Gyönyörű, de mérgező! A karácsonyi szobanövények
Címlap / Otthon / Gyönyörű, de mérgező! A karácsonyi szobanövények

Gyönyörű, de mérgező! A karácsonyi szobanövények

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-12-02

A karácsonyi ünnepkör jellegzetes szobadíszei a mikulásvirág és a fagyöngy. Ahol azonban kisgyerek is van a családban, nem árt odafigyelni ezekre a növényekre, ugyanis mérgezőek!  

Főleg a kisebb gyerekek szívesen fognak, kóstolnak illetve nyelnek le bármit, ami érdeklődésüket felkelti, ezért kell résen lenni ilyenkor is.
 

Mikulásvirág
Karácsony körüli virágzása miatt gyakran kerül az asztalra díszként ez a gyönyörű virág, melynek a piros szín mellett léteznek krémfehér, sárgabarack, rózsaszín és krémfehér-rózsaszín csíkozású fajtái is. Európában sok helyen a karácsony jelképeként is ismert.
 

Mire figyeljünk?

Ha letörik egy levél vagy szár, rögtön megláthatjuk a fehér tejnedvet, mely mérgező, bőrirritáló hatású, ezért semmiképp ne nyúljunk hozzá. A növény gondozását követően pedig mindig mossunk alaposan kezet!

Ha ez a tejnedv a gyomorba kerül, hányást okoz. Tegyük ezért olyan helyre, ahol a gyermek nem éri el!
Fehér fagyöngy

Ez az örökzöld a fák koronájában él, termése jellegzetes borsó nagyságú, áttetsző fehér bogyó. Egyes néphitek szerint a fagyöngy az új életet és a termékenységet jelképezi, de ismert még a gazdagság jelképeként, a középkorban pedig boszorkányűzőként használták. Karácsonykor szívesen csókolózunk alatta. A karácsonyi fagyöngyhöz fűződő hagyományok a kelta fagyöngykultuszból eredeztethetőek.
 

Mire figyeljünk?

Nagyon fontos, hogy ne vegye a szájába a gyermek a bogyókat, hiszen elég pár szem lenyelése, és nagyon komoly következményei lehetnek a kíváncsiságnak. Nagyobb mennyiségű fagyöngy bogyó vagy levél lenyelése esetén ugyanis kóma és görcsös rángás alakulhat ki, sőt halált is okozhatnak ezek a növényi részek!

Ha karácsonykor felakasztjuk, olyan magasra tegyük, hogy semmiképp ne érhesse el a gyermek!
 
A karácsonyi kaktusz - ugyancsak népszerű növénye az ünnepeknek - azonban nem mérgező, bár megenni ezt sem érdemes. 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4172 ]
spacer


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x