Fagyos fenekű Zsófi és fivérei
Címlap / Otthon / Fagyos fenekű Zsófi és fivérei

Fagyos fenekű Zsófi és fivérei

Forrás: HarmoNet
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-04-01

A fagyosszentek napjaiban bizony nem tudhatjuk, hogyan bánik majd velünk az időjárás. Lehet, hogy a három fivér – Pongrác, Szervác és Bonifác – jókedvében lesz, de az is elképzelhető, hogy fagyot hoznak, és tönkreteszik a sarjadó rügyeket, vagy megfagyasztják a termést. Az évszázados néphit szerint ugyanis ez a négyes mindent tönkre tehet.  

Németországban Jégembereknek, vagy „három hideg nagyúrnak” nevezik őket, eredeti nevükön Eismänner, illetve Die drei gestrengen Herrn. Franciaországban a "szőlőfagyasztóknak" gúnynevet kapták.

A fagyosszentek

Általában a középső hármat, Pongrácot, Szervácot és Bonifácot nevezzük fagyosszentnek, de valójában többen vannak. A"három -ác"napjai: május 12.,13., illetve 14. Legendájuk szerint Pongrác, Szervác és Bonifác a kereszténység első évszázadaiban élt. A hagyomány szerint a Krisztus utáni 3-4. században élt három szentéletű férfi a keresztény hitéért halt mártírhalált, míg más források szerint a három szent azért fagyott halálra, mert ruháikat a szegényeknek adták. A nevükhöz fűződő fagyok május közepe táján szinte minden évben jelentkeznek, és a mezőgazdaságban gyakran súlyos károkat okoznak, ugyanis az addig egyenletesen emelkedő hőmérséklet nemegyszer fagypont alá süllyed.

HarmoNet tipp: Időjárás jósda>>>

Az eredet
Jankovics Marcell szerint Pancratius és Bonifatius ókeresztény vértanú volt (†304, illetve 303), Servatius (†384) Rajna-vidéki püspök. (A Rajna melléke híres borvidék!) Beszélő nevük jelentése nem ad támpontot, szűkszavú legendájuk sem igazít el. Ünnepnapjuk dátuma és az a tény, hogy kitalált személyek (az egyház is törölte őket a naptárból), viszont segítségünkre van. A „kísérteties” Lemuria ünnepet a rómaiak május 9., 11. és 13-án tartották. Az ünnepségsorozat, mely a közbeeső napokat is beárnyékolta, a holtak ártó szellemeinek kiengesztelését szolgálta. Mivel a Lemuriát amúgy is a termésért való aggodalom tette komorrá, nem lehetetlen, hogy a három jelképes szent alakjában a hagyomány szívóssága folytán a lemurok kísértettek.

Zsófia is fagyot hoz?
Göcsejben a "fagyosnapok" azonban még Zsófia napjáig is elérnek, ha pedig elérnek, akkor egész nyáron nehéz idő jár a termésre. Ilyenkor emlegetik „fagyos fenekű Zsófit”, s a leányok fenekére játékosan, kicsinykét rávernek, hogy ne fagyjon le a termés. Az ekkor jövő fagy a sarjadó vetéseket, különösen a nagyon nekiszökkenőt, s a zsenge hajtásokat tönkreteheti. Magyar legendájukban ruhájukkal nyomorult betegeket takartak be, s a névünnepükön támadt szokatlan hidegben ők hárman megfagytak, de pártfogoltjaik megmaradtak. Úgy tartották régen, hogy "sok bort hoz a három ác, ha felhőt egyiken se látsz".

Az eleki németek trágyát égettek ilyenkor és félreverték a harangokat, hogy a pusztító fagyot elzavarják. A Szeged környékiek hitében csak a garabonciások tudják elzavarni a fagyosszenteket, azok határt- "égető" haragját. Termésjósló - és palántára üres nap e három névünnep.

HarmoNet tipp:
Hapci naptár>>>

Kép: Rózsa
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3443 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x