Igazán tökös dolgok Szegeden!
Címlap / Otthon / Igazán tökös dolgok Szegeden!

Igazán tökös dolgok Szegeden!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-06

Van, amelyiket Isten gyalulta, van, amelyik különös tüskéket növesztett, míg egy másikból szivacsot készítenek. Nem is hinnénk, hogy milyen sokféle fajtája létezik a töknek -erről tanúskodik a szegedi füvészkertben megrendezett, Tökfélék a nagyvilágból című kiállítás is. 

Képes beszámolónkban egy kis tökös szemlére indulunk, hogy végre kiderüljön: a főző - és sütőtökön kívül is van élet.

Csillagtök-patisszon
Nevét, jellegzetes csillag alakjáról kapta. Észak-Amerikában őshonos, később innen terjedt el Ázsiában és Európában. Hazánkban főként az elmúlt évtizedekben kezdték jobban megismerni és felhasználni.
C vitaminban, cukorban és karotinban gazdag, és mostoha körülmények között is jól termeszthető, ráadásul nincs különleges betegsége vagy kártevője. Mivel íze jellegtelen, ezért erősebb fűszerezést igényel. Készthető belőle savanyúság, de kiváló rántva vagy töltve, rakott formában vagy pörköltnek elkésztve.

Lopótök
Őshazája India. Változatos formájú termése lehet: a vékony, hosszú nyakú a lopótök- a borászok körében jól ismert, hiszen régen borszívó illetve bortároló eszközként használták. A hasas, gömbölyű a kabaktök; de van hosszúkás, kolbászalakú változata is, a kolbásztök.
Élelmiszernövényként másodlagos jelentőségű: a fiatal, lédús terméseket párolva, főzve, rakott vagy rántott formában lehet elkészíteni.
A lopótököt Kínában kulacsnak használták, de készülhet a lopótökből pipa is (kalebass).

 

Dísztök
Valószínűleg Amerika trópusi vidékeiről származik; kacsokkal kapaszkodó, gyorsan növő növény, melyet kerítések, lugasok, rácsok befuttatására lehet használni, termései pedig színükben, alakjukban nagy változatosságot mutatnak. Létezik alma és körte és tojás alakú változata; színe lehet zöld, sárga vagy piros; a felülete rücskös vagy sima. Sőt, az egyes fajták kereszteződéséből még különlegesebb formák és színek születhetnek. Házi kertben is jól termeszthető, csak sok napfényre és a gondos locsolásra van szüksége. A terméseket érett állapotban kell leszedni, így kiváló díszei lehetnek lakásunknak.

Tüskés uborka-kiwano
Afrikából származik, de ma már Új-Zélandon, Portugáliában és az Egyesült Államokban termesztik, és az utóbbi időben nálunk is árusítják. Tüskés uborkának vagy zselés dinnyének is hívják. Ovális formájú, kezdetben kékeszöld, majd narancssárga színű. Külleme meglehetősen szokatlan a héjból kimeredő tüskék miatt. Termését éretten fogyaszthatjuk, húsa kb. 1 cm vastag. Belseje sötétzöld, zselés. Fogyasztható nyersen, gyümölcssalátaként, illetve húsok és halak szószaként is.  A belőle készült lé az uborka levéhez hasonló ízvilágú.


Indiai kígyóuborka
A trópusok ősi kultúrnövénye. Délkelet-Ázsiából illetve Ausztráliából származik. Kúszónövény, különleges fehér virágokkal, melyeket fehér sallangok és rojtok tesznek díszesebbé. Nevét kígyó formájú zöldes-szürke terméseiről kapta, melyet fiatal, lédús formájában főként főzeléknek fogyasztanak el.

Szivacstök
Hívják még luffatöknek illetve hálóstöknek is. Jellegzetes kúszónövény. Többféle fajtája létezik, ezek Ázsia és Afrikából származnak, míg egy Amerika meleg égövi tájairól származik. Uborkaszerű termése van, mely 30-40 cm hosszúságú is lehet, éretlen állapotban pedig sötétzöld színű, apró szőrökkel borítva.

A zsenge terméséből savanyúság, az érettből szivacs (luffaszivacs néven is ismert), szűrő, törülköző, talpbetét készíthető.


Úritök, közönséges tök
Amerikából származik, terméshúsa rostos. A 16. sz.-ban került Európába és hazánkban is viszonylag korán megkezdődött a termesztése. Az étkezésre használt változata a főzőtök, cukkini és patisszon. Keserű változata azonban ehetetlen.

Magjából értékes olajok készülnek, melyek kiválóak féregűzőként illetve különféle gyulladásos betegségekre. A magvak kiválóan enyhítik a prosztata-megnagyobbodás fájdalmas és kellemetlen tüneteit. E vitamin tartalma kimagasló, amely erősíti a terhes nők méhét; megvéd a spontán vetéléstől.  A tök húsa kitűnő diétás étel a szívbetegeknek, illetve a vesebántalmakban és a vérkeringési zavarban szenvedőknek.
.

Laskatök- istengyalulta tök
Közép-Ázsiai (más források szerint közép-amerikai) eredetű, melynek levele a fügéhez hasonlatos, termése 2-4 kg-os lehet. Kiválóan tárolható és a diétázók étrendjébe is jól beilleszthető. Főzéskor vékony csíkokra esik szét, így szükségtelen előtte gyalulni, aprítani.

Magas cukortartalmú fõzeléknövény, húsából Amerikában sütemények, magjából Mexikóban édesség készül.

A Tökfélék a nagyvilágból című kiállítás a hónap végéig tekinthető meg a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjében hétfőtől vasárnapig 9 és 18 óra között.

-kv-

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 6740 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x