Farsangi arcfestés - olcsó trükkök profiktól, jelmeztippekkel...
Címlap / Otthon / Farsangi arcfestés - olcsó trükkök profiktól, jelmeztippekkel

Farsangi arcfestés - olcsó trükkök profiktól, jelmeztippekkel

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-23

Azt szeretnéd, ha egészen OLYAN lenne a jelmezed? Ha tényleg ANNAK akarsz látszani, mint aminek beöltöztél, akkor föltétlen álarcot, vagy arcfestéket kell használnod. Esetleg mindkettőt. A profi maszkmesterek persze nevetnek, amikor egy átlag kozmetikai táska tartalma kerül elő, pedig az ő régi trükkjeik is ilyenekkel indultak.  

Hogy kell arcfestéket varázsolni házilag?
Mindenkit óva intünk attól, hogy esetleg filctollal, vagy más efféle bőrkárosító anyaggal próbálkozzon. Irány a "százforintos" bolt és ott mindent megkapunk, ami ehhez kell. A legolcsóbb, és legtöbb színt felvonultató szemfestékek között nézzünk körül először. Mivel most nem a szemünkre kerül, így a szín mindegy, csak a jelmez színvilágát kell figyelnünk. A szemfestéket majd ki kell vennünk a dobozból, és egy másik edénykében krémmel kell elkeverni. Mindenképpen semleges színű, de zsíros krémet keressünk, ami jól oda tapasztja az arcra a festéket. Egyesek előbb a krémet, majd a port viszik fel, míg mások a keverésre esküsznek. A játék úgy indul, hogy a színt időnként néhány csepp - és tényleg csak annyi! - víz hozzáadásával intenzívebbé lehet tenni, más festékek ettől összeragadnak, tehát lehet egy kicsit próbálkozni ezzel is. A próbához használhatjuk saját combunkat, s itt előny, ha jó húsban vagyunk, nagy a felület.

Jól nasználhatók a színes kontúrceruzák, de ezekből is inkább a zsírosabb, kissé erősebb nyomot hagyó, olcsóbb fajtákat keressük, a kontúrok meghúzásánál tudnunk kell, milyen arcot akarunk majd rajzolni. A fekete-barna szürke színek jól kontúroznak, de a béka arcához például zöldre van szükség. Ha vannak rúzsok, amik a mi jelmezünkhöz passzolnak, abból is vehetünk, de a rúzs általában az arcon túl könnyen kenődik, nem igazán szép. A szájra viszont nem minden jelmeznél kerülhet a piros (barnalilapink) valamely árnyalata. Azonban ha  szájat el akarjuk tűntetni, hogy más színűre festhessük, szükségünk lehet korrektorra, amivel majd a szánkat festjük ki.
HarmoNet számítás: Ha a játékhoz szükséges mennyiséget is belevettük, körülbelül 2000 Ft-ot hagytunk a százas boltban. Ugyanennyiért profi arcfestékből igen keveset tudnánk venni, de ha csak egy jelmeznyi konkrét anyagra van szükségünk, akkor egyáltalán nem lesz olcsóbb a házi keverés, akkor lehet bátran direkt arcfestésre szánt festéket venni, például játékboltban. Ha van odahaza már nem használt, de még nem lejárt kozmetikumunk, akkor azokat is használhatjuk bátran alapanyagnak.

A smink jó lesz - akkor is ha rosszul rajzolsz
Mielőtt nekiugranál a jelmezhez készülő arcfestésnek, előbb figyelj meg néhányat abból a valamiből, amit a saját, vagy a gyermeked-barátnőd-párod jelmeze ábrázol. Ha Katicabogárka, akkor azt, ha béka akkor békákat, ha éppenséggel a Barátság Kőolajvezetéknek öltözött az Istenadta, akkor pedig magát a vezetéket, és figyeld meg, mik a legjellemzőbb tulajdonságai annak az adott valaminek. A Katicának nagy szemei vannak és csápjai. Az arcocskája döntően fekete. A béka hatalmas szemmel bír az arcához képest, a szája pedig rettentő széles, így az arcon is azet kell majd elérned, a kőolajvezeték pedig egy (gyakorta) ezüst színű cső, amin szegecsek vannak. A legjellemzőbb jegyet tedd fel először az arcra. A szemet, a szájat, és csak utána töltsd ki a többi részt, mivel a legjellemzőbb részeknél még lehet, hogy korrigálnod kell. A korrigáláshoz használj egyszerű kozmetikai vattacsomót, vagy korongot, ha azonnal törlöd amit elrontottál, nem is kell más hozzá, ha kicsit később, akkor síma arclemosó tejjel dolgozhatsz. A maradék felületeket töltsd ki a legvégén.
A sminket nem csak az arcra teheted, hanem leviheted egészen a mellkasra, a karokra is. Nonfiguratív rajzokat is csinálhatsz, vagy csináltathatsz magadnak.

Ki fessen ki kicsodát, és persze hogy lehet így utcára menni?
Ahhoz, hogy magadat alkosd meg tökéletesre, nagyon profinak kell lenned. A legjobb, ha összejöttök páran a farsangi buli előtt, és egymást festitek ki. Ez már hangulati alapozásnak is megteszi a bulihoz, gyerekeknél, felnőtteknél egyaránt. A tömegközlekedési eszközökön is bátran szabad efféle maskarában menni, bár fennáll a veszélye annak, hogy elkenődik. Aki teheti, menjen inkább autóval, vagy taxin, nem annyira a feltűnés miatt, mint a smink épsége miatt. Az emberek ugyanis nagyon szeretik, ha valaki mókás arcfestéssel száll fel a járműre, mosolyognak, kérdezősködnek, és egyszerűen megtörik az a "metró arcú" fapofa, amivel egyéb napokon ülnek, maguk elé, vagy újságjukba meredve.

Házi festékgyártás, kontra kész festékek
A minőségi festékek - bár drágábbak, élesebb színt adnak, de csak kevés arcot lehet velük kifesteni. A házi módszerekkel készült arcfestés nem cska a készülődés örömét adja, de akár egy óvodányi gyereket ki lehet velük dekorálni. A festékek általában nem tartalmaznak allergéneket, így - ha csak nem különlegesen érzékeny bőrű emberről van szó - nem okoznak bőrproblémát. Ár-érték arányban a készített festékek kicsivel olcsóbbak, mint az erre a célra árusított kész festékek. A házilag kevert festék még a legkisebb falubak is elérhető, míg az erre a célra gyártott arcfesték csak a nagyobb játékboltokban, vagy kreatív boltokban kapható. A csillámok, flitterek és arc-glitterek olcsóbbak, ha nem szakboltban vesszük meg őket.

Hogyan mossuk le, ha vége a bálnak?
A festéket általában síma vízzel moshatjuk le az arcunkról. Használjunk babaszappant és papírtörlőt, majd a legvégén arclemosó tejjel tisztítsuk egészen tisztára a bőrünket, és arctonikkal fejezzük be a műveletet. Kisgyermek arcát is érdemes utána egy borsónyi gyermekek számára készült krémmel bekenni, de felnőtteknek - valószínűleg esti rendezvényről lévén szó - a szokásos éjszakai krémük használata föltétlen ajánlott.

Harangozó Barbara
Hasznos link arcfestéshez

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 55535 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x