Hajtogasd te a legtöbb darvat! - Sadakora emlékeznek
Címlap / Otthon / Hajtogasd te a legtöbb darvat! - Sadakora emlékeznek

Hajtogasd te a legtöbb darvat! - Sadakora emlékeznek

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-04

Sadako Sasaki kétéves volt, amikor szülővárosát, Hiroshimát atomtámadás érte. 1955-ig, tizenkét éves koráig jó erőnek örvendett, erős, sportos kislány volt. Abban az évben egy futóversenyre gyakorolva egyszerre rosszul lett, megszédült és a földre esett. Hajtogass te is darvakat az ő emlékére, csatlakozz a felhíváshoz!  

Sadako Sasaki kétéves volt, amikor szülővárosát, Hiroshimát atomtámadás érte. 1955-ig, tizenkét éves koráig jó erőnek örvendett, erős, sportos kislány volt. Abban az évben egy futóversenyre gyakorolva egyszerre rosszul lett, megszédült és a földre esett.

Az orvosok leukémiát állapítottak meg nála, amely az atombomba utóhatásaként jelentkezett. A kórházban egyik barátnője egy ősi japán legendát mesélt Sadakonak, miszerint, aki ezer papír darumadarat hajtogat, annak valóra válik egy kívánsága.

Sadako azt remélte, hogy ha elkészíti az origami madarakat, akkor meggyógyulhat, ezért nekilátott a munkának. A papírhajtogatást kórházi kezelése nyolc hónapja alatt egyetlen napra sem adta fel. Mindvégig hitt és bízott. Halála napjáig, 1955. október 25-ig 644 darab darumadarat sikerült elkészítenie. Az ezer darabhoz még hiányzó darumadarakat barátai fejezték be és helyezték mellé a sírjába

Sadako személye előbb Japánban, majd később szerte a világban békeszimbólummá vált. Barátai előbb leveleit gyűjtötték egybe és adták ki könyv formájában, majd országos gyűjtést indítottak egy olyan szoborpark felállítására, amely Sadako és minden, az atombomba pusztításának áldozatul esett kisgyerek emlékét őrizné. Több mint háromezer japán iskolából érkeztek felajánlások és levelek a szoborpark megvalósítására.

A Hiroshimai Békeparkot végül 1958-ban avatták fel. Világszerte a mai napig gyerekek ezrei hajtogatnak darumadarakat és küldik el Sadako szobrához békeüzeneteiket.

A szegedi Móra Ferenc Múzeum azt szeretné, ha szerte az országból, de természetesen főként Csongrád megyéből és Szegedről origami darumadarak százai érkeznének be a múzeumba, melyekt felfűznek majd, és egy részüket eljuttatják Japánba, a kislány sírjára.

A papír darumadarakat a Móra Ferenc Múzeum (Szeged, Roosevelt tér 1-3.) Tisza felőli alagsori portáján, illetve a főbejárati pénztárnál lehet leadni és természetesen a múzeumpedagógiai foglakozásokon is várják az origamikat. Akik nem tudják személyesen elvinni Szegedre a meghajtogatott darvakat, de szeretnének a béke akcióhoz csatlakozni, természetesen levélben is elküldhetik a darvakat!

A szervezők azt kérik az akció résztvevőitől, hogy leadáskor írják rá a nevüket, mert a legtöbb darumadarat készítők múzeumi ajándékcsomagot kapnak. A tervek szerint december 8-án rendezik meg a Móra Ferenc Múzeumban az origami darumadarak napját, amikor felfűzik a beérkező darabokat.

Ha nem tudod, hogy kell darvakat hajtogatni, akkor kattints IDE és egy részletes leírást találsz a hajtogatás módjáról >>>

 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 5735 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x