Szép fát karácsonyra - szerinted meddig jut mindenkinek?
Címlap / Otthon / Szép fát karácsonyra - szerinted meddig jut mindenkinek?

Szép fát karácsonyra - szerinted meddig jut mindenkinek?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-04

Sokan még mindig osztják azt a klasszikus nézetet, hogy fenyőfa nélkül nem igazi a karácsony. Ha mi is ebbe a csoportba tartozunk, most kezdjünk nézelődni és vásárolni, ha most vesszük meg fenyőfánkat, karácsonyig még kibírja. Érdemes megfontolni az alternatív, környezetbarát megoldásokat is: idén válogathatunk a kiültethető, visszaváltható fenyőfák, műfenyők vagy egyszerűbb fenyőt formázó díszítések közül is. 

Fenyőkörkép
A lucfenyő a klasszikus karácsonyfának való fajta, mutatós, olcsó (néhány ezer forintból kijön), hátránya, hogy néhány nap múlva már elkezdi hullatni a tűleveleit. Az ezüstfenyő díszes, erős fajta, darabjához 5-10 ezer Ft közötti áron juthatunk hozzá. A különleges nordmann fenyő egyre népszerűbb nálunk is, ez a legtartósabb, egyben legdrágább fajta (5-8000 Ft/m). Előnye, hogy fényes sötétzöld levelei a meleg szobában sem hullanak le. Az árak jelentősen változhatnak annak függvényében, hogy az utcán vagy kertészetben vásárolunk, esetleg interneten rendelünk.

Kíméljük az erdőket
Érdemes azonban végiggondolni, hogy a karácsonyi üzleti felhajtás kedvéért hány fát vágnak ki, amelyek természetesen egytől-egyig a szemétbe kerülnek rövid életüket követően. A karácsonyt valójában nem a feldíszített fenyő teszi igazi ünneppé, hanem a mi hangulatunk, odafigyelésünk, törődésünk, a családi, baráti együttlét, a közös pihenés, ünneplés. Ha megértjük a karácsony valódi jelentését, kevésbé ragaszkodunk a külsőségekhez, a drága ajándékokhoz, a díszek tömkelegéhez és a használat után eldobott élő fenyőhöz. 

HarmoNet tipp: Rockefellerék öko-barát karácsonyfája >>

Ma már a karácsonyfa is „újrahasznosítható”

Nemcsak a kertészetekben, hanem az utcai árusoknál is lehet ládás, kiültethető vagy visszaváltható fenyőt vásárolni. Ha van lehetőségünk a fenyőfát később kiültetni a szabadba, a saját kertünkbe például, mindenképpen ez az optimális megoldás. Ezzel személy szerint is tettünk valamit a környezetünkért és a földlabdás vagy ládás fenyőfa nem is sokkal drágább.

Figyeljünk arra, hogy olyan példányt válasszunk a kertészetben, amelynek megfelelően nagy és nedves a földlabdája, hogy a kertbe kiültetve is megmaradjon. Célszerű az ünnepek után az első fagymentes napon elültetni.

Kedves megoldás, főleg kis szobában mutat jól a cukorsüveg fenyőfácska, amelyet cserépben lehet kapni a virágboltokban és utcai árusoknál. Célszerű ezt is kiültetni az ünnep után.

Fenyőfa-utánzatok
Bár sokan a természetes megjelenésű és illatú fenyőfa hívei, évről évre mégis egyre több műfenyő fogy. Ennek valószínűleg az az oka, hogy jóval olcsóbb, mint az igazi, nem hullajtja a levelét és nem kell minden évben újra beszerezni, akár tíz évig is bírja. Habár a műanyag fa is károsítja a környezetet, ha ezt választjuk, mégis kevesebb élő fenyő kerül évről évre a szemétbe.

HarmoNet tipp: Pompás karácsonyi asztaldekorációk (képekkel) >>

Ha nem ragaszkodunk a klasszikus karácsonyfához, a dekorációs és lakberendezési boltokban számos olyan ötlettel találkozhatunk, amit szívesen látnánk otthonunkban (például fából ácsolt, fenyőfa alakú polc, amelyen elférnek az ajándékok is stb.).

Kolontár Elvira
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 1993 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x