Hosszú útra kelsz kisgyerekkel? - Ne rettegj, légy jó szülő!...
Címlap / Otthon / Hosszú útra kelsz kisgyerekkel? - Ne rettegj, légy jó szülő!

Hosszú útra kelsz kisgyerekkel? - Ne rettegj, légy jó szülő!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

Már megint ölik egymást a hátsó ülésen? Idegesítenek és ordítanak? Dobálnak? Percenként akarnak pisilni? Ha nem foglalod le őket, akkor igen! Pedig van arra humánus módszer, hogyan utazz hosszú autóutakon úgy a gyerekeddel, hogy ne menjetek egymás agyára! Íme!  

Utazás a városban

Bizony, bizony, félreismerhetetlenül itt van a nyár! A gyerkőcökkel ki lehet vonulni a szabadba – sosem elfeledve a kalapot és a napvédő kencéket ! – ahol mindenféle mesebeli élményben lehet részünk. Víz, fű, szökőkút, fagylalt, kismotor, labda, kutyusok, cicák, rigók, kavicsok, százszorszépek, játszótéri új barátok ...
Sokan nyakunkba vesszük ilyenkor a várost csemetéinkkel és órákig képesek vagyunk babakocsival, túlélőcsomaggal, gyümölccsel, labdával, kistesóval, esetleg még kutyával is elzarándokolni egy nagyobb zöld területre, vagy strandra ahol aztán miénk a pálya!

De amíg odaérünk...!

Várunk a buszra, aztán a villamosra, át az aluljárón, fel a lépcsőn... másik busz, másik lépcső, másik negyedórás üldögélés-nézelődés... igazság szerint, ha az ember ezt tényleg végiggondolná egyszer logikusan, sorjában, akkor talán inkább otthon maradna, de aztán mégis úgy döntünk, dehogy!!! Hiszen ott a víz, a szökőkút, a rigók, a fű, a kavicsok, a százszorszépek…
És nekünk mindent megér az a negyedóra, amikor megadatik, hogy néhány méterről észrevétlenül, áhítattal figyelhessük, amint egy katicával és egy hangyával ismerkedik szemünk fénye, vagy egyik pohárból a másik pohárba önti akkurátusan a vizet a  gyerekmedencében.

Irány  a vízpart!

Akár a Balatonhoz, akár a tengerhez igyekszünk, legtöbbünknek fel kell készülnünk a hosszú utazásra. Ha autóval indulunk útnak és a kocsi minden zegét-zugát megtöltöttük nélkülözhetetlennek hitt tárgyakkal, melyeknek megvásárlásakor mindig abszolút biztosak voltunk abban, hogy na, ez majd most meg fogja oldani a gondjainkat, sajnos előbb-utóbb biztos kiderül, hogy épp az maradt otthon, amire kicsinyünknek azonnali szüksége támadt: pont a rózsaszínű pohár, éppen a piros kulcskarika, vagy a kicsi plüsskutya.

Bizony, nyár van, és útra kell kelni, mert világot látni jó, világot látni kell! De könyörgöm, amíg az ember odaér ...

Utazó muzsika

Talán sosem gondolunk rá, pedig mindig van nálunk két nagyszerű hangszer, ami segítségünkre van az utazás során!
Hogy melyek is ezek? A hangszalagjaink és a két kezünk! Ha már megadatik, hogy hosszú órákon keresztül más dolgunk se legyen, mint csemetéink társaságában eltölteni az időt, éljünk a lehetőséggel!

Mennyivel érdekesebb, ha anya, apa vagy nagymami, nagypapi énekel és nem a cd lejátszóban megy valami zene a háttérben órákon keresztül! A háttámlára szerelhető dvd lejátszókról már nem is beszélve...
Mennyivel értékesebb és érzelmileg is nagyon sokat jelentő inger veszi körül a kicsiket, ha mi felnőttek mondókázunk, énekelünk velük azokban az órákban, amikor nekik sincs egyéb elfoglaltságuk, hisz utazunk! Ilyenkor lehet aztán a világ nagy dolgait is megbeszélni velük: Miért fehérek a felhők? Miért futnak a fák? Miért rózsaszínű az ég stb. stb.

Sok kedves, szép éneket tanultunk mindannyian az óvodában, az iskolában, melyeket talán évek óta nem énekeltünk. Ne felejtkezzünk meg arról, hogy kicsinyeink kedvéért felidézzük ezeket a kedves, szép és nem utolsósorban művészi értékítélet szempontjából is helytálló népdalokat illetve komponált műveket!

Lássuk csak, melyek ezek a dalocskák, mondókák!

Süss fel nap, fényes nap”, „Eresz alól fecske fia”, „Kiskacsa fürdik” „Töröm, töröm a mákot”, „Pál, Kata Péter jó reggelt…” Épp a napokban olvastam, hogy a 200 ezredik magyar népdalt is lejegyezték…van bőven tehát válogatni!
Talán furcsa lesz először énekelni, magunk is azt gondoljuk: „Ugyan már, hiszen én hamisan énekelek, én nem tudok énekelni…én elfelejtettem ezeket...”
Tegyük félre ezeket a gondolatokat és emlékezzünk arra, hogy gyermekeink számára mi vagyunk a legfontosabbak, tőlünk kapják az elsődleges és legfontosabb mintát. Ha jókedvű, dudorászó, mondókázó, éneklő felnőtteket látnak maguk körül, akkor a világról azt fogják megtanulni, hogy a világ szép és jó, hiszen itt alapvetően mindenki jókedvű! De nem csak jókedvet, a bánatot is könnyebb a zene erejével feldolgozni, átvészelni – ezer meg ezer csodálatos népdalunk szól a bánatról, a fájdalomról! Az embereknek sok-sok évszázadon keresztül természetes volt hogy az érzelmeiket dalba öntik – milyen csodálatos, ősi ereje van ezeknek a dallamoknak is!

„Fúdd el jó szél, fúdd el hosszú útnak porát, hosszú útnak porát, az én szívem búját…”

A még nem beszélő gyerekek már kommunikálnak! Nem beszélnek – ez igaz! De rendkívül sokféle jelzéssel kommunikálnak – és ebben a kommunikációban bizony sokféle zenei eszköz is van: tempó, hangmagasság, hangerő...
A kisgyermekek számára a zene tehát csodálatos és érthető inger! Az édesanya hangja, az ismerős tónus, életének elsőszámú szeretett személyének énekhangja illetve beszédhangja pedig számukra a legteljesebb öröm – semmilyen csillogó-villogó játék, semmilyen modern fejlesztőeszköz, rajzfilm, babazene stb... nem tudja felülmúlni egy gyermekével játszó, éneklő édesanya személyiségének óriási fejlesztő erejét, lenyűgöző varázsát.

Mert az édesanyák, a felnőttek élő játéka, a kicsinyekre szánt odafigyelés a gyerekek legszebb ajándéka!

Elő tehát a bátorsággal, és vágjunk bele már az utazás alatt a „gyakorlásba”, meséljük el, mi mindennel fogunk találkozni, ha odaérünk, milyen színű a katicák szárnya – és énekeljük el a „Katalinka szállj el” kezdetű dalocskát, vagy meséljünk a gólyákról (Gólya, gólya gilice), találjuk ki, milyen tortát sütünk a homokozóban (Süssünk, süssünk valamit...) hogyan fogjuk elaltatni a Zsuzsi babát (Tente baba tente...) Bátran! Sosem jön vissza ez a megismételhetetlen és nagyszerű – egyben persze rendkívül sok energiát igénylő nevelési korszak!

Aki úgy érzi, szeretné feleleveníteni ezeket a dalokat, mondókákat látogasson el a www.ringato.hu oldalra, ahol sok dalszöveget és mondókát megtalál! (Kattints IDE és elevenítsd fel a dalokat!>>>)

És ha nincs bátorsága egyedül nekivágni a muzsikálásnak, csatlakozzon az ország számos helyszínén megszervezett, folyamatosan működődő, vagy szeptembertől elinduló Ringató foglalkozások egyikéhez. Itt néhány hónapos csecsemőktől kezdve a háromévesekig hallgathatják a gyerekek, ahogy anyukáik, nagyszüleik, olykor apukáik éneklik a dalokat, mondják a mondókákat együtt, egyre bátrabban és bátrabban, hogy aztán hazatérve a család mindennapjaiban is megszólalhasson a dallam, a ritmus!
Strandon, vízparton, autóban, villamoson, babakocsizva… vagy épp altatásnál egy nagy fa árnyékában…

„Csillag süt az eperágra,
Lassan jön a gyerek álma,
Rezgő fű a feje alja,
Nyár éj ege betakarja…”
(Weöres Sándor)

 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 6403 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x