Kedvenc a kalitkában
Címlap / Otthon / Kedvenc a kalitkában

Kedvenc a kalitkában

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-12-10

A papagáj csoda jó fej kedvenc. Mint madár-gazda bátran állíthatom, hogy intelligens, jól szelídíthető és karakteres barátot kap az, aki madarat vásárol. Három részes sorozatunkban a hullámos, a nimfa és a nagy papagájokat mutatjuk be. A hullámos papagáj talán a legnépszerűbb papagáj fajta hazánkban. A tartásával kapcsolatos tudnivalókat Kárpáti Ági a hullámos papagájok specialistája osztja meg olvasóinkkal.  

A papagáj csoda jó fej kedvenc. Mint madár-gazda bátran állíthatom, hogy intelligens, jól szelídíthető és karakteres barátot kap az, aki madarat vásárol. Három részes sorozatunkban a hullámos, a nimfa és a nagy papagájokat mutatjuk be. A hullámos papagáj talán a legnépszerűbb papagáj fajta hazánkban. A tartásával kapcsolatos tudnivalókat Kárpáti Ági a hullámos papagájok specialistája osztja meg olvasóinkkal.

Színes kavalkád
A hullámos papagájok nagyon sok színben kaphatók. Viszonylag kicsi papagájok. Legelterjedtebbek a zöld, a kék, a fehér, a sárga madarak. Vannak olyan tévhitek, melyek szerint egy bizonyos színű madár könnyebben tanul majd meg beszélni, mint a másik színű. Ezek között a pletykák között nincs szoros összefüggés, inkább a genetikai vonal a fontos a madaraknál is. Amelyik madárka felmenői jól tudtak beszélni, annak utódai is hordozzák ezt a képességet.

A beszédről
Ha elszánod magad, hogy papagájt vegyél, először majd beszédre akarod szoktatni, ám amikor vele élsz, rájössz, hogy szavak nélkül is olyan boldogságot okoz, hogy mindegy lesz, megszólal –e vagy sem – állítja Ágnes. Ha a madarak többen vannak, akkor nem, vagy igen ritkán tanulnak meg beszélni. A hím egyedek beszélnek, míg a lányok csak a maguk madárnyelvén mondják a magukét.

Hogyan válasszunk madarat?
Lehetőleg tenyésztőtől vásároljunk, olyan állatot, amelyik egészségi állapotáról és tiszta, kulturált tartási körülményeiről meggyőződtünk. Fiatal állatot érdemes választani, akit még könnyen kézhez szoktathatunk. Ehhez sok türelem kell. Ha már olyan madarat tudunk választani, amelyik ráül az ujjunkra, és bizalmas, az még sokkal jobb.

Hogy alakítsuk ki a madár lakóhelyét?
Általában, ha a madár számára megfelelõ kalitot keresünk, akkor tartsuk szem elõtt a következõ szempontokat:
· A kalitka legyen legalább olyan széles, hogy a madár akadálytalanul ki tudja nyitni a szárnyait.
· Az ugrópálcán ülve a madár kényelmesen elférjen, ha fordul, akkor a kalit rácsába ne akadjon be a farka.
· Minél kisebb egy papagáj, annál nagyobb a mozgásigénye. Amazonoktól lefelé ezért már olyan kalitkát válasszunk, melyben két ugrópálca is elfér a fenti követelményeket is szem elõtt tartva.
· A kalit ajtaja legyen akkora, hogy azon a madár kényelmesen kiférjen.
(Forrás: Parrotland) A kalitkába egy külső önadagolós itatót és egy magoknak való etetőedényt helyezzünk. Legalább két ülőrúd kell a kalitkába, de nagyobb kalitkához, vagy több madárhoz több ülőrúd is kellhet, illetve jó dolog természetes faágat tenni a kalitkába, ha annak mérete ezt megengedi. Az etető edényt érje el az ülőrúdjáról.

Mire van szüksége a hullámos papagájnak?
Gyümölcsöt salátaféléket csirákat és magvakat fogyaszt. Mást ne etessünk vele. A hullámos papagájok magkeverékében nincsen szotyola és csak nagyon kevés lenmagot szabad hozzákeverni az eleségéhez. Célszerű külön edényt használni a gyümölcsfélék etetéséhez és a magokhoz. A kalitka aljára vagy erre a célra kapható kalitka aljzatot, vagy tiszta homokot tegyünk. Nem alkalmas erre a célra a homokozóból felvitt homok, mert ettől fertőzést kaphat a madár. A boltban vásárolt akváriumi kvarchomok a legmegfelelőbb. Etessünk a madárral még tojást is.

Játékok a kalitkában
A papagájok imádnak játszani, ezért fontos, hogy csengettyűt, kis tükröt és más apró játékot tegyünk a kalitkájába. Csak olyan dolgokat, amiket nem tud megcsipkedni, lenyelni, amibe nem tud beleakadni, és ami nem korlátozza a mozgásában. Nem egy madárról hallottunk már, akik a játékaik áldozatai lettek.

Mire vigyázzunk, ha hullámos papagáj van a lakásban?
Ne szoktassuk arra, hogy a földre szálljon. Legyen a madárnak napirendje, amikor kirepülhet és akkor tartsunk zárva minden ablakot. A madár ne repkedhessen a konyhában, nyílt tűz forró holmik közelében. A nyitott, vízzel teli edénybe, vödörbe, akváriumba, fürdőkádba stb. beesett papagáj bele is fulladhat, de megfázás, tüdőgyulladás is lehet a kaland következménye. Okozott már gondot az üres padlóvázába, korsóba bemászott, (becsúszott?) madár is. Kijönni nem tudott, egészen a végkimerülésig ott vergődött, közben a szárnyait törte. Került már papagáj a forró tűzhelyre, a bekapcsolt rezsóra, esett forró vízzel teli, lefedetlen fazékba. Súlyos égési sérülés, illetve forrázás volt a következmény. Előfordult, hogy a kíváncsi madár a fal és a szekrénysor közé szorult. A család az egész lakást felforgatta, de erre az egy helyre nem gondolt, csak hónapok múlva találták meg a múmiáját, véletlenül. Fontos, tehát, hogy a szabadon repülő kismadárral mindig legyen valaki, aki szemmel tartja.

Hová forduljunk, ha madarat akarunk vásárolni?
Diószeghy Sándor Gyémántkoszorús mestertenyésztő
Tenyészmadarak: ara (kézzel nevelt madarak), kakadu, kis Sándor-papagáj, nagy Sándor-papagáj, pennant papagáj, rozella, kecskepapagáj,
sokszínû papagáj, galléros papagáj, hullámos papagáj,
nimfapapagáj.
Telefonszáma: (1) 276 6616

És Kecskeméthy Jenő madártenyésztő
Tenyészmadarak: Jákó (kézzel nevelt), nagy Sándor (kézzel nevelt), nimfa (kézzel nevelt), énekes, rozella, venezuelai amazon, standard hullámos papagájok
Telefonszáma: Dunaharaszti (24) 490 937

Képünkön: Lajtai Edit Csőri nevű madara
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 11616 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x