Az én kutyám nem fregoli! - Tanuld meg kutyanyelvet!
Címlap / Otthon / Az én kutyám nem fregoli! - Tanuld meg kutyanyelvet!

Az én kutyám nem fregoli! - Tanuld meg kutyanyelvet!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-14

A kutya tényleg cuki állat. De ne feledd, még az apró yorkie, a vattapamacsszerű bolognese, vagy a kis őzlábú csivava is kutya. Ugyanazt a nyelvet beszélik, mint a bernáthegyi, az újfoundlandi, vagy a dán dog. Teljesen jól megértik egymást, hiszen a durva méretkülönbség ellenére mindegyiket kutyából gyúrták. Persze sok kutya-gazdi ostoba módon azt gondolja, hogy a kicsi kutyát nem szabad odaengedni a nagyhoz mert...  

...mert mi is lesz?
Te jó ég mennyi bolondságot hallottam már! Pedig megvallom, én sem voltam túl nyugodt az első alkalommal, amikor a tejes doboznyi méretű kölyök westie-m odadugta az orrát egy kifejlett kan dobermannhoz. A dobi – aki egyébként egy fiatal felnőtt kan volt - megszaglászta, megbökdöste az orrával és hancúrozásba kezdtek.
  • Nem lépett rá
  • Nem roppantotta meg a gerincét
  • Nem harapta meg
  • Nem borította fel életveszélyesen

Szerencsére nem voltam ijedős, mivel volt már kutyám korábban is, bár azok jóval nagyobbak voltak – még kölyökként is jobb ellenállásúnak tűntek. Viszont néha a dobi:
  • Morgott rá
  • Odakapott egy kicsit, felhúzott fogakkal nyúlt felé
  • Földre teremtette
  • Hanyatt vágta

A picinek pedig ettől semmi baja nem lett. Sőt! Megtanulta a fegyelmet, a viselkedés alapelveit, azt, hogy hogyan kell „beszélni” a nagyokkal. Mit illik és mit nem, na és persze megtanulta a verekedés alapfogásait, mégpedig egy nálánál jóval nagyobb kutyával. Amikor a méterhosszú gurtnin rángatott apró kutyusok gazdái ijedten elloholnak a nagykutyák elől, bizony el szoktam nekik mesélni ezt a sztorit. A következő kép a 6 hónapos westie kutyámat ábrázolja a kutyaóvodában, amint egy 4 hónapos rotweilert gyűr maga alá. Ebben a korban még elmosódnak a méretek – de egyértelművé válnak a játékszabályok. 


Az én kutyám nem fregoli!
A hosszú gurtni, vagy madzag egy fregolira való, nem egy kutyához. A kutyákat eleve ne engedjük a játékba pórázzal. A póráz egy olyan zavaró köteléket alakít ki, amitől a kutya tévesen értelmezheti a gazda jelenlétét. A kutyát nem a póráz neveli, hanem a gazdája. Nem a rángatástól kell, hogy visszatérjen a gazdája lábához, hanem a hívó szóra. A kutya nem fregoli, akit fel-és leengedj! Soha ne féljünk a kölyökkutyát elengedni, ha a feltételek adottak és a helyszín biztonságos – és tegyük lehetővé számára, hogy sokat lehessen ilyen helyen, szabadon. A gazdához való visszatérés legyen öröm.

Mindig tegyél pórázt a kutyára, ha: Az utcán jártok, tömegközlekedtek, ha emberek között vagytok.
Soha ne legyen a kutyán póráz: Ha a kutyás parkban a kutyafuttatón sétáltok, főleg, ha más állatokkal játszik. A kutya falkaszelleme erős. A falkában a kutya bent marad, nem fut ki onnan. Jól fegyelmezett idősebb kutya a fiatalt is tanítja. A póráz a játék során mindkét kutya számára balesetveszélyes lehet. (Például átesik rajta a kutya, rosszul tud reagálni a kötöttség miatt – ebből morgás, verekedés keveredhet!) 

HarmoNet tipp: Kutyás tévhitek szülőknek, kutyásoknak és kutyás szülőknek >>

A kutya kiképzésében nem segíthetek egy cikkel, - ezzel a gondoddal menj egy profi kiképzőhöz! - azt azonban szívesen bemutatom, mit mond a kutya, ha éppen játszik. Az alábbi fotó sorozatot a saját kutyámról készítettem, egy 4 hónapos kölyök keverék kutyával játszik. A játékot folyamatos morgás, gyakran fogak csattogása kísérte – ám soha nem esett bántódása egyiknek sem, végül együtt pihenték ki a játék fáradalmait.


Nézd csak ezt a képet! A foltos kicsinek egy lába sem éri a földet. Oldalról támadja az idősebb kutyát, de óvatosan egy vonalban van a fejük – azt jelzi neki ezzel: játssz velem, taníts, nem török uralomra feletted. A nagy „enged a döngölésnek” a kicsit rövid ideig engedi maga felett lenni, ám nemsokára egy jól irányzott fejmozdulattal maga alá dönti.


A kicsi néha azt gyakorolja, hogyan mászhat a nagy hátára – a nagy ezt csak rövid ideig tűri, utána azonnal „legyűri” a szemtelen kölyköt. Villognak a fogak, a csata látszólag kemény – ám még egy apró karcolás sem esik a végén! 

Tévhit: A kölyöknek az anyától való elválasztás utáni életkorban már nincs tejszaga. A kanok és szukák egyaránt tesznek párzó mozdulatokat, mivel ezzel nem a párosodási szándékot jelzik csupán, hanem az uralmat is a másik felett. A domináns nőstény kutya is „átmegy kanba” – ha rendre kell utasítania egy kölyköt.


A felnőtt kutyán látszik, hogy felhúzott ínye, hátracsapott füle tanítja a kölyköt: a próbálkozásod nem vezet jóra! A birkózásban az idősebb kutya megengedi a kölyöknek, hogy az „támadjon”, majd helyre utasítja.


Amikor az idősebb kutya a kölyök nyakát harapja, sok kölyök tulajdonos megriad. A nagy csak a legritkább esetben bántja ténylegesen a kicsit. Ez a mozdulat azt tanítja meg a kölyöknek, hogy a falkán belül legalul van a helye. 


A kölyök a játék végére megérti, hogy a felnőtt a játékban felette áll. A száj oldalának rágása, nyalogatása azt jelenti, hogy a kölyök elfogadja a felnőtt vezető szerepét. A játék folyamán természetesnek tekinthető, ha az állatok morognak, ha egyik, vagy mindkettő magas-éles hangon, játékba hívóan ugat, ha egyik vagy másik „lemancsozza” egymást.


Nem fogadható el, ha bármelyik kutya is kárt tesz egymásban. Ez azonban csak rosszul szocializált, vagyis soha nem játszó, más kutyákkal nem barátkozó kutyákkal szokott előfordulni. Tipikus jelenség, a nagyi pincsije, aki félelmében ész nélkül támadóan lép fel nagyobb kutyák ellen is – akik jól érve a kutyák nyelvét – a támadásban felveszik a kesztyűt, illetve a nagyi pincsijét. Ilyenkor sajnos nem a látszólagos bántalmazó, hanem nagyi a hibás – mégpedig azért, mert kölyökként nem tanította meg a kutyáját a játék és kutyák közti kommunikáció alapvető szabályaira. 

Gáspár Katalin – a szerző saját fotóival
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 11110 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x