Nézegesd meg a bélyeggyűjteményem!
Címlap / Otthon / Nézegesd meg a bélyeggyűjteményem!

Nézegesd meg a bélyeggyűjteményem!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-04

Már nagyapáink idejében is nagy kultusza volt a bélyeggyűjtésnek, de mára ez a hobby valamelyest befektetési móddá is vált. Nem is gondolnánk milyen értékkel bír egy-egy különleges darab. Most megismerhetünk néhányat a speciális, kuriózumnak számító bélyegek közül.  

A Jóreménység-fok háromszögletű bélyegei

Ezek a háromszögletű bélyegek 1853 és 1863 között voltak forgalomban Afrika legdélebbi csücskén, amely terület akkoriban a brit korona fennhatósága alá tartozott. Valamennyi címleten a Reménység allegóriája, egy nőalak látható (a fok nevét a különösen veszélyes, viharos tenger miatt kapta - az a tengerész, aki megkerülte Afrikát, karikát fűzhetett a fülébe és bármely kocsmában az asztalra tehette a lábát.)

Állítólag azért volt szükség háromszögletű címletek megjelentetésére, hogy az analfabéta postai dolgozók is könnyen felismerjék és megkülönböztessék a bélyegeket. (Terveztek ötszögletűeket is, ezek azonban nem kerültek forgalomba.) Ezek az első afrikai bélyegek és a világ első háromszögletű bélyegei. A fogazatlanul készült háromszögletű bélyegek nem arattak nagy sikert. Előfordulnak közöttük tévnyomatok, mert a nyomdászok gyakran összecserélték az eredetileg cinóbervörösnek szánt egypennyseket és a kék négypennyseket.

HarmoNet tipp:Itt olvashatsz még egyéb különleges bélyegekről
Megmutassam a bélyeggyűjteményemet?>>>

A világ legnagyobb és legkisebb bélyege

A világ legnagyobb méretű bélyegét - "természetesen" az Egyesült Államokban adták ki 1865-ben. Ezek mérete 51X95 mm. Hírlapok bérmentesítésére szolgáltak, ezért meglehetősen kevés maradt belőlük (hiszen az elolvasott hírlap és az átkötő szalag a bélyeggel együtt a szemétbe került). 5, 10 és 25 cent névértékben készültek, Washington elnök arcképével.

A világ legkisebb bélyegét Kolumbia Bolivar államában adták ki 1863 és 1866 között. Ez alig 8X9,5 milliméter nagyságú, ráadásul fogazatlan, tehát a postai dolgozóknak ollóval kellett a körömnyi kis bélyegeket az ívből kivágni.

A Momotombo-bélyeg

Ha ritkán is, de előfordul, hogy egy bélyeg befolyásolja a politikai és gazdasági döntéseket. Ez történt a huszadik század elején közép-Amerikában: amerikai és francia üzletemberek arról készültek dönteni, hogy hol legyen a Csendes- és az Atlanti-óceánt összekötő csatorna helye. Az egyik csoport Nicaraguánál, a másik Panamánál szándékozott átvágni a földszorost. Végül a Panama-változat hívei győztek: az amerikai képviselőket és rajtuk keresztül a befektetőket egy bélyeg győzte meg, amelyet 1900-ban adott ki a nicaraguai posta, és amelyen a nicaraguai Momotombo-vulkán látható, működés közben. A vulkán a valóságban már rég kialudt, a füstfelhő a kráter felett csak a tervező fantáziájának szülötte volt - de a vállalkozók visszariadtak az ilyen "veszélyes" terepen való munkálatoktól.

Írógéppel készült ugandai bélyegek

A bélyeggyártásra alkalmas nyomda hiánya egészen különös bélyegeket "teremtett". Az ugandai Mengóban 1895 és 1896 között egy Ernest Miller nevű pap írógéppel készített bélyegeket. A bélyegek minden tekintetben megfelelnek a "bélyeg" kritériumainak: szerepel rajtuk az ország megjelölése (UG rövidítés) és az értékjelzés is. Ennek külön furcsasága, hogy nem mai értelemben vett pénzben, hanem kauri-csigában van megadva, amit fizetőeszközként - állítólag - még ma is használnak Afrika eldugott vidékein. 40 kauricsiga ért egy aranyfillért - és kauricsiga-infláció is volt. Ernest Miller gyakorlatiasságát bizonyítja, hogy a gépelés során indigót is használt.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!


 
 
[ 10567 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x