Hogyan locsolj, és hogyan ne? Kert és balkonláda a forró...
Címlap / Otthon / Hogyan locsolj, és hogyan ne? Kert és balkonláda a forró nyárra

Hogyan locsolj, és hogyan ne? Kert és balkonláda a forró nyárra

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-09-23

Nagyon sokan irigylik a szép kerteket és balkonládákat azoktól, akiké pompázik, míg a szomszédé kiég. "Pedig annyit locsolom" - mondják sokan. Ám nem mindegy, hogy gondozzuk, hogy locsoljuk a kertünket. 

 

Rendezvénynaptár

A növények ápolása a nyári hónapokban elengedhetetlen. Ebben az időszakban a kontinentális és a nedves-kontinentális éghajlaton is annyira felerősödik a Nap ereje, hogy a növények egészen egyszerűen kiégnek, megsemmisülnek, néhány hét alatt tönkremennek, ha nem vagyunk hajlandóak körülmények szerint ápolni őket.

A növények gondozása eltérő aszerint, hogy a növények hol állnak, hogy lakásban vagy kertben tartjuk őket. Mindig vegyük figyelembe, hogy mennyi eső esett az elmúlt időszakban, és azt is, hogy milyen a páratartalom, mert nyáron a legfontosabb az öntözés. Lássuk a legfontosabb tudnivalókat.

Szobanövények
A legnagyobb melegben naponta-kétnaponta öntözzük őket. A nyári hónapokban plusz ásványi anyaggal ne szárítsuk a földjüket, ne ekkor adagoljuk ezeket, hanem hagyjuk tavaszra és őszre a pótlásokat. A növényeket lehetőleg naponta, kétnaponta permetezzük vízzel, ez a legfontosabb nedvességmegtartó ápolási mód, amely a levelek és a virágok jólétét létrehozza. A permetet azonban ne tűző napon spricceljük a virágra, mert úgy legének a levelek. A növényeket emellett havonta meg is füröszthetjük dézsában zuhany alatt. Ha a hőgutában be is árnyékoljuk otthonunkat naponta 2-3 órányi napigényt engedjünk be számukra. A száraz, vagy beteg részeket azonnal vágjuk le a növényről. Ha meleg, párás környezetben a növényen gombás kelés, baktériumra utaló fertőzéses jel, lukak, mozgó élőlények láthatók, azonnal szabaduljunk meg a növénytől a többi növényünk védelme érdekében.

Balkon növények
Szintén ne most erősítsük őket ásványi anyagokkal. Minden nap, a Nap távozása után, koraeste, locsoljuk hűs, nem jéghideg vízzel, lehetőleg egy-egy flakon vizet előző nap készítsünk ki, hogy a klór távozzon belőle. A balkonnövényeket is rendszeresen nyírjuk meg, a száraz részeket távolítsuk el. Az érzékeny növényeket félárnyékos részre a balkon védett részére vagy üveg mögé tegyük. 45 fokos nyári hőgutában minden élőlény elpusztul, így pár napig árnyékba helyezhetjük kedvenc növényeinket. A növényeket lehetőleg naponta permetezzük vízzel, a tölcséres levelű növényeknek alulról és felülről is adhatunk vizet.

Kerti növények
Ha nem készül eső, vihar, zivatar a melegben minden este locsoljunk. A locsolást naplemente körül kezdjük meg, ha korán 17-18 óra magasságában locsolunk vagy akár délután, a fű és a növények kiégnek. A kert trágyázását legkésőbb június elején végezzük el, utána már ne használjunk főként műtrágyát. Ha zöldséget, gyümölcsöt termelünk a kertben, akkor ezek szüretelése előtt egy hónappal fejezzük be a vegyszerek használatát. A növényi permetszerek akármi is van ráírva, erősen károsítják az ember és a környezet egészségét. Minden felbomlási időre 3 napot számoljunk rá!


A nyáron nem kell a kerti növényt visszavágni, engedjük a száraz részeket lehullani, esetleg gereblyézzük fel alatta. A komposztba csak száraz, vagy félszáraz részeket dobjunk a nyáron, a nyálkás, nedves részeket ne tegyük el mert a melegben nem oszlik, nem komposzt termelődik, hanem berohad, gombásodik. A kertet lehetőség szerint reggel már ne locsoljuk a nap sugarai ugyanis, korán forróvá, égetővé válhatnak.

A gyümölcstermő növényekről, a beteg, rohadó penészesedő részeket le kell szedni. A gyümölcsöt adó növényeket jórészt nem szükséges naponta locsolni, pl. szőlő, füge, a meleg függvényében öntözzük. A rózsaféléket, gyümölcsözőket, illetve fákat, tujákat alulról, gyökérnél, permetszórás nélkül locsoljuk. A leveleket vízzel átpermetezni csak hűvös időben szabad, a nyári meleg esők gombásodást indíthatnak el, a nagy esőknél automatikusan leesik a hőmérséklet. A füvet, pázsitot permetezve csekély erővel öntözzük a virágos kerti dísznövényeket legjobb kannából öntözni, szórófejjel.

Levirágzott növényeket októberig hagyjuk a földben, fás leveles részüket ápoljuk, majd e dísznövényeket (pl. muskátli), csak október végén emeljük ki és helyezzük téli nyugalomba

Fodor Kata


 
 
[ 8170 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x