Az első teendők a baba körül
Címlap / Otthon / Az első teendők a baba körül

Az első teendők a baba körül

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Amikor először együtt maradunk babánkkal - bár a könyvekből már mindent megtanultunk, a HarmoNeten minden vonatkozó cikket elolvastunk és kívülről fújjuk a Babanet tanácsait is - biztosak lehetünk abban, hogy a mi gyerekünk, mint mindenben, természetesen az ápolási teendőinkben is különleges. 

Amikor először együtt maradunk babánkkal – bár a könyvekből már mindent megtanultunk, a HarmoNeten minden vonatkozó cikket elolvastunk és kívülről fújjuk a Babanet tanácsait is – biztosak lehetünk abban, hogy a mi gyerekünk, mint mindenben, természetesen az ápolási teendőinkben is különleges. Ilyenkor érdemes megkérdezni a bábát, a doulát, vagy az orvost, esetleg a tapasztalt nagymamát. Ahhoz, hogy a legfontosabb dolgok ne érjenek minket váratlanul, érdemes az első ápolási teendőkkel megismerkednünk!

Köldök ápolása
A kisbaba megszületésekor a köldökzsinórt két csipesszel elcsíptetik, majd a hasfaltól 5-8 cm-re steril ollóval elvágják. Ezt már sok helyen a kispapa végzi, ami a legemlékeztesebb, élethosszig meghatározó élménye az apáknak. A köldökzsinórt 1-2 cm-re a hastól elasztikus pánttal kötik el. A következő pár napban a csonk kiszárad, összezsugorodik, és a 8. és 14. nap között leesik. Ez a kis köldökcsonk a természeti népek babonái szerint mágikus erővel bír, az embert védő talizmán elkészítésénél majd’ minden nemzet használja és használta.

Hogy a kiálló köldökcsonkot megvédje a fertőződéstől, naponta törölje át gyógyszertári alkohollal, és tartsa mindig szárazon és tisztán. Ha már a csonk leesett, akkor is érdemes folytatni ezt a kezelést, addig, míg be nem szárad és be nem bőrösödik. Amíg a köldök teljesen be nem gyógyult, ügyeljen arra, hogy fürdetés közben száraz maradjon.

Szoptatás
A csecsemő legfontosabb tápláléka az anyatej, mert könnyen emészthető, és tartalmazza mindazokat a nélkülözhetetlen tápanyagokat, amelyek az újszülött megfelelő fejlődéséhez szükséges. Az anyatejjel értékes ellenanyagokat kap a kisbaba, amely megvédi őt a fertőzésektől és betegségektől.

A szoptatás elősegíti, hogy anya és gyermeke között már az első napokban kialakuljon a megfelelő kapcsolat, és ez a közelség teszi lehetővé, hogy a baba megismerje önt a tapintásáról, a hangjáról és az illatáról. Ha a baba szopni kezd, az serkenti a tej elválasztását is. Az anyatej könnyen lefejhető, így később az édesapát is bevonhatja az etetésbe. Ezenkívül, a szoptatás serkenti a méh összehúzódását is a szülés után, és felhasználódik általa az a felesleges zsírmennyiség is, ami a terhesség alatt raktározódott el főleg a combon és a karon.

A legfontosabb szoptatás a legeslegelső, közvetlenül a szülés után, amikor nagyon fontos, hogy azonnal mellre vegyük a kisbabánkat. Ezt a legtöbb kórházban kérésünkre meg is teszik, sőt vannak olyan jobb helyek, ahol ez már rutinnak számít.

Az újszülött szájápolása
A száj ápolást már a baba születése után el kell kezdeni. Minden etetés után gyengéden töröljük meg a baba ínyét egy puha nyirkos kendővel vagy esetleg egy nedves gézdarabkával. Amint megjelennek az első fogak, meg kell kezdeni azok rendszeres tisztítását.

“Száraz” fürdetés
Az első napokban és hetekben előfordulhat, hogy néhány újszülött nem kedveli a fürdést. Ekkor egy “száraz” fürdetés - letisztogatás - pótolhatja a fürdőt, amikor a kisbaba is, az anya is gyakorlatlan a kádban való fürdetésben. Ilyenkor a babának csak azokat a testrészeit tisztítjuk meg, amelyek ezt valóban igénylik: a kezeit, arcát, nyakát és a popsi környékét.

Fektessük a babát a pelenkázóra, vetkőztessük le kistrikóig. Forralt és lehűtött vízbe mártott vattapamaccsal tisztogassuk meg az arcát, szemeit, nyakát, hónaljat és a bőrhajlatokat. Minden törléshez használjunk külön vattát, és alaposan szárítsuk meg a bőrt. A baba popsiját alaposan meg kell tisztítani, mivel a pelenkában levő széklet könnyen megtapad a bőrredőkben, hajlatokban. A hajlatokban maradt széklet irritációt és kiütést okozhat, így a baba nyűgössé, nyugtalanná válik.

A baba popsijának tisztításához használjunk törlőkendőt. Egy igazán jó törlőkendő puha, tehát óvja, a benne levő ápolókrém pedig hatékonyan tisztítja a baba érzékeny bőrét. Javasoljuk, a Pampers különlegesen finom anyagokkal átitatott törlőkendőjét. Aki szeretne babájának egy évre, fél évre, vagy negyedévre elegendő mennyiségű pelenkát nyerni, játsszon a Pampers ajándékért a Harmóniakártya játékán!
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 18384 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x