A te kutyádnak van már? Chip, ami a biztonságot jelenti!
Címlap / Otthon / A te kutyádnak van már? Chip, ami a biztonságot jelenti!

A te kutyádnak van már? Chip, ami a biztonságot jelenti!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-12-07

A chip - minden ellenkező híreszteléssel szemben - nem ördögi találmány, nem okoz rákot, és nem egy kegyetlen elektronikai biznisz része. A chip abban segít, hogy a kutyádat megtalálhasd, azonosíthasd. Mostantól szerencsére kötelező, és adatbázisba vezetni is sokkal jobban lehet!  

Kutyások, állatvédők, állatorvosok 2006-ben kezdtek intenzíven foglalkozni a mikrochip kérdéssel, és együtt hihetetlen eredményeket értek el; mindenki megtette, amire lehetősége volt, és a sok kicsi sokra ment!

Az Állatorvosi kamara nyilvánossá tette a www.petvetdata.hu címen elérhető mikrochip nyilvántartását, többször módosította a Mikrochip szabályzatot, támogatja az állatvédelmi törekvéseket. Sok állatorvosi rendelőben akciókkal segítik a mikrochip  elterjedését, és korrekten tájékoztatják a gazdikat a regisztráció szerepéről.
Egyre több állatvédő szervezet csatlakozik az akcióhoz: csak mikrochippel megjelölve adnak örökbe kutyákat, macskákat.

Civilek, hobbikutyások segítettek a hírek, felhívások terjesztésében, a kutyás társadalom meggyőzésében. Ma már sok helyen az a természetes, ha a talált kutyát pórázra veszik, és első útjuk az állatorvoshoz vezet mikrochip ellenőrzésre, hátha röptében haza is lehet vinni az ebet.

Az elmúlt 1,5 év tapasztalatai alapján a Lelenc kutyavédő egyesülettől Maxék összeállítottak egy listát az újdonságokról, hiányosságokról:

 • Nem minden állatorvos érdeklődik a chipezés iránt, így egyes esetekben a gazdiknak kell az orvos továbbképzéséről gondoskodni. A Mikrochip szabályzat pontosan szabályozza a chip beültetés, az adminisztráció és a regisztráció kérdéseit.
 • Ha az orvos nem ellenőrzi leolvasóval a chipet beültetés előtt, vagy nem ellenőrzi a kutyánkat nincs-e benne már chip, akkor ne engedjük beültetni a chipet!
  Az orvosnak akkor is ki kell tölteni, és meg kell őrizni a MÁOK által kiadott regisztrációs adatlapot, ha nem kértük a regisztrációt.
 • Ha az orvos nem ajánlotta fel a petvetdata rendszerbe történő regisztrációt (1200 Ft + ÁFA), akkor az kérjük határozottan!  Kötelessége megtenni, ne érjük be OÁI, IFTA, vagy egyéb regisztrációval, mert ha elvész az eb nem ott fogják keresni a chipet!
 • Ha a regisztrációt megrendeltük és kifizettük, akkor azt az orvosnak 10 napon belül el kell végeznie, és ezt ellenőrizni is lehet a www.petvetdata.hu oldalon.
  Amennyiben adatainkban változás áll be, azt bármelyik állatorvos javíthatja a petvetdata rendszerben, nem csak a chipet beültető orvos.
 • Ha elveszett/ellopták a chippel megjelölt, regisztrált állatod, akkor bármelyik állatorvos köteles kérésedre ezt az eb adatlapján a megjegyzés rovatba térítésmentesen felvinni. Az így megjelölt állat adataiban addig nem vezethető át semmi féle változás, amíg a megjegyzést nem törölteted! Ha még nem volt regisztrálva a chip, akkor elvesztés esetén az eb irataival felszerelkezve azonnal intézni kell a regisztrációt.
 • 2008. január 1-től minden állatorvos rendelőjében, vagy székhelyén lennie kell internet kapcsolatnak, és az ellenőrzött chipes kutyák adatait össze kell vetni az adatbázisban szereplő adatokkal. Remélhetőleg csak "még", de a szabályzat nem írja elő, hogy pl. veszettség elleni oltásnál kötelező legyen a chipet ellenőrizni.

Azok, akik még nem ellenőrizték a www.petvetdata.hu oldalon, hogy a mikrochipes állataik regisztrációja rendben van-e most tegyék meg!

 • A 2006 vége előtt beültetett chipek többnyire nincsenek regisztrálva - csak az OÁI munkaidőben elérhető rendszerében - ők nincsenek biztonságban!
 • A MEOE chippel 2007 előtt ellátott kutyák nincsenek regisztrálva - csak az Anivet munkaidőben elérhető rendszerében - ők nincsenek biztonságban!
 • A MEOE chippel 2007 után ellátott kutyák csak a tenyésztő nevére vannak regisztrálva, így ők sincsenek biztonságban, amíg át nem írja az állatorvos a gazdi nevére!
 • 2008. január 1-től minden útlevél-kiállítással és mikrochip behelyezéssel foglalkozó állatorvos rendelőjében, vagy székhelyén lennie kell internet kapcsolatnak, és az ellenőrzött chipes kutyák adatait össze kell vetni az adatbázisban szereplő adatokkal.

Az alábbi videón tökéletesen bemutatják, hogyan kerül a chip a kutyába - indítsd el, és győződj meg róla a saját szemeddel:

Akik kutyát találnak, és nem lelik az adatait a petvetdatában, azok tartsanak ki, amíg kinyit az OÁI és az Anivet, addig ne mondjanak le a gazdiról!

A mikrochipről és a regisztrációról mindent - tudnivalók, hírek, körözés - megtalálsz a www.m-a-x.hu oldalon!

És ha már chip, akkor kattints ide >>

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 7026 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x