Felkészülés a szülésre
Címlap / Otthon / Felkészülés a szülésre

Felkészülés a szülésre

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-12

Már ne a szülésre, hanem a gyerekre készülj! A szülésre már kész vagy! - Ezzel a felszólítással engedtük útjára barátnőmet, amikor a kórházba indult. Féltettük, hisz - bár mindent elolvastunk - annyi rosszat hallottunk a nők kiszolgáltatott helyzetéről. Szerencsére jó előre megválasztották a szülés módját az orvossal... 

Már ne a szülésre, hanem a gyerekre készülj! A szülésre már kész vagy! - Ezzel a felszólítással engedtük útjára barátnőmet, amikor a kórházba indult. Féltettük, hisz - bár mindent elolvastunk - annyi rosszat hallottunk a nők kiszolgáltatott helyzetéről. Szerencsére jó előre megválasztották a szülés módját az orvossal. A szülés módjának megválasztása, a lefolyás menete a jelenlevő orvos felelősége. Akármilyen módon történik a szülés (spontán hüvelyi szülés gátvédelemmel vagy gátmetszéssel, fogóval, vákuummal, vagy császármetszéssel), az anyának szüksége van kíméletre, pihenésre, környezete gondoskodására.


Valóban sokfajta gondolkodásmód lehet változó világunkban, amivel akarva-akaratlanul szembekerülünk, szembekerülhetünk. A születést mindig, így ma is sok misztikum veszi körül. Igyekszünk e kérdésben némi támpontot adni a szülészorvosok szemszögébol.

A szülés fiziológiája
A terhesség biológiailag determinált pszichológiai krízisállapot, mely a szüléssel, születéssel mint az emberi lét legjelentosebb csúcsélményével zárul. Felmerül a kérdés, hogy a többhónapos terhesség alatt intenzív biológiai és pszichológiai változást követo néhány órás minden szempontból drámaian intenzív szakasz, a szülés, születés hol és hogyan történjék.

Néhány évtizede hazánkban is végbement az a folyamat, mint a környezo országokban és a fejlett távoli kontinenseken, hogy a szülészet "elorvosiasodott" és a sebészetbol leválva kialakult a kórházi, intézeti szülészeti ellátás a sok elonyével. Hazánkban sajátos forma alakult ki, nevezetesen az, hogy az 1940-1950-es években az otthonszülés gyakorlatilag megszűnt és a kórházak nem tudták gyorsan vállalni az összes hazai szülészeti eseményt, így szülootthonokat hoztak létre

Hol szülessen ma egy csecsemő?
Intézetben, otthon, születésházban, víz alatt, sötétben? Milyen, vagy egyáltalán van-e optimális pozíció, testhelyzet a vajúdás illetve szülés alatt? Szükséges-e, vagy egyáltalán történjék-e fájdalomcsillapítás szülés alatt, ha igen, hogyan? Gyógyszeres vagy egyéb formáját alkalmazzuk-e? A szakszemélyzeten kívül más legyen-e, lehet-e ott a szülésnél? Ha igen, ki legyen az? Jó-e, ha jelen van a férj, a szülono anyja vagy barátno? Kérdés a születés utáni pillanatok jelentosége, a korai gyermekágy az újszülött/anya együttlét jelentosége, a rooming in szerepe. Mind-mind az elmúlt néhány évtized forrongó területei, melyek elérték hazánkat, befolyásolják és fogják is szülészeti gyakorlatunkat és az újonnan kialakult háziorvosi rendszerünknek is napra készen kell állnia ezen kérdések befogadására, illetve a megfelelo reagálásra.


Vegyük sorra a szülések módozatait:

Otthonszülés
A laikusoktól az orvosokig mindenkinek megvan a véleménye az otthonszülésrol. A klasszikus példa Hollandia, ahol a szülések egyharmada manapság is otthon történik. Az otthonszülés-pártiak ezt hozzák fel érvül, akik ellene foglalnak állást, azt mondják, hogy jó, de más az infrastruktúra és mások a hagyományok hazánkban. A szülészorvosok egyértelmű állásfoglalás az, hogy nincs gyakorlatuk benne, ennek hiányában még jól képzett szülészorvos sem vállalkozhat biztonsággal a szülés otthoni levezetésére. Ez alól Dr. Geréb Ágnes kivétel. Mindazon vélt vagy valós elonyt, amit az otthonszülés nyújt vagy nyújthat, az intézeti szüléseknél lehet érdemes bevezetni, hasznosítani.

Alternatív szülészeti központok
Az Egyesült Államok, Ausztrália több helyén is próbálkoztak ún. "Alternativ Birth Center" létrehozásával. Ezek egyesítenék az otthonszülés és intézeti szülés elonyeit. Szülés elott a család bevonul a komfortosan kialakított lakásba és a modern szülészeti ellátás elonyeit, biztonságát élvezve otthonhoz hasonló környezetben történik a szülés. Nemcsak a szülés elott, alatt és után készült szubjektív interjúk meggyozoek, de a szülészeti statisztikai mutatók is kiválóak.

Vízben szülés
Két-három évtizedes múltra tekinthet vissza a vízbenszülés, mely az akkori Szovjetunióból indult ki. Ma már világszerte több intézet kipróbálta. Elonyének tartják, hogy a szülési fájdalmakat csökkenti, vajúdás alatt a komfortot növeli. Nagyobb felszerelést nem igényel Európában foleg az idoszakos vízbemerülési formáját használják, legtöbb helyen a víz alatti szüléstol idegenkednek. A szülonok kedvezo tapasztalatokról számolnak be az idoszakos vízbemerülés alkalmával. Kutatások szerint a víz bakteriális fertozöttsége nem jelentos, és a méh aktivitását, a szülés haladását kedvezoen befolyásolhatja a langyos víz. Az uterus fiziológiája a vízbemerülés alatt megváltozik, így kutatási érdekességeket is rejt a vízbenszülés. Mérvadó magyar tapasztalatok nincsenek Svédországan a parlament betiltotta a vízbenszülést!

Aktív szülés
A vajúdás, a szülés alatti testhelyzet, annak változtatása már régóta érdeklodés és megfigyelés tárgyát képezi a szülésnél segédkezo szakszemélyzet számára. Ősi ösztönökkel a vajúdó kiválasztja a számára legkedvezobb testhelyzetet, vajúdási és szülési pozitúrát. Sajnos gyakran ebben meggátolják oket, hiszen a modern, intenzív észlelovel ellátott vajúdó helyiség, szüloszoba a fekvo vajúdót tudja legjobban észlelni, a cardiotokográf berendezéssel a magzati szívhangokat folyamatosan ellenorizni.

Az ido elotti burokrepedés esetén is legtöbb esetben a szigorú ágynyugalom ajánlatos és a gyakran alkalmazott gátmetszéskor is ez a hanyatt fekvo pozíció a legmegfelelobb a beavatkozás elvégzésére. Az aktív szülés hívei azt tartják, hogy a vajúdás alatt hagyni kell a vajúdó anyát, hogy o maga válassza ki a legmegfelelobb testhelyzetet, pozíciót. Nincs optimális vajúdás alatti pozíció. Az az optimális, amit a vajúdó kiválaszt, megkeres magának. Az ösztönök szerinti testhelyzet változtatás, illetve a többnyire vertikális pozíció az elonyös. A kitolási szakban ugyancsak a vertikális illetve efelé hajló pozíciókat valamint a guggoló testhelyzetet kell elonyben részesíteni.

Itt érdemes a szüloszék, szüloágy kérdésérol is nyilatkozni. Hazai viszonylatban a legtöbb szülészorvos és szülészno is a hanyatt, háton fekvo helyzetben és gátmetszéssel történo szülésvezetést ismeri és nagy biztonsággal ezt tudja alkalmazni. Ezen persze a folyamatos igények felmerülése esetén a haladóbbak hajlandóak változtatni. A szülőszék használatában jók a hazai és nemzetközi tapasztalatok is.

Erőszak nélküli szülés
Frédérick Leboyer francia orvos a keleti kultúra és filozófia hatására kialakította az eroszak nélküli szülés gondolatát, filozófiáját. Ezen szülésmódban a magzat érdekeit figyeli és a születés, a szülocsatornán áthaladás alkalmával a legzavartalanabb átmenetet próbálja biztosítani a magzatnak. A születés utáni pillanatokban a méh által biztosított környezetet igyekszik újra létrehozni, megteremteni csend, félhomály, meleg és nedves környezet formájában.

Tudományos igényű hazai tapasztalatokkal nem rendelkezünk, de magát a filozófiát, a gondolatot figyelemre méltónak tartjuk. Kritikusai azt hozzák fel ellenérvül, hogy a magzat szülocsatornán történo lassú áthaladása a hypoxia szemszögébol veszélyes, és ha ezt az áthaladást tovább lassítjuk és a születés utáni pillanatokban a megfelelo nyákeltávolítás és légzo felület tisztítása érdekében nem teszünk meg mindent, úgy a hypoxia és aspiráció veszélye fokozódik.

Születés utáni pillanatok
Klaus és Kennel kutatásai révén tudományos igénnyel bizonyíthatóvá vált, hogy a szülés utáni pillanatok, dönto jelentoséguek a magzat számára. Ekkor alakul ki a magzat és az anya között az igen szoros, egy életre kiható kontaktus, mely a spontán szopóreflex megjelenésével kezdodik. Ezért ma már egyértelmuen támogatni kell azt a szülésvezetési módot, mely lehetoséget ad arra, hogy az anya a köldökzsinór átvágása nélkül, a szülést követo pillanatban megkaphassa újszülöttjét és azonnal elkezdhesse a szoptatást, azaz a szopó mozgások számára optimális lehetoséget biztosítson.

Rooming in -Baba a szobában
Ma már a kifejezés átment a köztudatba, gyakorlatilag minden szülészeti intézményben megvalósult az újszülött/édesanya kórterem. Itt az anya szaksegítség igénybevételével gondozhatja a szülést követo elso óráktól kezdve újszülöttjét. A korai gyermekágyban ezen formának számos elonye van. A pszichológiai elonyök mellett szaksegítséggel megtanulhatják az édesanyák a korszeru újszülött gondozását és ellátását. Azt hozzák fel érvnek ellene, hogy a nő fáradt, és a baba külön szobában elhelyezése segít kiheverni a szülés fáradalmait.

A szülési fájdalom és csillapítása
Talán örök kérdés marad szakember és nem szakember számára is, hogy a szülés fáj-e és szükséges-e a csillapítása? A mi kultúrkörünkben úgy foglalhatunk állást, hogy a szülés több-kevesebb fájdalomélménnyel jár, és ha a vajúdó, a szülono igényli és kéri, akkor a fájdalmát csökkenteni kötelességünk. Ma már a terhestorna, különbözo szülésfelkészítési programok hatására a szülonok jelentos része aktív részesévé válik a szülésének, és gyakran nem kérnek és nem igényelnek intenzívebb fájdalomcsökkentést vajúdásuk és szülésük alatt. Természetesen számos ellenpéldával is rendelkezünk, és a legjobban felkészített, pszichoprofilaxis módszerében jártas szülonok, szülopárok esetében is elofordult, hogy a szülés intenzív fájdalomélménnyel társult és kérték a hatékony, az epidurális anesztézia alkalmazását.

Manapság többféle gyógyszeres fájdalomcsillapító eljárás áll rendelkezésre a nagyobb szülészeti intézményekben. Amennyiben a terhestorna, a szülés elokészítés ellenére a szülés jelentosebb fájdalomélménnyel jár, úgy fájdalomcsökkento, fájdalomcsillapító eljárásokat kell alkalmaznunk a szülono, a szülopár kérésére. Rendelkezésre kell hogy álljon minden nagyobb szülészeti intézményben az epidurális anesztézia.

Természetes szülés versus műtétes szülés
Szülészeti ellátásunk talán legvitatottabb, legellentmondásosabb pontjához érkeztünk, így a korrekt, minden igényt kielégíto állásfoglalás sem könnyű. Elmondhatjuk, hogy a szakellátás is elismeri, elfogadja és magáévá teszi mindazon elképzeléseket, melyek a szülés, a születés természetes voltát igyekeznek megorizni, megtartani. A fogómutét gyakorisága 2-3% körül mozog és a császármetszés gyakorisága 20% körüli.

Gátmetszés pro és kontra
A gátmetszés kérdése ugyancsak igen sok vitára adhat okot. Általában az idoben, megfelelo szakértelemmel és körültekintéssel elvégzett gátmetszés lehetoleg centrális episiotómia különösen elso szüléseknél a legtöbb esetben kívánatos, szakmailag indokolt. Persze nem mindig. Megfelelo finom, modern varróanyagokkal szakszerűen történo ellátása utána korai és késoi eredmények igen jónak mondhatók. Szinte minden ezzel foglalkozó tanulmány elismeri, hogy a késoi süllyedéses panaszok és plasztikai mutétek igénye sokkal kisebb, mint a gátmetszés nélküli szüléseket követoen. Ellenzoi azt hozták fel, hogy a szexuális aktivitás csökken a gátmetszések után. Akik nagy valószínűséggel el akarják kerülni mind a gátmetszést, mind a szövődményeit, nekik javasoljuk az intimtornát. (Kriston Andrea tanácsadónk bővebben felvilágosít!)

Együttszülés, monitrisz, doula
Hazánkban egy-két évtizede még fel sem merült a gondolat, hogy a szülésnél a segédkezo szakszemélyzeten kívül más is jelen lehet. Manapság mindennapos látvány a legtöbb intézetben a szüloágy mellett jelenlevo férj. Kutatások szerint a férj jelenléte kedvezoen befolyásolja a szülés kimenetelét. Általában helyes, ha a férj jelen van a szülésnél. Tanácsolni szoktuk, hogy a terhesség alatt járjanak szülés-előkészítő tanfolyamra (Szülősuli!) és így szerezzenek közelebbi ismereteket a szülésrol. Ajánlatos terhesség alatt szüloszobai látogatást tenni, hogy megismerkedhessen a leendo szülopár a szüloszobával és a szülésznovel. Az együttszülés szempontjából igen jó, ha egyágyas, izolálható szülohelyiségek, szüloszobák állnak rendelkezésre.

Manapság még nem rendelkezik minden intézmény ezen ideális feltételekkel, ezért megoldható a férj jelenléte akkor is, ha csak részben válaszfallal izolálhatók a szüloágyak. A szülésnél segédkezo olyan személyek jelenlétét kedvezonek tartják, akik nem szakemberek, többnyire már szültek (monitrisz, doula). Ezen személyek jelenléte kedvezoen befolyásolhatja a szülést.

A magyar gyakorlatban általában férjek vannak jelen a szülésnél, de kedvezoek tapasztalataink a szülono által választott más személlyel, többnyire barátnovel, rokonnal is. A szülono édesanyjának részvételét a szülésnél nem tartjuk helyesnek.

Összefoglalás
A háziorvosokat, a magánorvosokat új feladat elé állíthatja az, hogy a gyermekágyas várhatóan szülés után hamarabb fog hazakerülni a közeljövoben, sot az is elképzelheto, hogy a szülést követo napon episiotomia ellátott sebével kerül haza, így otthoni szorosabb kontroll szükséges. Ez várhatóan nem jelent különlegesen nagy megterhelést a háziorvosi szolgálatnak, hiszen súlyosabb szövodmény (vérzés, haematoma stb.) csak igen ritkán fordul elo és ebben az esetben azonnal intézetbe kell szállítani a gyermekágyast.

Otthonszülés vezetésére valószínű, hogy a közeli, de távoli jövoben sem vállalkoznak háziorvosaink. Úgy tűnik, hogy elszórtan hazánkban is számolni kell otthonszüléssel. Talán mégis az a legjobb, ha a modern észlelo- és biztonsági berendezésekkel, kiváló szakszemélyzettel felszerelt szülészeti intézményben levo szüloszoba a helye a születésnek. Ugyanakkor azt is el kell mondanunk, hogy a szülés humanizálására, családközpontúvá tételére, családi eseménnyé alakítására mindent meg kell tennünk. Az újkori születés, a reformszülés minden haladó gondolatát az ésszeruség határain belül és szakma szabályainak betartása mellett fel kell használnunk, meg kell valósítanunk.

A hüvelyi szülés után 4-5. napon, császármetszés után a 7-10.napon távozhat a kórházból az anya és újszülöttje, ha mindketten egészségesek. Ekkor a család nagy szeretettel és "táplálék hegyekkel" várja őket.

Tiba János dr., cikkének felhasználásával
(Képünkön az újszülött Szofia látható)
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 109822 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x