Testi-szellemi torzulás- kiáltó magány
Címlap / Otthon / Testi-szellemi torzulás- kiáltó magány

Testi-szellemi torzulás- kiáltó magány

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-11

"A gyermek szeme tükröt keresett" - idézte édesanyám, amikor vonaton, buszon, villamosban rámosolygott egy-egy ismeretlen kisgyermekre. A mosolygó kisgyermek néhány percre elfeledteti velünk minden problémánkat, mi is kedvesnek, szépnek érezzük magunkat, amikor visszatükrözzük a gyerekmosolyt.  

Minden reményünk a boldog kisgyermekben van. Gyermek-rehabilitációs program a Budai Gyermekkórházban

Pszichológiai problémák
De mi történik, amikor hosszabb-rövidebb időre kórházba kerül a gyermek, szeretteit nem láthatja naponta, esetleg testi-szellemi torzulása mellett a kiáltó magányt is meg kell ismernie? Ha rosszat álmodik, ha felsír, idegen hangok szólalnak meg körülötte. Mindenütt korlátozó akadályok veszik körül, s a legnagyobb akadály önmaga, esetleg éppen gyengesége akadályozza meg, hogy életkorának megfelelően szabadon mozogjon. Elveszti kapcsolatát megszokott világával, s ha a felnőttek nem segítenek, tanult képességei is visszafejlődnek. Esetleg minden tanulást (járás, evés, vécéhasználat) újra kell kezdeni.

A környezet
A Budai Gyermekkórház
  (II. Bólyai u. 5-9) gyönyörű környezetben épült. A könyvtár erkélyéről egészen a Gellérthegyig ellátunk. A kertben rózsák nyílnak, fenyők és tuják kísérik az ember szemét a bejárattól a dombtetőig. A Mosoly Alapítvány a Tesco Áruházak anyagi segítségével kidolgozott egy művészetterápiás programot kórházban fekvő gyerekek számára. A Budai Gyermekkórház kiemelt szerepet kapott ebben a programban, mely már működik a Heim Pál Gyermekkórházban és a Debreceni Orvostudományi Egyetem Gyermekklinikáján.

Művészetterápiás munka- hogy a mosoly valóslegyen
A Mosoly Alapítvány képviseletében Adorján Katalin fogalmazta meg a művészetterápiás munka fontosságát. A gyógyszeres kezelés mellett szükség van pszichológiai rehabilitációra is, hiszen a gyermekek gyakran hetekig, hónapokig kiesnek megszokott otthoni, iskolai környezetükből, s olyan lelki-testi töréseket szenvedhetnek, amiket még felnőtt korukban is nehéz feldolgozni. A gyermeknek komplex kezelésre van szüksége, s ezt pótolja a művészetterápiás foglalkozás. Ebben a programban egymásra talált a pszichológus, művészetterápiás szakértő, a képzőművész, művészetterapeuta, a kórház vezetése, és akik a megvalósítást anyagi szinten lehetővé teszik, a nagyáruház vezetősége.

A Budai Gyermekkórház gyermek-neurológusa, Altmann Anna a kórház tapasztalatairól beszélt. Itt már működik a művészetterápiás program, mely teljesség teszi a kezelést, hiszen a gyermek 4-6 hétig a figyelem központjában van. Úgy kezelik, mint teljes embert, bevonják a munkába, sőt a szülőkkel is foglalkoznak ez alatt az idő alatt. A szomatikus betegségek nem zárulnak le azzal, hogy a helyi kezelés véget ért. Amikor leveszik a gipszet a gyerek lábáról, továbbra is szükség van gyógytornára Agyi sérüléseknél még több időt kell szánni az utókezelésre. Meg kell keresni, milyen funkciók estek ki, hogyan lehet más területekről pótolni azokat. Azelőtt egészséges volt, most megváltozott képességekkel kell számolni. Partnerszemléletet kell kialakítani a gyermekkel is, a szülőkkel is.

Medveczky Erika a kórház osztályvezető gyermekgyógyásza koraszülött kortól 22-24 éves korig kíséri pácienseit. A kórházban csak 18 éves korig ápolják őket, de sokan visszajönnek beszámolni életük alakulásáról. A családot is kezelni kell, hogy önellátóra neveljék a gyermeket, ne hanyagolják el, de helyette ne csinálják meg, amit a gyerek is el tudna végezni. A hetven ágyas rehabilitációs osztály ebben a szellemben egyetlen ebben az országban. Mozgásszervi rehabilitáció folyik, de a határterületekkel is foglalkoznak. Egyénre szabott terveket készítenek a család igényei szerint. A Mosoly alapítvány segítségével hamarabb kerülnek vissza a gyerekek a korspecifikus közösségbe. Folyamatosan segítik őket ambuláns módokon is.

Akár  szerzett, akár krónikus, csak és kizárólag annyi segítséget adjanak, amennyi szükséges – vetette fel Kiss Enikő. Kétféle hibát szoktak elkövetni:
1. Elvárják a szülők és a pedagógusok a betegség előtti szintet.
2. A széltől is óvják a gyermeket.
Ha pszichológiailag kezeletlen marad, fokozzuk a bajt, mert nem számolunk a kieséssel. A családokban a betegség után gyakori a válás. Egyik szülő a gyerek miatt elhanyagolja társát vagy a többi gyereket, így aztán egyedül marad, s a gondjai tetéződnek.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!


 
 
[ 4212 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x