Talp alattnyi zöld: Baromi nagy közhely! - Az emberi kapcsolatok...
Címlap / Otthon / Talp alattnyi zöld: Baromi nagy közhely! - Az emberi kapcsolatok tere

Talp alattnyi zöld: Baromi nagy közhely! - Az emberi kapcsolatok tere

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-05-28

Azt szeretnénk, ha jól működő, jó minőségű köz-terek, vagyis közhelyesen klassz helyek jöjjenek létre a város minden pontján. Azért dolgozunk, hogy közös erővel olyan helyeket, tereket teremtsünk, amelyek vonzóak, attraktívak, ahova van miért menni, van mit csinálni, van kivel találkozni. Azért dolgozunk, hogy a város terei megteljenek élettel, lehetőségekkel, funkciókkal, emberekkel, akik ismerik egymást és még köszönnek is egymásnak, ha találkoznak! Te is nyitnál az emberek felé? 

Célunk, hogy a város terein – a TE tereden, a házad mellett is – élet legyen, és a terek élhetőek, használhatóak legyenek. Legyen alkalom, hely ebédidőben kiülni egy padra, a fűbe, legyen hely munka után barátokkal találkozni, gyereket kocsiban sétáltatni, mélázva olvasni, vagy csak a járókelőket, sürgés-forgást nézni, és legyen hely, alkalom, és egy társ tollasozni, focizni is. Sokféle igény, sokféle funkció kell, hogy egymás mellett időben és térben is megéljen a köz-tereken.

HarmoNet tipp: Ingyen közhelyek: Csodás programok a szabadban - Köztér mentési akció >>

Válaszolnak-e mai budapesti tereink, köz-helyeink a fent megfogalmazott igényekre? 
Azt tapasztaljuk, hogy Budapesten sok helyen még hiányoznak a feltételek arra, hogy a tereket valóban jó szívvel/ jó kedvvel tudjuk használni, ahogyan hiányoznak az alkalmak, a barátok is. Sok a szemét, nagy a zaj, a forgalom, autók parkolnak, és különben sincs szokásban, senki más nem teszi. Mindez azért, mert sokszor nem elég vonzóak a köz-terek, nem csábítanak. Az elhanyagoltság, a  gazdátlanság teszi unalmassá a tereket, de előfordul, hogy a rosszul megtervezett tér-megújítás teszi használhatatlanná kedvenc helyünket. A legnagyobb bajuk mégis az, hogy gazdátlanok a köz-helyek. A felújítások néha a dizájnt, a művésziességet hangsúlyozzák és kevésbé a terek használhatóságát, a funkcionalitást keresik. Munkánk során a köz-helyek programjai, a használat meghatározása az elsődleges, és csak ezt követi a formai tervezés. Ahhoz, hogy a terek használhatóságát megismerjük, a jelenlegi és a jövőbeni térhasználókkal együtt kell kialakítani a funkciókat, a programokat, együtt kell megtervezni a városi köz-helyek életét.


A Köz-helyek program
A program célja eljutni a város brandjét, identitását alakító közösségekhez, segítve annak a párbeszédnek kialakulását, amely kiérleli a helyek szellemét, a közösségi élet terepét. 
A közterek fizikai, és belső tartalmi megújítása során az adott helyek új tartalommal telhetnek meg, a város új identitáshordozó csomópontjaivá válhatnak. Hiszünk abban, hogy a helyi közösség a köz-hely szakértője, tudása elengedhetetlen a köz-helyek megújításában.

HarmoNet tipp: Múzeum Sziget Berlin helyett Budapesten - Kultúr-köret a Szigeten >>

Várospolitika
A város közterei az összetartozás, a közösen eltöltött szabadidő, a mindennapok és ünnepek közösségben megélt helyei, identitás-adó és identitásformáló erő-központok. Azt szeretnénk elérni, hogy Budapest terei valóban közösségi helyekké váljanak. A program azt a várospolitikai értékválasztást közvetíti, hogy jó minőségű köztereket kialakítani és menedzselni alapvető kihívás Budapest reneszánsza szempontjából. A folyamat által elkezdődhet Budapest köz-helyeinek újragondolása, a város közösségi helyeinek menedzselése, birtokba vétele.
A program első szakaszában 10 budapesti és 3 agglomerációs köztér (köz-hely) 
funkcionális újragondolását végezzük el. Ennek keretében az együttműködésre alapozott új köz-felelősségen alapuló menedzsment-struktúra kialakítását kezdjük el, miközben látványelemek és kommunikációs eszközök segítségével a közösség számára is érthetővé, érzékelhetővé tesszük a változásokat.


A jövő közterei
Hiszünk abban, hogy a közösen kialakított terek közkedveltebbek, ezáltal használhatóbbak és így fenntarthatóbbak lesznek. A programban részt vevő önkormányzatok vállalták az aktív közreműködést, a szakmai és kommunikációs menedzselési technikák kipróbálását a maguk által kiválasztott és menedzselt köztereken. Ennek megfelelően a program megvalósulásának kulcsfigurái, a helyi események irányítói a terekért felelős önkormányzatok. A program tizenhárom teret megújító első szakasza 2008. márciustól 2010. októberéig tart. A programban részt vevő terek és önkormányzatok Térmenedzselési Szakmai  Műhelyt hívnak életre, hogy egymás sikereiből és kudarcaiból tanuljanak, és így a kreatív gondolkodási folyamat alkossa a tudástranszfer alapját. A két éves alkotófolyamat alkalmat ad arra az  önkormányzatoknak, hogy a legfrissebb európai iránymutatásokat, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség pályázati feltételeit és a  lakosság igényeit összehangolva, a megvalósíthatóság és fenntarthatóság tükrében  valósítsák meg a kiválasztott közterek fejlesztését.

HarmoNet tipp: Budapest berkeiben - Trendi nyaralás, ha a fővárosban ragadtál! >>

Konkrétumok - Talp alattnyi zöld
A 2008 tavaszán lezajlott pályázaton a 13 nyertes köztér városszerkezeti szempontból négy típust alkot: (1) lakótelepi köztér, (2) külső városközponti köztér, (3) belvárosi köztér és (4) agglomerációs település köztere. Négy csoport, négy típusú társadalmi megalapozottság, négy városszöveti jelleg, négy különböző megoldási mintát nyújt.

Kapcsolódj! 
Amennyiben Te is szeretnél aktív részese lenni programjainknak, szeretnél önkéntesként részt venni a köz-helyeken zajló eseményeken! Jelentkezz TE is, önkéntesnek, térmenedzsernek, mert  célunk, hogy a TE környékeden is felpezsdüljön az élet!

Információk >>

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2861 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x