HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2018-05-23
Címlap / Otthon / A dackorszak és a hisztizés

A dackorszak és a hisztizés

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2018-05-23

Hisztizik-e a kis csecsemő? Honnan tudjuk, hogy a baba csak hisztizik, vagy valóban valami komoly baja van? A személyes, anyai tapasztalatom azt mondatja, - mondja a Babanet tanácsadója Dr. Horváth Andrea - hogy kb. az első fél év alatt kiismerhető a baba jelzésrendszere. Ezalatt sokszor előfordult, hogy éjszaka közepén egymás kezét tördeltük a férjemmel... 

 

Hisztizik-e a kis csecsemő? Honnan tudjuk, hogy a baba csak hisztizik, vagy valóban valami komoly baja van? A személyes, anyai tapasztalatom azt mondatja, - mondja a Babanet tanácsadója Dr. Horváth Andrea - hogy kb. az első fél év alatt kiismerhető a baba jelzésrendszere. Ezalatt sokszor előfordult, hogy éjszaka közepén egymás kezét tördeltük a férjemmel... A babára oda kell figyelni és értelmezni kell: legalább százféle "síráshangja" van fél-egy éves korára. A gyakorlatiasabb válasz: döntse el (próba alapján): - éhes-e, lázas-e, fájhat-e a hasa (fordítsa hasra és a bemelegedéssel párhuzamosan a görcsök és reakciók szűnnek...) gondolja végig, hogy a napja komfortos volt-e, nem történt-e valami rendkívüli esemény (pl. egy védőoltás ide tartozhat...)

Ha mindezek közül egyik sem, akkor vegye a vállára és nyugtassa, mert Ön az Anyja és ez a legbensőségesebb kapcsolat. Andrea szerint a gyermek egyéves kora előtt általában nem " hisztizik". Ugyanakkor hajlamos arra, hogy megszokjon valami jót, ami esetleg csak kivételes (ld. cumisüveg esete kontra szoptatással nehezebb ’munka’). Egy biztos: a gyerek az első egy-két évére nem fog tudatosan emlékezni, de a szülői "kihagyások", következetlenségek terheit a szülő fogja viselni egész a kamaszkor utánig.

Hiszti és dackorszak
NEM! Közli a cseppnyi gyermekünk, és nem értjük, hogy változhatott meg a mi kis édes csemeténk, abból az engedelmes kis apróságból ilyen dacos kis méregzsákká. Más mamák kaján arccal figyelnek bennünket, lám, milyen rosszul is bánunk a csemeténkkel, és azonnal kész van a lelkifurdalás: - Jó anya akarok lenni! - gondoljuk, és nem büntetünk, ráhagyjuk a gyerekre a döntést. Ha nem, hát nem. Vagy be akarjuk bizonyítani, hogy igenis a szülő szava dönt, és rátoljuk a gyerekre a saját akaratunkat. Azt minden esetben érezzük, hogy egyik eljárás sem helyes, de semmi kivezető ötletünk nincs, mit is tehetnénk még.

A dackorszak
Mielőtt a dackorszakról beszélnénk, beszélni kell a tiltás-megengedés egyensúlyáról. A gyerekek két dologtól szoronganak rendkívüli módon: ha túlzottan, egyfolytában korlátozzák őket (ilyenkor kétségbeejtően gyámoltalannak érzik magukat), vagy ha túl megengedőek a felnőttek (ilyenkor nem érzik magukat biztonságban, mert nem világosak számukra a felnőttek szándékai).

Milyen tiltások vannak?
  1. Az egyikbe tartoznak azok, amelyek be nem tartása a gyermek vagy környezete életét, testi épségét veszélyeztetik. Ezek a tiltások nem jelentenek igazából lélektani nehézségeket. Csak azt jelentik, hogy egész pici korban nem tesszük ki a gyermeket veszélyhelyzetnek, később pedig a veszély megmagyarázásával és bizonyos mértékig a kellemetlen tapasztalatok szemléltető tanulsága révén meggyőzzük kívánsága, cselekedete oktalan voltáról.
  2. A korlátozások másik csoportja, melyek önmagukban úgyszólván értelmetlenek, összefüggésben állnak az egyes kultúrák szokásrendszereivel. A tiltásoknak ez a csoportja 3 fő téma köré sűríthető: a pontosság, a tisztaságra szoktatás és az illemszabályok csoportjába. Csakis ezekkel a korlátozásokkal szemben merülhet fel a kérdés, hogy szükség van-e rájuk, s ha igen, miért és mennyiben. Amikor ezekre a kérdésekre válaszolunk, szem előtt kell tartanunk, hogy a kisgyermeknek milyen nehéz megbirkóznia saját érzelmeivel, indulataival és félelmeivel. Nehéz egyszerre megfelelnie a felnőttek elvárásainak és saját belülről fakadó igényeinek, vágyainak.

Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[11714]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
/img/hirdetes/everness-partnerprogram_banner_300x250-anim.gif
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x