfa munka közben nem ütközhet az asztalba. Egészséges testtartást biztosítanak a térdeplőszékek, hátfájósoknak különösen előnyös.


Elég fényt, elég helyet!
Bármilyen munkát végzünk, a helyes világítás alapfeltétele annak, hogy figyelmünket a végzett munkára összpontosítsuk. Ha nappal is használjuk az asztalt, lehetőleg az ablak mellé tegyük, úgy, hogy a fény balról érkezzen. A célvilágításhoz legjobbak a mozgatható karú lámpák, amelyekkel közvetlenül a munkafelületet világítjuk meg. Gondoljunk a háttérvilágításra is, ami általában gyengébb. Feladata, hogy enyhítse a munkánkat megvilágító erős fényfolt és a körülötte lévő sötétség közötti ellentétet. Ha az asztalt nem tudjuk az ablak mellé helyezni, jó megoldás a megvilágításhoz az asztallapra szerelhető két merev dróton csúsztatható spot lámpa. Ez állítható fényt ad, és nem fogyaszt sok energiát. A halogén izzó minden igényhez kiválóan megfelel, bár a szem számára nem legtökéletesebb, ahogy a neoncső és szpotlámpák sem. Mérete kicsi, mégis kétszer annyi fényt ad, mint egy hagyományos izzó. Élettartama egy haloén izzónak sokkal hosszabb, 2000 óra. Van egy utolsó jó tulajdonsága: energiatakarékos.
Jó lehet még a természetes fénycső.

Tippek
A teret többfunkciós könyvespolccal oszthatjuk meg, ha egyszerre többen dolgoznak kis helyen. Ez nemcsak tárolási lehetőséget biztosít, hanem térelválasztóként is funkcionál. Az asztal alá becsúsztathatunk néhány görgős, fiókos elemet, így mindig kéznél lehetnek a legfontosabb dokumentumok. Jól variálható a fémvázas polcrendszer, amelyet szükség esetén bármeddig bővíthetünk polcokkal, fiókokkal.

A számítógép billentyűzete sokszor zavarja a munkát az íróasztalon. Ennek elrejtését szolgálja az asztallap aljára szerelhető kihúzható polcocska. Az alkotáshoz helyre van szükség. Görgőkkel felszerelt asztalokkal akár el is vándorolhatunk helyünkről, még kreatívabban kihasználva időt és teret. Helykímélő szolgálatot nyújt az állítható magasságú, asztalra szerelhető, mozgatható telefonpolc is.

A keleti kényelem
Egy jól felszerelt irodából nem hiányozhat a minikonyha sem, hiszen munka közben néha jólesik a frissítő, vagy egy kávé. A konyha ne legyen túl nagy, és a felszereltsége sem kíván luxuseszközöket. Elegendő egy jó minőségű kávé-, tea-, esetleg capuccinokészítő gép, amelynek nem túl bonyolult a kezelése, és bírja a napi többórás strapát. Abban is érdemes megegyezni, hogy ki vállalja a hozzávalók beszerzését. Nincs bosszantóbb helyzet, mint amikor a kolléganőnk asztalán gőzölög az utolsó adag kávé. A déli ebédidőben nem mindenki szeret étterembe, étkezdébe járni. Megoldás, ha van egy mikrohullámú sütő, amelyben felmelegíthető a "hazai", vagy a futártól rendelt pizza. A mosogató és a hűtőszekrény szintén "alapfelszereltség".
 
A siker titka
Az irodák elrendezésében általánosságban elmondható, hogy 3 eleme határozza meg a cég sikerességét.
  1. Elegáns és praktikus, cégprofilhoz illő, de kifinomult kivitelezés! Egyszerű, tágas, szép btorokkal, általában nyerő.
  2. Otthonos az ott dolgozók számára, személyes zugok mellett, családias kivitel.
  3. Karrier színeket alkalmazó: melyek a narancs, vörös, fekete, sötétbarna és mahagóni, de a mély, élénk kék is sikeres lehet!
(Képek: piqs.de)
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 4479 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x