Natúr karácsonyfa
Címlap / Otthon / Natúr karácsonyfa

Natúr karácsonyfa

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-05-26

Egy olyan fa, amin nincs semmi műanyag dolog. Teljesen natúr, csak természetes alapanyagból készült, egymással harmonizáló díszekkel van feldíszítve. Nálunk évek óta ilyen a fa. Apró titkokat kell tudni hozzá. Például azt, hogy az egyik legolcsóbb díszítési metódus. Nem kell hozzá más, csak némi szalma, papírmasé, natúr festékek, natúr csomagolópapír, agyagdíszek, és sok-sok mézeskalács.  

Ne gyilkolj fát!


Vásárolj gyökeres élő kis fácskát, amit utána akár egy köztérre is kiültethetsz! Nálunk a HarmoNet irodájánál, a bejárati ajtó előtt lakik dézsában Lázár Ervin lépkedő fenyője után szabadon Kis Zoárdnak elnevezett fenyőfa. Ilyenkor behozzuk, és mindenki örömére feldíszítjük. A natúr fa sajátja, hogy nem lehet mű, és nem lehet halott. 

A fa díszítéséhez:


Sima csomagolópapírból vágj kis csíkokat, ezeket lánc formában fond össze, ez nagyon mutatós. Egy üres pumpás kozmetikum dobozában, vagy egy vízpermetezőben oldj fel vízestéket és óvatosan színezd a láncfűzért. A színeket lehet váltogatni. Ugyanezzel a technikával készíthetsz térbeli ragasztott díszeket is csomagolópapírból. A legkényelmesebb dolog, ha szaloncukor akasztót applikálsz ezekbe a díszekbe, így sokáig használni lehet majd.


Gömbök papírmaséból

A papírmaséhoz sima enyv, víz és forma szükségesek. A csomagolópapírt, papírtörlőt, vag szalvétát csíkokra vágjuk, erősen benedvesítjük, bekenjük enyvvel és egymásra fektetve betakarjuk vele a kiválasztott formát, például a gömböt. A megszáradt félgömb ollóval formázható, és egy papírcsíkkal össze is ragasztható. Akár lyukasat is készíthetünk, közepébe dióbélből jászlat, apró magvakból és csipkéből kis Jézust tehetünk. Ezek a papírmasék jól száríthatók hajszárítóval és festhetők temperával, vagy bármilyen papírra alkalmas festékkel. Jó, ha lelakkozzuk őket, mert akkor évekig eltartanak. A fújó lakk jó tartást is ad.

Más díszek a natúr karácsonyfán


Szalmadíszeket könnyen vehetünk készen is, de a szalma - ha szép állapotú - önmagában is szép díszítés, keveset szórjunk a fára össze-vissza.

A termények, száraz virágok, szalaggal körbefogott alma, narancs, dió, mogyoró, fenyőtoboz is erre a fára való dekorációk. Apró dobozkákat becsomagolva kis szalaggal felkötve, kis csillagokat, vagy papír angyalkákat is készíthetünk és akaszthatunk a fára.

A különféle citrusok - narancs, citrom - szeletei kiszárítva és felakasztva szintén nagyon szép díszek egy ilyen fán. Minden évben olcsón újra készíthető és frissen kerülhet fel a karácsonyfára, ráadásul illatos is. 




A fából, fűszerekből - mint a fahéj, szegfűszeg, csillagánizs - készült díszeink szintén egy-egy évre adnak meghitt karácsony-illatot a szobának. Sokfelé készítenek már fából karácsonyfadíszeket, ezek is jól passzolnak a natúr karácsonyfánkra. Ha módunk van agyagból készölt díszeket vásárolni a karácsonyi piacok egyikén, érdemes évente bővíteni a választékot. 
 

Édesség a karácsonyfán 


Erre a fára nem szokás vett, színes szaloncukrot tenni. Vagy hófehér papírba burkolt főzött szaloncukrot kell rátennünk, vagy egyáltalán ne kerüljön rá szaloncukor, csak mézeskalács, aminek elkészítéséhez két teljesen biztos, kipróbált receptet is adunk.

Mézes kalács recept
Hozzávalók

50 dkg liszt,
25 dkg cukor,
3 tojás
4 evőkanál langyos méz
1 kávéskanál szódabikarbóna, kevés őrölt faháj,
1kávéskanál tört szegfűszeg,
Díszítéshez:
Mandula, mazsola, dió, cukros tojásfehérjehab.

A lisztet cukorot, a tojást és a mézet a fűszerekkel masszává gyúrjuk majd egy másfél centis lepénnyé nyújtjuk. Tetszés szerint formára szaggatjuk - csillag, baba, szív, vagy ami épp van. Formavágó híjján akár késsel is kivághatunk kis formákat, vagy egyszerű lapocskákból kis betlehemest is formázhatunk.

A rávalókat apróra vágjuk, (dió, mogyoró, mazsola) és rászórjuk.



Cukros tojáshabbal megtöltött tortanyomóval is díszíthetjük, ezzel ragasztani is lehet az elkészült lapokat.
A kész pogácsákat kikent kilisztezett tepsiben közepes lángon szárazra sütjük, vigyázva, hogy ne égjen meg a mazsola. Ha mézesünket karácsonyfadísznek szánjuk, sütés előtt kötőtűvel átlyukasztjuk a tésztát. A süti a fán meg fog keméynedni. Ha el akarjuk fogyasztani, tartsuk fémdobozban!

Szaloncukor házilag
Hozzávalók: 1/2 kg cukor, 1/2 kg tejpor, 10 dkg kakaó, 15 dkg öregre vágott dió, 15 dkg vaj, egy fél dl rum.

A cukrot feltesszük 1.5 dl vízzel főzni, 3 percig forraljuk, utána hozzáadjuk a tejport és a kakaóval fél percig főzzük, majd levesszük a tűzről. Bedobjuk a diót és a rumot, majd folytonos keverés ellett a vajat. Mikor már sűrűsödik, kivajazott tepsibe öntjük, két napig hagyjuk száradni, majd kockára vágjuk. Három nappal karácsony előtt neki kell állni!

 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 10786 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x