Idén nem jön a kutyára dér! Barkácsolj velünk fűthető...
Címlap / Otthon / Idén nem jön a kutyára dér! Barkácsolj velünk fűthető kutyaházat!

Idén nem jön a kutyára dér! Barkácsolj velünk fűthető kutyaházat!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-12-07

Még kellemesen melegítenek ugyan az őszi napsugarak, de nem árt már most gondoskodni házi kedvenceinkről, hogy ne érjék őket váratlanul az első hideg napok. A kutyaházban nem luxus a fűthető padló, a macskának pedig a meleg búvóhely.  

Lucifer, Mazsi, Picúr meg Zsömi- ők családunk egykor volt, és mai kedvencei. Hadd osszam meg most Önökkel, mi hogyan szoktunk gondoskodni róluk a téli fagy beállta előtt.

Oltás, féregtelenítés, bolhanyakörv
Kutyaoltás időszaka általában ilyenkor van, nehogy elmulasszuk, saját és környezetünk, na meg állataink érdekében. Feltétlen adjuk be a fertőtlenítő tablettát is, amit az oltáskor kapunk. Nem ördöngösség: nyissuk ki a kutyus száját, ejtsük a garat legmélyebb pontjára a tablettát, ki sem tudja köpni a gyors nyelési reflex miatt.

Fontos, hogy cseréljük ki a kimerült bolhairtó nyakörvet, nehogy a télre lakótársai érkezzenek a bundásunknak. Aki nem a nyakörvet, hanem a cspp formában kapható szereket választja, ezt a műveletet is végezze le! A felhelyezés után gondosan mossunk kezet.

Kutyaház-mustra
Vizsgáljuk át a kutyaházat is, nehogy beázzon: cseréljük az alján a fekhelyet. Ha most még nem tűri el a szőnyeget a csahosunk, a mínuszok majd meghozzák a kedvét a meleg derékaljhoz. A kutyaházat tegyük szélárnyékba, de úgy, hogy a házőrző áttekinthesse védendő területét. Ha eltűri, akkor a zord idő beálltával érdemes az ajtaja elé egy kis szélfogót akasztani. Ez egy kis szövetdarab, amit vízszintes léccel rögzíthetünk fel. Ha netán letépi, ne hozzon ki bennünket béketűrésünkből, ha majd fázik, úgyis elfogadja. Van aki a bejárati ajtóra szerelhető kutyaajtóval látja el télire a kutyaházat is, de ezt sok kutya megtagadja. Az ok egyszerű: nem látja a területét.

Extrák nekik is!
Fontos, hogy kutyusaink se fázzanak meg, és erre a kutyaház elkészítésekor már jó, ha gondolunk. A ház padlólemezét érdemes egy hungarocell vagy bazaltgyapot lappal szigetelni, a fekvőfelületet pedig egy bútor hátlap anyaggal lefedni. Ha még nagyobb komfortot szeretnénk neki nyújtani, vagy utódlás várható a télen, akár padlófűtést is készíthetünk neki.

Erre a legegyszerűbb eszköz egy esztétikailag elhasználódott gépkocsi ülésfűtés, melyet egy 12 voltos, megfelelő tápegységgel látunk el. Ezt helyezzük a dupla padlóban a szigetelőanyag tetejére, és ezt zárja le a vékony bútorhátlap. A vezetékeket úgy helyezzük el, hogy a kutyus ne férjen hozzá!

Fűteni nem szabad folyamatosan, hanem csak akkor, ha nagyon kemény az éjszaka, és az időkapcsoló óránként egy-egy negyedórára kapcsolja csak be a fűtőbetétet. A kutyaházban kizárólag csak a 12 voltos vezeték kerülhet, a tápegységet és az időkapcsolót zárt, az állat által hozzáférhetetlen módon helyezzük el.

Cicás feladatok
A cicust szintén kényeztessük egy kicsit. Télen neki is jár egy kis komfort, egyébként is megnövelt feladatot lát el ilyenkor, hiszen az egerek most keresik a téli szállásukat, elszántan próbálnak az épületbe bejutni. Kapja meg ő is a védőoltást, a fertőtlenítést és a bolhairtó nyakörvet, vagy méginkább a cseppeket, hiszen a cicákat zavarhatja a közlekedésben a nyakörv. Készítsünk neki egy egyszerű, de jó meleg kuckót, a lakás valamelyik szélcsendes melléképületében. Erre a hungarocell tábla a legjobb, ami tapétázó késsel jól szabható. Az oldalakat egyszerűen, egy-egy hosszabb szöget belenyomva rögzítsük egymáshoz.

Tegyük bele kedvenc, fekhelyként használt rongydarabját, és meg fogja találni a kis kuckóját. A hungarocellre a gyerekek örömmel festenek is cicás képet, így a barkácsolás közös játékká válhat.

Gondos etetés-itatás!
Ilyenkor az etetésükre is nagyobb gondot fordítsunk. Ivóvíz, mindiglegyen előttük szükség szerint. A fagyok beálltával ügyeljünk a befagyott ivóvíz cseréjére, valamint a kint tartott állatok esetében a zsírban dúsabb ételek adására. Ha tehetjük, akárcsak nyáron, foglalkozzunk velük a megszokott módon, hiszen ők is társas lények, és nem mellesleg, a mi barátaink.

Ezeket a szinte ingyen elkészíthető, kényelmet nyújtó dolgokat kedvenceink odaadásukkal hálálják meg, így hát ne sajnáljuk az időnket rájuk!

Kiss Zsigmond - képünkön a szerző kedvenceivel

 

 

 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 51915 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x