Fatraktor, napelem, vízmágnes - Bolondok, vagy környezetvédők?...
Címlap / Otthon / Fatraktor, napelem, vízmágnes - Bolondok, vagy környezetvédők?

Fatraktor, napelem, vízmágnes - Bolondok, vagy környezetvédők?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-03-25

A zsenit és a bolondot egy hajszál választja el egymástól. Mégis sokat köszönhetünk azoknak az őrültnek kikiáltott éles elméknek, akik újabbnál újabb dolgokat feltalálva, közelebb visznek bennünket a természethez. 

A hétvégén, éppen, mint a mesében, 3 napon át tartott a Greenexpo Környezetvédelmi Kiállítás és Vásár, amely a lakosságnak szól. A vásár valóban a lakosságnak, a fogyasztó rétegnek szólt, annyi különféle dologgal találkoztunk, mint még soha annak előtte. A rendezvény nagy előnye, hogy összefog rengeteg céget, és kisvállalkozót, akik termékei egyediek, illetve akik valóban különös dolgokat hoztak létre, kis hátránya, hogy a cégektől a vásár oldala erősebbé vált, mindenki terméket megmutatni, és eladni akart. Kevesebb bolt a módszeres megismerés, de ahol volt, ott igazán elmélyülhettük benne.

A környezet védelme sok helyen kíméletet jelent, a legtöbb esetben a cég csökkenti a hulladék mennyiségét, egy hosszútávon kellemes egészséges befektetést ígér a családnak, de miket is láttunk?

Megérkezésünk után egy oktatónőt láthattunk, a szennyvízkezelésről mesélt gyermekeknek, igen tanulságos volt, bármelyik óvónő megirigyelné. A gyerekek segítettek a víztisztításban voksolhattak, hogy melyikből kívánnának inni, megismerték az aktív szén fogalmát, és könnyűszerrel kiszűrték a homokot az ivóvízből. Talán az egyik legtanulságosabb állomás volt.

Illatos vízkőoldó és bioetanol
Később aztán szagoltunk vízkőoldót, na nem ám vegyszereset, hanem illatos ásványi sókból felépülő anyagot. Aki ismer, tudja, hogy vegyszer allergiás vagyok, és bármilyen olyan terméket, amelyre rá van írva, hogy szembe kerülve nem csak mossa ki, de orvoshoz is forduljon vele sikítva dobok el, most mégsem kaptunk fuldokló rohamot.
Később megismertük a bioetanolt, amely önmagában egy fantasztikus találmány, hiszen komposztból előállítható, de ezerféleképpen lehet ezt üzemanyagként autókba használni. Bioetanollal azonban működhet kandalló is, aki szereti a modern külsőt, mert ezek modern vonalú kandallók voltak, majd megtanultuk, hogy nem mindegy hogyan komposztálunk.

HarmoNet tipp: Ilyen egy ökotelepülés>>>

Hulladékjátszóház kompomatával
Talán a legizgalmasabb rész volt a hulladékjátszóház, ahol a meghirdetett időben gyermekek alkothattak maradványokból, felhasználni nem kívánt részekből csodás műveket, a hulladékhasznosítás egyedi műszere pedig, a kompomata, lényegében egy kartondoboz átalakítva, ahol ha a helyére, a szemétbe dobtad be a dió héját – és ezzel rámutattál a gyermeknek, hogy ez a helyes tett – egy matricát kaptál ajándékba. Kompomatának lenni nehéz feladat egyébként, talán a legizgalmasabb kihívás a hétvégén. Amikor egy édesapa így szólt, de kompomata mi ketten vagyunk, érdekes módon még egy matrica kidugódott a résen - szóval ez a kompomata egy intelligens szerkezet, a legtöbb nehéz feladat rá várt.

Később láttunk szemétpréselőt, ami nagy előny, amikor már betelt a kuka, de külön kapható volt palackpréselő is. Az egyik lapította, a másik függőlegesen semmisítette meg a pillepalackokat. Találkoztunk még csodás virágokkal, orchideákkal, nyugtató cseppekkel, természetes ivólevekkel, és esővízgyűjtőkkel is, akik gazdáját sajnos nem találtuk. Adományozhattunk a Hortobágyi madárparknak és madárkórháznak, akiktől igen jutányosan madárhangos cd-t és dvd-t lehetet vásárolni, egyébként nem könnyű darab, de valóban különös érdekes, aki nem a mezőn nő fel, vélhetőleg visítva röhögi végig a különböző mindenfélére emlékeztető hangocskákat.

Az új budapesti szennyvíztisztító terve
Megismerhettük az új budapesti szennyvíztisztító ütemtervét és céljait, láttunk táncoló kisleányokat és ajándéksorsolást, no meg vízmágnest, amely egyszerű mágnesezési technológiával vízkövetleníti a csöveket, a kosz, a lerakódni vágyók szerkezetét megváltoztatva aprószemcséssé teszi a vízkövet, s így az nem tud lerakódni, távozik a csapvízzel. S akinek még nem volt elég, megtudtuk, hogy a takarékos lámpaégő megmentheti a pingvineket a kihalástól!

Talán bolondosnak tűnik, de az energiafelhasználás minimalizálása valóban a legtökéletesebb környezetvédelmi lépés. A gyermekeket játszóházzal és édességpultokkal várták, s rá kellett döbbennünk, a Főtávnak is létezik ökoprogramja, csupán kevesen ismerjük. Kialakíthattunk volna otthonunkra zöldtetőt, beépítve fűvel és muskátlival, ha már esetleg unjuk a tégla színét, de megismertük az üveggyantás medencéket is, amelyek természetes alapanyagúak, súrolhatók, vízeséssé rendezhetők és kiváló állatitatók a kertbe.

A végére persze végtelenül elfáradtunk. Kedvünk lett volna hazatérni napelemes passzív házunkba, de sajnos erre még nem rendezkedtünk be. A következő évre kívánunk még több szakmai programot, színes forgatagot, ahol megismerhetjük az öko-bio valóság alapjait, és még több workshopot ahol elsajátíthatjuk, és megérthetjük ezeknek a rendszereknek és technológiáknak működési elvét, hogy egy lépéssel előrébb kerüljünk a tiszta Kék-Zöld Bolygóhoz!

Fodor Kata

 

 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3954 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x