HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2018-01-20
Címlap / Otthon / Muskátli kertbe és balkonra

Muskátli kertbe és balkonra

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2018-01-20

A muskátli fajok a Fokföldről származnak. Közel 400 éve kerültek Európába és azóta is a legnépszerűbb és leghálásabb növények közé tartoznak. Hazánkban igazi magyar virágnak tartják, és mintegy l50 éve termesztik. A magyar, holland, angol, francia kertészek nemesítői munkájának köszönhetően ma már számos faj és fajta kapható, igen változatos színekben, egyszerű, félig telt vagy telt virágokkal. 

 

Rendezvénynaptár
A muskátli fajok a Fokföldről származnak. Közel 400 éve kerültek Európába és azóta is a legnépszerűbb és leghálásabb növények közé tartoznak. Hazánkban igazi magyar virágnak tartják, és mintegy l50 éve termesztik. A magyar, holland, angol, francia kertészek nemesítői munkájának köszönhetően ma már számos faj és fajta kapható, igen változatos színekben, egyszerű, félig telt vagy telt virágokkal. A muskátlit igénytelen, könnyen tartható növénynek gondoljuk. Mégis elég sok veszély leselkedik rá, amire ügyesen felkészülhetünk, ha betartjuk az alábbi jó tanácsokat.

Kórokozók, kártevők
Termesztésének sikerét nagymértékben befolyásolják a kórokozók és a kártevők. Legveszélyesebb betegsége a xantomonászos betegség (baktériumos rothadás), mely növényházban és szabad földön is rendszeresen, járványszerűen lép fel. Magas hőmérséklet és magas páratartalom mellett a növények 80-l00 %-át is elpusztíthatja, akár 3-4 hét alatt. A kerti muskátli fajták levelén félkör alakú vagy az érközökben ék alakú vizenyős foltok keletkeznek, melyek közepe megbarnul vagy megfeketedik. A foltok összefolynak és a levél elszárad. A futómuskátlin a levélnyél elhal, a levél foltosodás nélkül szárad el és sokáig lógva marad a száron.

Másik jellegzetes tünet a szárrothadás, amikor a száron vizenyős, nyálkásan rothadó elhalások láthatók. Végül az egész szár elrothad, ráncosan összetöpped, megfeketedve elszárad. Fertőzési források a beteg anyanövények és dugványok, valamint a talajon lévő növénymaradványok. Ha több virágunk van, úgy és dugványvágó eszközökkel terjed. Nagyobb távolságokra dugványokkal hurcolható szét. A védekezésben rendkívül nagy szerepe van a megelőzésnek és a higiénia betartásának.

Gombás betegségek közül a kerti muskátlin súlyos károkat okoz a muskátlirozsda, mely szabad földön és növényházban is előfordul. A levelek színén kerek, sárga foltok, a fonákját barna, szétporzódó spóratelepek láthatók. A levelek elszáradnak, lehullanak, a növények felkopaszodnak. A kórokozó szabad földön nem tud áttelelni. Fertőzési források a növényházban áttelelő növények. Dugványokkal hurcolható szét. Nyári nagy melegben a betegség visszaszorul, de lehűléskor, l6-l8 0C-on hirtelen elhatalmasodik

A muskátli nevelése
A muskátlit gőzölt vagy termesztésre még nem használt talajban neveljük. Csak egészséges dugványokat használjunk fel. A növényeket szellősen ültessük. Kerüljük a felülről való öntözést, amely a leveleken terjeszti a betegséget. A beteg növényeket azonnal semmisítsük meg. Növényházban szellőztetéssel csökkentsük a páratartalmat. A növény számára biztosítsuk az optimális hőmérsékletet.

Csak egészséges dugványokat használjunk fel. A növényeket rendszeresen ellenőrizzük és a betegség észlelésekor 7-10 naponként permetezzünk rozsda elleni, vagy más szakember által ajánlott készítményekkel.

A muskátli átteleltetése és „felélesztése”
Nem kell minden évben új muskátli bokrokat vásárolni! Az átteleltetett megerősödött muskátlikat a következő módon tudjuk új életre kelteni. Akár cserépben, akár a pincében felakasztva vészelték át a növények a telet, most az első feladatunk, hogy átvizsgáljuk őket. A túl hosszúra nőtt gyökereket ritkítsuk meg, és messük vissza. A hajtások közül a szárazakat, satnyákat tőből vágjuk ki, a többi hajtást pedig vágjuk vissza 10-15 cm hosszúságúra.

A hajtásokról az összes levélmaradványt távolítsuk el. Ezután következik a cserépbe ültetés, amihez tápanyagokban gazdag, jó víztartó, de azért levegős földet válasszunk, mert a hiedelemmel ellentétben a muskátli igényes virág: szereti az egyenletes, bőséges vízellátást, a gazdag talajt, és a sok napfényt. Nálunk a közönséges muskátli a kedveltebb, ám ha csüngő muskátlit választunk, amely egész nyáron ömleszti rózsaszín, lila, vagy piros virágait, ne feledjük, hogy ezek még több vizet, és trágyázást igényelnek.

A levéltetvek
A levéltetvek a fiatal leveleken, bimbókon, virágokon szívogatnak. Szintén termelnek mézharmatot. Növényházban és szabad földön egyaránt előfordulnak. Közvetlen kártételük nem számottevő, ellenben a polifág uborkamozaik vírus terjesztésével súlyos károkat okoznak. Az átvitel megakadályozása miatt az első telepek észlelésekor permetezzük le azokat speciális levéltetűölő készítményekkel. A károsított bimbókat, virágokat semmisítsük meg. A virágokat és környékét tartsuk gyommentesen. Bonyolult életmódjából adódóan a kémiai védelem akkor hatékony, ha kétnaponként, legalább négy alkalommal megismételjük.

Váraljai
 
 
[12551]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot
 
 
 

ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x