Soha nem örvendett a kerékpár nagyobb népszerűségnek világszerte!...
Címlap / Otthon / Soha nem örvendett a kerékpár nagyobb népszerűségnek világszerte!

Soha nem örvendett a kerékpár nagyobb népszerűségnek világszerte!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-09

A bicajozás nem mindig könnyű: dugók, dudáló autók, nincs elég kerékpárút a nagyvárosokban… mégis, itt a nyár, könnyebben kitalálni, miért van 1.4 billió kerékpár és 400 millió autó a világon.  

Ezen a héten az EcoWorldly munkatársai mind a hat kontinensről származó beszámolók alapján 17 nagyon jó okot találtak a kerekezésre, attól függetlenül, hogy ki hol él.

1. Az első az, hogy a legtöbb autótulajdonosnak ma már nem mindegy az olaj ára
Már az Egyesült Államokban is észrevehető a drasztikus áremelkedés, melyet ott is soknak találnak az autósok. A világ többi részéről nem is beszélve.

2. Kerékpározni egészséges
Ha csak 15 km/ó sebességgel tekerünk, már akkor 4-500 kalóriát égetünk óránként. A tavalyi világszépe, a Puerto Rico-i Zulejka Rivera végigbicajozta Mexiót azért, hogy felhívja a figyelmet a kerékpárra, mint alternatívára.

3. A régi biciklik hasznos eszközökké alakíthatók
A Kolorádói Egyetem egy olyan vízpumpát fejlesztett ki, mely régi kerékpárból alakítható át. Elektromossággal nem rendelkező helyeken tudják használni.

4. A biciklizés jobban összehozza az embereket
Az iskolából hazafelé tekerve több időt tudnak együtt tölteni a tanárok, szülők, diákok – jelentik Olaszországból.

5. A biciklizés csökkentheti a gazdasági különbségeket
Míg az ipari országokban a kerékpározó a sportos középosztálybelit képviseli, addig a szegényebb országokban - ahol az autó státuszszimbólum -, a tekerés egyet jelent a szegénységgel. Több országban a vezetés úgy gondolja, hogy fel kell hívni a figyelmet ezen hozzáállás megszüntetésére és a környezetvédelmet kell részesíteni előnyben.

6. A kerékpárnak sok funkciója lehet
Afrikában használják a biciklit teherautóként, sőt még életmentésnél is a kenyai dzsungelben. Itt adnak arra is, hogy megfeleljen a feladatnak: az ülésnek kényelmesnek kell lenni, hogy beteget tudjon szállítani.

7. A kerékpár nem okoz légszennyezést, így az asztma és más tüdőbetegségek rizikófaktorát is csökkenti
Becslések szerint a levegő szennyezettsége miatt évente 3 millió ember veszti életét világszerte. Itt nem csak a távoli országokról van szó, hanem vonatkozik az Egyesült Államokra, Franciaországra is. A világ lakosságának 3.9 %-a szenved asztmás megbetegedésben. Az idősek és gyermekek körében az arány 12%.

HarmoNet tipp: Mérgező dízel autók! >>

8. Ausztrália évi negyedbillió dollárt spórol a kerékpározással
A kormány évi 227.2 millió dollárral kevesebbet költ az egészségügyre. Felmérések bizonyítják, hogy ez a kerékpározás elterjedése miatt van. Természetesen nem a pénz a legfontosabb, hanem a megmentett emberi életek.

9. A kerékpárnak kevesebb helyre van szüksége
Ez az állítás bárhol a világon vitathatatlan. A mai parkolási viszonyok közt ennek előnye nem szorul különösebb magyarázatra.

10. Néhány helyen egy kerékpár egy egyszerű üzletet jelent
Peruban – igaz, leleményes átalakítással – a munkaeszközöket, árukat biciklivel szállítják. Akár gyümölcsökről, állatokról vagy építkezési anyagokról legyen szó, a bicikli tökéletesen segíti az üzlet előmenetelét.

11. A bicikli hatékony eszköz
A svájciak szerint a leghatékonyabb közlekedési eszköz, melyet valaha feltaláltak. Viszonylag olcsó, és kevesebb gondot is okoz a közlekedésben, mint az autó. Igaz, hogy sok helyen a biciklisek nem tartják be a szabályokat, ezen a területen még van tennivaló.
 

12. Az átlag amerikai legalább 250 ezer dollárt tud spórolni
Egy élet során minimum negyedmillió dollár marad az ember pénztárcájában, mely összeg csak emelkedik, ha a benzin árát is figyelembe vesszük. Lehet vele vásárolni járni, dolgozni menni, így kevesebbet költenénk parkoló díjra, a rossz helyen álló kocsi elszállításáról nem is beszélve.

13. A bicajos baleset nem okoz halált
Évente 42 ezren halnak meg autóbalesetben az Egyesült Államokban (ez 1 millióra rúg világviszonylatban), és 2.8 millióan sebesülnek meg. Emellett a légszennyezés 70 ezer ember (3 millió a világszerte) életébe kerül. A baleset bárkivel megtörténhet, nem csak a gyakorlatlan vagy ittas vezetőkkel.

14. A kerékpározók kevesebb szennyezett levegőt lélegeznek be
Különböző kutatások jelzik, hogy a bicajosok szervezetébe kevesebb szennyezett levegő kerül, mivel maga a kerékpározás nem okoz légszennyezést.

HarmoNet tipp: Hol tekerjünk? >>

15. A kerékpár "null-kibocsátó" jármű
Nem befolyásolja az üvegház hatást, az ózonréteget, nem bocsát ki semmilyen gázt. Megoldást jelentene a globális felmelegedésre, az ózonréteg elvékonyodásának problematikájára. Ha minden amerikai bicajra pattanna vagy tömegközlekedést használna rögtön 30%-kal csökkenne a légszennyezés.

16. A biciklizés társadalmi együttműködéseket hoz létre
Az autósok közt sokszor agresszivitás tapasztalható, ellentétben velük a biciklisek inkább összefognak. Együtt lobbiznak több kerékpárútért, az utak fejlesztéséért, részt vesznek a „zöld” mozgalmakban.

17. Az energiától való függetlenség támogatásával az olajháborúkat sem ösztönzi
Mindenki tisztában van vele, hogy az iraki háborút is az olaj motiválta. A biciklizés nem motivál ilyen erőszakos konfliktusokat, megpróbálja kigyógyítani az Egyesült Államokat az „olajfüggőségből”.
 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2269 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x