Anya, vegyünk görényt!
Címlap / Otthon / Anya, vegyünk görényt!

Anya, vegyünk görényt!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-17

A kedves, hihetetlenül agilis kis lények igen megkapóak, ahogy nózikájukat kíváncsian kidugják a ketrecükből, vagy ládájukból a kisállat kiállításokon. Sőt mostanában a kutyasétáltatás közben is gyakran találkozunk vadászgörénnyel. A gyerekek ezért igen gyakran nyúzzák lágyabb szívű felmenőiket egy görénybabáért.  

A közhiedelemmel ellentétben a görény egyáltalán nem áraszt kellemetlen szagot, s vadász létére biztosan nem támadja meg egyik macskánkat sem. (Viszont vadászebekkel való összeszoktatásuk néha gondot okozhat.) Kedves kisállat, aki ha jó nevelést kap, minden rágcsálónál több szeretetet és odafigyelést ad gazdájának. Igen értelmes jószág, önálló és mókás szokásokkal. Könnyen és jól szelídíthető, és lakásban jól tartható, ezért nagyon népszerű, több színváltozatban is kapható, a klasszikus mintázattól egészen a hófehér albínókig.

Előnye, hogy macskaalomra is lehet szoktatni, így akár lakásban is tartható. Megfelelő odafigyeléssel kedves, ragaszkodó háziállatok nevelhetünk belőle. Nem jelent nagyobb költséget, mint bármely más háziállat, s gazdája odafigyelését ezerszeresen meghálálja.

Igen figyeljünk, hogy görényt se vásároljunk - mint ahogy semmilyen állatot nem szabad itt venni! - nagy áruházak állatkereskedéseiben. Ha már van Internetünk, használjuk és keressünk olyan lelkes tenyésztőt, aki nem csak kölyköt, hanem a hozzá kapcsolódó professzionális jó tanácsokat és a szükséges garanciákat is mellékeli.

Egy kölyök ára 9-25 ezer Ft között mozoghat, de felelős gazda akár örökbe is fogadhat olyan görényt, akit valahol találtak, vagy "gazdájuk" megunta őket. A görény felszerelése sem olcsó mulatság, de a legtöbbet csak egyszer kell beszerezni.

A görények bűzmirigyét van olyan gazda, aki kioperáltatja és van aki nem. Az én véleményem szerint ez a műtét nem feltétlen szükséges.

Mit egyen a görényünk?
A vadászgörények, bármennyire is rágcsáló kinézetűek, inkább fehérjét és zsírt igényelnek, mint zöldséget vagy gyümölcsöt, de kínáljunk számukra vagyes táplálékot, mert minden egyed igénye más lehet. Persze háziasításukat követően alapvetően megváltozott táplálkozásuk, ezért inkább egyénfüggő, hogy melyik kisállat mit fogyaszt szívesen. Egyes példányok zöldségpártiak, míg mások a húsos ételeket kedvelik inkább. Azt hihetnénk különleges gondoskodást igényel, pedig elég egyszer megtalálni a megfelelő táplálékot, és a későbbiekben ugyanazt vásárolni. Általában a kismacskák számára gyártott tápokat szokták nekik ajánlani, de a csirkehús, vagy más baromfihús szerintem sokkal jobb a számukra.

Léteznek kifejezetten vadászgörények számára gyártott jó minőségű tápok. Fontos, hogy ne csak száraz tápon éljen, mindig keverjünk hozzá egy kevés egyéb táplálékot is. A húst adhatjuk neki párolva, főzve, de ha ellenőrzött forrásból származik, akkor kaphatja bátran nyersen is, ha úgy szereti. Kizárólag szárnyas húsát adjuk neki, és ne lepődjünk meg, ha a lakásba, házba érkező apró rovarokat, bogarakat is megeszi.

Ajánlott linkek: www.goreny.hu ; www.mvk.hu ;

Tartsunk görényt!
állatorvosnak megmutatni, hogy kedvencünkkel minden rendben van-e?

A görény jól tartható nagyobbacska gyermekek kedvenceként is, és más háziállatokkal (kutya, cica) együtt is. De figyelnünk kell, mert természetes tápláléka a madár, így kedvenc papagájunkkal lehetőleg ne kerüljön közeli viszonyba. Vannak harapósabb és nagyon szelíd görények, a legtöbbjük igazán kezessé tehető.
Aki így tavasz környékén görény tartáson gondolkodik, érdemes tudnia, hogy a fiú görények párzási időszakban jelölgetni szoktak.

Dr. Németh József állatorvos

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 5998 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x