Délvidéki séták Lizzymmel
Címlap / Otthon / Délvidéki séták Lizzymmel

Délvidéki séták Lizzymmel

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-12-07

Bácskát a mai tévénéző csak mint a szerb-magyar ellentét világát ismeri, holott nádasai mellett járva a magyar madár- és vízivilág csodálatos együttesét láthatná. Aki szereti a természetet, annak érdemes szabadságát erre az ősi magyar, ma már ugyan szerb vidékre tervezni. Magyar családoknál mindig lehet szállást kapni, és távolról sem olyan nagy az ellentét a népek között, mint amit a hírekben gerjesztenek. Békésen élnek, dolgoznak egymás mellett a különböző nemzetiségek. 

Kutyámat is magammal viszem, ha bácskai rokonaimat meglátogatom. Ő nem zavarja meg a természet rendjét, csendesen ül mellettem, amíg a tó madaraktól hangos tükrét szemlélem.

Nem messze tőlünk mintha megelevenedne a gyerekjáték
"Gyertek haza ludaim,
Nem merünk…"

Egy szárcsa kotlóst látunk átrepülni a tó túlsó partjára, majd halljuk, amint hívogatja csemetéit. Egyszer csak a közelünkben valami elkezd felelgetni neki. Az anya kittyeg, sípol, a gyerekek félve csipognak.
- Félünk a nagy nyílt vízen átúszni, mindenfelől veszély fenyeget.
Az anya azonban addig bíztatja őket, amíg útra kelnek. Egyszer csak meglátunk egy pici pontot, amint elindul a mi oldalunkról az anya felé. Egyre többen jönnek, szép rendezett sorban már talán nyolcan-tízen vannak. Fejüket félénken forgatják jobbról balra, nem tőlünk félnek felfelé tekintgetnek. Simogatom a kutyám fejét, mosolygok. Bár vadászkutya, de soha nem bántott még kisebb állatot, én se bíztattam vadászatra.

A sólyom
Nemhiába félnek a picinyek, egyszerre felsikolt a mama, behúzódik a nádasba, s a gyerekek egy pillanat alatt a víz alá buknak. Egy hatalmas sólyom szárnyait látjuk meg a nagy víz felett, a csibékből semmi se látszik csak a hullámok. A nagy madár szárnya már a vizet söpri, de gyorsan rájön, hogy most a szárcsák ügyesebbek voltak. Mielőtt azonban a szárny vizes lenne, szinte meredeken felröppen, és huss, eltűnik a magasságban.
A kicsi szárcsák előbújnak. Jól megtanulták a leckét, nem esett bántódásuk. Sietve menekülnek a nádasba, anyjuk köré. Ott aztán hangosan mesélik a nagy kalandot. Hozzánk is áthallatszik csivitelésük.

Séta a kutyámmal a tóparton
Lizzy egy aranyos, fekete vizsla. Gyöngéd, mint egy kislány és szeszélyes. Ételét eleinte csak nyalogatja. Sosem barátkozik más kutyákkal.
Hogyan került hozzánk? Szokása szerint a kislányom hozta haza, mint minden más állatot. Macskát, gyíkot, kisfecskét talált az utcán, felnevelte, röptette a szobában, mígnem az el nem repült végképpen.

Egy kutya, akiért a harang is megszólalt >>

Sétáltatás
Az első két nap még a lányom sétált Lizzyvel, azután reggel, délben este Lizzy az én kutyám volt. Egy hét alatt tökéletesen értettük egymást. Nem kell neki szólnom sose. Elég egy füttyentés, egy intés vagy egy pisszentés. A fütty a hívás, a pisszentés a jeladás: vigyázz! Ide figyelj! Amerre a kezemet lendítettem, ott keresett valamit, arra fordult. Aztán megint rám nézett: Jól van?

Amikor este hazafelé mentünk, mindig mögöttem lépegetett, mint az árnyékom. Gyönyörűség volt nézni, ahogyan lábujjhegyen jön utánam elnyújtózva.

Az erdőben
Az erdő mindig érdekes, mindig új. Amint egyszer lefeküdtem a fűre, néztem a felhőket, hallgattam a madárszót, Lizzy felemelte a fejét, úgy nézett mögém. A szeme merőn villogott, az egész finom kis állat remegett. Biztosan látott valamit, amit én nem.

Rám pislog, remeg, mint a kocsonya. Egyszerre meglátok egy rókát a közelben. Lizzy nem várt intést, nem várt parancsot, vakon ment neki a róka hűlt helyének, onnan pedig berohant a bozótosba, mint egy bolond. Hallom, amint veszettül morog, marakodik, fojtogat valamit. Hát a rókának már vége.

Új oldaláról mutatkozott be a kutyám, mégis csak rájött, hogy ősei vére lakozik benne. Szegény rókát ott hagyjuk, hátha arra jár valaki, akinek szüksége lesz a rókabőrre. Nekem a róka is csak a kis Vukot juttatja eszembe, kedvem szerint életre simogatnám, azért mégse nyúlok hozzá, csak gondolatban búcsúzom el tőle.

Kapcsolódó fórum a HarmoNeten >>

Dobosy Ildikó

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3037 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x