Így teleltess növényeket!
Címlap / Otthon / Így teleltess növényeket!

Így teleltess növényeket!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-05-21

Muskátli - leander - angyaltrombita. Sokan kedvelik ezeket a kedves növényeket, gyönyörűen pompáznak a kertekben, a házak teraszain, balkonokon. Aztán eljön a fagy, a tél, és bizony sokan hagyják őket elfagyni, jövőre majd újat vesznek, vagy éppen irigykedve nézik, hogy milyen szép a szomszéd kertje, ami - mint tudjuk - mindig zöldebb. Klassz tippek virágok, muskátli teleltetéséhez. 

Muskátli teltetetés – trükkök
A muskátli nem bonyolult növény – mégis sokan gondolják, hogy macerás, kár vele bíbelődni. Egyszerűbbnek tűnik minden évben új töveket venni. Ám mindössze néhány percbe telik, hogy télire eltegyük a muskátlikat, és tavasszal megújult szebb, frissebb növényeket ültethessünk.
  1. Tekerd újságba: - A muskátlit felhúzhatjuk föld nélkül, hosszú tövenként.  Ez a legegyszerűbb, leginkább hely-takarékos módja a muskátli átteleltetésének. Akasszuk száraz, hűvös helyre, nem kell hogy fényt, vagy nedvességet kapjon. A száraz leveleket le lehet róla venni. Ezt akár egy sötétebb, nem fagyos pincében, vagy egy sötét lépcsőházban is megtehetjük.
    HarmoNet tipp: Ha tavasszal ki akarjuk ültetni, egyszerűen daraboljuk fel, majd az alsó végébe (ami a gyökér felé volt) egy-egy búzaszemet dugjunk. Helyezzük egyből a földbe, és félárnyékos helyen öntözzük bőséges vízzel. Tehetjük cserepekbe is, ha végül át akarjuk majd ültetni, vagy egyből a végleges helyére is.
  2. Balkonládás teleltetés: - A muskátlit hagyhatjuk a balkonládában, vagy ha földben volt, akkor áttehetjük földes edénybe is. Ez nagyobb helyet foglal el, és tavasszal friss bujtásokkal szaporodhat a muskátli állományunk. Ilyenkor az edényt világos, de száraz és hűvös helyre kell tenni, majd legalább havi egy alkalommal meg kell locsolni egy kicsit – éppen csak annyira, hogy ne por-száraz legyen alatta a föld. A friss bujtásokat kiültethetjük, a növényszárat is darabolhatjuk, vagy ha már fás és öreg, eldobhatjuk.
    HarmoNet tipp: az így áttelelt növények általában nagyobbra nőnek, nagyobb fejük lesz. A fiatal muskátlit érdemes teleltetni – az idősebbeket már nem!

Leander és magas fás szárú, vagy bokros növények:
Ezeket a növényeket eleve dézsában, vagy más mozgatható tartóban célszerű tárolni, akár úgy is, hogy ezzel együtt ássuk le őket, majd így vesszük fel őket ilyenkor. A leander – és egyes bokros növények – telelhet teljes sötétben is, míg más növények igénylik a telelés alatt is a fényt. A dézsás növényeinket mindenképen száraz, de fagyot nem kapó helyre kell tennünk. Ilyen a garázs, pince, vagy lépcsőház, ahol ideális esetben 7, de rossz esetben 4-5 fok alá nem megy a hőmérséklet. A levelek több növényről lehullnak, ezeket le lehet venni róluk, tavasszal újra kinőnek. Mások megtartják levélzetüket a tél idején is. A télen kiszáradt ágakat le lehet vágni. Ezeket a dézsás növényeket is érdemes időnként egy picit meglocsolni, hogy a földjük ne legyen teljesen száraz, elegendő lehet havi egy öntözés.

HarmoNet tipp: Angelika Throll – Jürgen Wolff: Sikeres kertészkedés egész évben >>

Tóth József
Képek: Piqs.de
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 12447 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x