Búcsú Bálint Ágnestől
Címlap / Otthon / Búcsú Bálint Ágnestől

Búcsú Bálint Ágnestől

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-19

Bálint Ágnes meseíró és dramaturg nélkül robog tovább a magyar gyermek és mesekultúra vonata. Mi, meseolvasók, és nézők, mint több évtizeddel ezelőtt is ámulva zötyögünk tovább. 

Derű és mosoly költözik a szívünkbe, kicsiknek és nagyoknak is, hiszen az ülés mögül Flórika a tüneményes virágtündér kukucskál, hallgatózik, Tücsök úrfi ciripel. Jobbunknál Frakk, Morzsa kutya és Labdarózsa nyújtózkodik Lukréciával és Cicamicával. Böbe baba az ablakon lógatja ki horgászbotját. Kukori és Kotkoda hangjára riadnak az éppen bóbiskolók. A TV maci is az ablakban gubbaszt.

A szeleburdi család pereputtya egy külön vagont foglal, középen étkezőasztal pingponghálóval, télen is lehúzott ablakokkal, mert ez a helyiség fűtés nélkül is kellemesen túlfűtött.


A hálófülkében egy tök gurul lábunk elé. Körbe söpröget minket Manócska, és Mazsola is előbújik egy kukoricacsutkával, vékonyka hangján lelkesedő Tádéval nyomában.

Hátradőlve őket nézegetem a legtovább gyermekeimmel. Merengünk, hogy fér el annyi kedvesség, nyíltszívűség, természetközelség és humor ekkora kis figurákban. Oly sokszor futottunk már össze velük ki- be- és átszállásaink során és még mindig csak csodáljuk őket újra és újra, először gyerekként később felnőttként. Kiállták az idő próbáját, mondanivalójuk örök, az elfogadó szeretet nagykövetei ők, nem csak a magyar gyermekek számára, Kanadában Japánban is ismerik őket. Bálint Ágnes 1974-ben, amikor én még épp csak megszülettem, egy rádióriportban azt mondta, hogy minden meséjének volt egy kis titkos célja. A Mazsoláé az volt, hogy megmutassa a szülőknek, hogy gyermeket csak türelemmel és humorral lehet nevelni. 

A kalaptartón diatekercsek, rongyosra olvasott kötetek, vizipókos videokazetták, tökházas dévédék és egy kicsi poros doboz cicavízió felirattal.

HarmoNet tipp: Igényes baba-mama foglalkozás - Milyet válassz és mit kerülj el? >>

Megéhezem, s a leejtett kiflimorzsát egy egérkisasszony kapja fel, a morzsát elviszi, de hátra hagy valamit. Előttem egy prospektus hever, felemelem és elteszem, esős délelőttökön, délutánokon még hasznát vehetem. A Fabula színház Mazsola előadásai, az Állami Bábszínház Egy egér naplója és a Mazsola Játszó bábos baba-mama foglalkozásának időpontjai vannak rajta.


Egyszercsak Radó ront be a szomszédos vagonból, a hol a Szeleburdi család épp most is zsibong. Kis lombfűrésszel nagy szív alakú lyukat vág a fülke tetején. Már kérdezném mit csinál, de már tudom, s csak csendben ülök tovább. Bálint Ágnes ha letekint láthassa, hogy bár minden a maga útján megy tovább, teremtményei már mindig velünk lesznek, olvasókkal, nézőkkel, mesehallgatókkal.

Jakabosné Kovács Judit, Mazsolajátszó >>
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3778 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x