A nap képei: őszi búcsú a Füvészkerttől
Címlap / Otthon / A nap képei: őszi búcsú a Füvészkerttől

A nap képei: őszi búcsú a Füvészkerttől

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-03-28

Gyönyörű színekben pompázik még mindig a lassan téli álomra szenderülő Szegedi Füvészkert. Tegyünk egy utolsó virtuális sétát a különleges növények között. 

A Szegedi Egyetem Füvészkertjét Györffy István professzor alapította 1922-ben a Szeged városától kapott 11, 7 hektáros területen.

A Park, Arborétum és Társulások elnevezésű részekre tagolódott füvészkertben, mely az oktatást, kutatást és ismeretterjesztést segítő természetvédelmi terület, 5120 növényfajt tekinthetnek meg a látgatók: ebből 1800 trópusi, 440 kaktusz és 470 más pozsgások.

Itt találjuk meg egész Európában a legnagyobb kínai mamutfenyőket, melyet egykor kihaltnak véltek, s csak az 1900-as évek elején fedezték fel ismét Dél-Kínában.

Az Arborétumban különféle fenyő- és citrusfélék gyűjteményét tekinthetik meg az érdeklődők, míg a kert harmadik egységében (Társulások) főként a hazai erdőtársulások fáit és cserjéit bemutató erdőfoltokban lehet gyönyörködni. Itt kapott helyet a rendszertani gyűjtemény mellett az egzotikus kultúrnövények gyűjteménye is.

A Park nevezetességek közül elsősorban az Európában is ritka szecsuáni ősfenyőt, a Közép-Európában kivételesnek számító indiai lótusz, valamint a kert rózsakertje érdemel külön említést.

Talán a füvészkert legszebb része a langyos vizű tó, melynek tavi rózsái mellett igazi ékessége a már említett indiai lótusz rózsaszerűen júliusban nyíló virágai.

A nagy tó mögött található a. tündérrózsás dísztó, mellette pedig a Rosarium – 120-féle illatozó és számtalan színben pompázó rózsáival. 

A Parkban külön helyet kaptak az üvegházak is, melyekben 88 –féle trópusi haszon-és dísznövényeket mutatnak be, többek között a kakaót, a csavarpálmát vagy a virágzó fügekaktuszt. De láthatunk itt datolyapálmát, legyezőpálmát és kókuszpálmát is.

Az orchideák közül különösen a tigrisorchideák nagy virágai gyönyörűek.

Nyitva tartás:

április 1-október 31. 9-18 óra
november 1-március 31. 9-16 óra

Igazán tökös dolgok a Füvészkertben>>

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2233 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x