Bélférgesség: gyerekre, kutyára veszélyes!
Címlap / Otthon / Bélférgesség: gyerekre, kutyára veszélyes!

Bélférgesség: gyerekre, kutyára veszélyes!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-12-04

A kutyatulajdonosok a világ legelvetemülteb emberei lennének, akik szánt szándékkal hajtják bele a homokozóba kedvenceiket, hogy azok aztán ott végezhessék el szükségleteiket? A kisgyerekek pedig jobb, ha nagy ívben elkerülik a csahosokat, nehogy megfertőződjenek? Tegyünk végre rendet a fejekben! 

A kedvtelésből tartott kutyák nagy száma és a környezet fokozódó parazita- terhelése miatt valóban számottevő állategészségügyi és közegészségügyi jelentősége van a kutyák bélférgességének. S hogy mit tehetünk a bélférgesség és az ezzel járó veszélyek ellen? Semmiképpen sem az a megoldás, hogy megszabadulunk kedvenceinktől, vagy gyermekeinket nem engedjük kutyák közelébe.
A jelszó: megelőzés és jól informáltság!

A fertőzés leggyakoribb okai
A kutyák féregfertőzöttsége rendkívül gyakori: fertőződés nemcsak egyik kutyáról, alomtársról a másikra terjedhet; hanem már a méhen belül, illetve az anyatejjel is megkaphatják a kiskutyák. Egyes férgek a bőrön keresztül jutnak az állat szervezetébe, sőt nem ritkán a bolhák is közvetítik a fertőzést. A kutyák tünetei is rendkívül változatosak.

Orsóférgesség- figyeljünk rá!
Kölyökkutyák esetén az orsóférgesség jelenti a legnagyobb veszélyt, mert a fertőző lárvákkal már méhen belül vagy az anyaállat tejével is fertőződhetnek. Az orsóféreg az emberre is veszélyes lehet, általában az állat simogatása után a kezünkről kerülhet fertőző lárva a szervezetünkbe.
A felelős kutyatartók számára azonban természetes, hogy évente féregtelenítik kedvenceiket, hiszen ezzel nemcsak őket védik meg, hanem a család kisebb tagjait is nyugodt szível engedhetik a kutyusok közelébe.
Gyerekek esetében  azonban fontos figyelni néhány intő jelre: hasi fájdalom, láz, hosszan tartó köhögés mellett akár tüdőgyulladás, belső szemgyulladás arra int, hogy fel kell keresni az orvost.

Fonál- és galandférgesség
Elsősorban felnőtt kutyák megbetegedése az úgynevezett fonálférgesség és galandférgesség. Ez a fertőzés bágyadtságot, étvágytalanságot vagy adott esetben normál vagy fokozott étvágy mellett lesoványodást, hasmenést okozhat a kutyáknál. Mindkét fertőzöttség befolyásolja a fertőző betegségekkel szembeni ellenálló képességet is. Nagyon gyakori fonálférgek fertőzöttségnek jellegzetes tünetegyüttese a felfúvódott és nyomásérzékeny has, a híg és nyálkás bélsár, továbbá hányás, hasmenés, köhögés és orrfolyás. 
Ne feledjük: egy biztonságos és jól kiválasztott féregtelenítő szer ezt a problémát is megelőzi!

Igen súlyos tüneteket is okozhat!
A kutyatartóknak fontos tisztában lenniük azzal, hogy súlyos bélfertőzöttség esetén fiatal kutyáknál idegrendszeri tünetek, görcsök, szövődményes tüdőgyulladás is felléphet, a kölykök akár el is pusztulhatnak. Más féregfajok vérzéses bélgyulladást, vérszegénységet, lesoványodást, étvágytalanságot okozhatnak. Ugye senki nem szeretné kedvencét ilyen állapotban látni?

Megelőzés, megelőzés, megelőzés
Mit tehetünk mi, kutyatartók a bélférgesség ellen? A tünetek ismeretében senkit nem kell meggyőzni, mennyire fontos a megelőzés. A kölyök kutyákat már 1-2 hetes korban el kell kezdeni kezelni, de a felnőtt korban is negyedévente-évente ajánlott a kutyusokat féreghajtani, hogy megelőzzük az újabb és újabb fertőződést.

Ma már jogszabály írja elő, hogy évente a kötelező veszettségoltás mellé a féreghajtás is kötelező.

Szerencsére termékek széles választéka áll rendelkezésre, melyeket biztonságosan alkalmazhatók: számos tabletta, paszta, illetve még spot-onok is kaphatók erre a célra, melyek közül kedvencünk kezelő állatorvosa ki tudja választani a megfelelő hatóanyagtartalmú készítményt, amely a legjobb a kutyus korának, testméretének.

Az Intervet erre a célra a Triantelm tablettát ajánlja, mely három hatóanyag kombinációjának köszönhetően széles hatásspektrummal rendelkezik, így a kutya leggyakoribb bélférgei ellen hatékony.

Mit mond az állatok természetgyógyásza?
Németh József, állatorvos, homeopata természetgyógyász (a Harmonet tanácsadója) azt javasolja, hogy ne tegyük ki felesleges terhelésnek kedvenceink szervezetét.
Hiszen ne feledjük: még egy jó minőségű féregtelenítő is tartalmaz szteroidokat!
Kevesen tudják, és élnek azzal a lehetőséggel, hogy kutyusaik székletéből mintát vegyenek, és állatorvosuknak leadják ezt vizsgálat céljából. A vizsgálattal kideríthető azonnal, hogy szükséges-e a kötelezőn túl további féreghajtó készítményt adni az állatnak, ráadásul az eredmények további támpontokat is adhatnak a kutya egészségi állapotát illetően.
Ha a kutyatulajdonos él ezzel a lehetőséggel, akkor elegendő akár évente egy féregtelenítés is, amivel házi kedvencünket is biztonságban tudhatjuk, és egészségében sem tettünk kárt! A vizsgálat idje ugyan hosszabb, mint beletenni kutyánkba valamilyen szert - ha szükséges, ha nem - és némileg drágább is, mivel egy laborvizsgálatról van szó, de az állat egészségét hosszú távon is óvja.

Személyes felelősség
A  megelőzés másik fontos része a személyes felelősség kihangsúlyozása. Egy felelős, kutyájára és környezetére figyelő tulajdonos számára természetes a kutya egészségi állapotának megóvása- az oltások, a féreghajtás szükséges elvégzése, a rendszeres bolhairtás, és a kutya jó közérzetének biztosítása.

A kutya hozzátartozik a családhoz, akiről élete végéig gondoskodnak, és akinek nem kell attól tartania, hogy bármikor az utcára kerül. A megelőzés, a figyelem és a négylábú iránti szeretetünk kellő biztonságot nyújt neki és a környezetében élőknek is! Ne spóroljunk ezekkel!

A cikk megírásában dr. Vass Andrea, az Intervet Hungária Kft állatorvosa volt segítségünkre!

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 11065 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x