A legsötétebb éjszaka - a remény kezdete
Címlap / Otthon / A legsötétebb éjszaka - a remény kezdete

A legsötétebb éjszaka - a remény kezdete

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-09-22

Az év leghosszabb éjszakája után mindnyájunkban felcsillan a remény, hogy ezután növekszik a fény. Át kell élni a lélek sötét éjszakáját, hogy az alagút végén megcsillanjon valami, amiért érdemes volt szenvedni, élni. Jöjjön a csillogó karácsonyfa, a közös családi ének gyertyafény mellett, vagy egy árva gyereknek egy meleg árvaház és egy jó vacsora, társak között egy védelmet nyújtó pótapukával. S talán a társadalom is megérik arra, hogy a Haza emberének, nem egy milliárdost választ, hanem az árvák "apukáját". 

– Ne sírjatok gyerekek, visszajövök. Ahogy találok munkát, keresek egy kis szobát, és eljövök értetek. De együtt nem tudunk beutazni a városba. Nincs annyi pénzem. Minden munkát elvállalok. Bármi jobb, mint ülni az állomáson a földön, és fillérekért könyörögni. Itt jó dolgotok lesz. A bácsinak van meleg szobája. Vigyázzatok a picire. Ide teszem a fűrészporba, itt egy kicsit melegebb van. Mindjárt fölébresztem a bácsit és kijön.

Jöjjön ki Tisztelendő úr! Valami gyerekek vannak az istállóban, és nagyon sírnak. Jöjjön, ne öltözzön, mert megfagynak a gyerekek!

Kik vagytok, ti, Isten bogárkái? Gyertek be gyorsan a házba, mert úgy reszkettek, mint a nyárfalevél.

Ott van… ott van… mutat a nagyobbik egy nyöszörgő halomra a sötétben. A pap széthúzza a fűrészport, és kiemeli a megdermedt csomagocskát. Beteszi a kabátja alá, hogy a testével melegítse a pici szívecskét. A gyerekek mennek utána, már az előszobában is sokkal melegebb van, mint az istállóban volt. A pap tejet vesz elő a hűtőből, melegíteni kezdi, s közben jár az agya, mintha tévét nézne. A legnagyobbik, a fiú, talán hat lehet, a kislány négy-őt éves, a csecsemő hét-nyolc hónapos, amíg hozta a lakásba, odadugta a fejét a pap nyakába. Régen, Talán gyerekkorában érzett ilyen meleg emberi közelséget. Élő emberkék. Ajándékba kapta őket. De itt a faluban nem lehet felnevelkedniük, ezeknek még anya kellene.

Egyelőre hiába kérdezne bármit, a gyerekek szürcsölik a langyos tejet, ő a picit próbálja itatni üvegből, Eleinte több ment mellé, mint a gyerekbe, a harmadik negyedik korty után egyre ügyesebben kortyolgat a baba. Ágyba kell őket fektetni, és telefonálni Csaba testvérnek. Hátha ő talál valami megoldást. Csaba testvér messze van a városban, sőt, lehet, hogy éppen alszik valahol túl a határon, de mire a vendégágyban elhelyezi a három gyereket, a mobil is megszólal. Öt óra van éjszaka, biztosan már imádkozott.
  • Gyere, testvér, ez a te feladatod. Hozz ruhákat és egy anyát magaddal!

Mózes anyja
Lehet, hogy itt van valahol a közelben az anya és leselkedik. Lehet, hogy valahol itt reszket kinn a hidegben, mint egykor a kosárba helyezett Mózes anyja leselkedett a fáraó háza közelében. Rajta nem tud segíteni a pap, mert ez már társadalmi kérdés, a falu népe kivetné maguk közül. De Csaba testvér felnevelt már egy generációt, és talál olyan fiatal nőt, aki segít neki a gyerekek ellátásában. Két óra kell, hogy kocsival ideérjenek. Addig alszanak a gyerekek.

A kocsiban
Júlia úgy hallgat Csaba testvérre, mintha az Üdvözítő szavát hallgatná. Ha hajnalban kell útnak indulni, megy vele, nem kérdez semmit. Valamikor ő is reszkető bárányka volt anyátlanul egy kórház lépcsőjén, azóta óvónő az árvaházban. Mindent megtanult, amit Csaba testvér ajánlott. Most hét kisgyerekkel fekszik egy szobában. Ő az anyjuk. Tudja, hogy mi kell a gyerekeknek, hozott magával tiszta pelenkákat is, cumisüveget meg tápszert. Ma már mindent lehet kapni, csak pénz kell hozzá. Júlia hallgat a kocsiban, mert tudja, hogy Csaba testvér gondolkodik.

HarmoNet tipp: „Ne féljetek megművelni önmagatokat!” >>

„Uram, te hányszor próbáltál összegyűjteni bennünket, mint kotlós a csibéit? Jó szóval biztatsz, adtad a szeretet parancsát, és megmosod könnyeiddel lábainkat. Mindent jóságosan nekünk adtál, élhetnénk csendesen paradicsomi békességben. Jól feltarisznyáztál, mindenünk megvan. A föld csodás termékenysége szaporít nap mint nap kenyeret nekünk, és van annyi agyag, kő, hogy építhetünk mindenkinek házat, tanyát, otthont ezen a Földön. Van annyi vasérc, réz, mangán, hogy egy-egy autó is jutna a családjainknak. Jut könyv, jó film, tiszta bor és csók, szerelem mindenkinek. Nem sajnálod tőlünk a boldogságot. És juthat gyermekáldás, vagy vér a vérünkből, vagy mint Józsefnek a te szent akaratodból. Élhetnénk békés testvéri szeretetben, tudhatnánk, hogy a részigazságoknál fontosabb az élet.

A gonosz kacag. Ugyanazzal a süket dumával jön, ígér minden kőből kenyeret, fogyassz, habzsolj! Ha kell, ha nem, legyen! És ha leborulsz előtte, mindent csak neked ígér, az egész bevásárlóközpontot, repülőt, jachtot – de minek!? És felvisz csodás templomok ormára, sztár leszel, dobd le magad, fürödj a csodáló emberek tekintetében, hatalmad lesz felettük. Uralkodj, miért is vállalnád a szeretet szolgálatát?

Fogyasztás, birtoklás, hatalom. Habzsolva kacagsz, és szétmarcangolod világunkat. Azt hiszed, hogy győztél, pedig rabszolga vagy. Rosszabb: testvéred farkasa, szép tiszta világunk elpusztítója.”A paptestvér az asztalnál bóbiskol már két órája. Nem akar gondolkodni, mert a kiszakadó fájdalom olyan haragot generálhat benne, hogy elveszítheti a kapcsolatát az emberekkel. Meg kell találni a legegyszerűbb megoldást, mert hiába van itt a faluban minden házban külön gyerekszoba és tévé, eggyel több gyereket már nem fogadna be egy család se, hát még hármat! Nem lehet segíteni, hogy a gyerekek az anyával maradjanak, mert nincs olyan törvény, amely védené az egyedülálló anyát. 

Aztán mégis észhez tér, tojásokat vesz elő, reggelit készít, hogy mire megjön a kocsi, legyen meleg étel az asztalon. A konyhában bekapcsolja a magyar rádiót. Híreket hallgat:

„Böjte Csabát választotta a ’Haza Emberének’ tagjai közül a Százak Tanácsa. A szervezet elnöke, Fekete Gyula író, méltatásában elmondta: Csaba testvér pusztán életútja miatt is megérdemelné a kitüntetést, ám a szerzetes olyan ’katalizátora’ lett a Dévai Szent Ferenc Alapítványnak, hogy minden befogadott gyermekből csak a bennük rejlő jót csalogatta elő.” 

HarmoNet tipp: Eszter, aki megmentette népét – az okos asszony ünnepe >>

Találkozás

A gyerekek már hallják a hangokat, de bedugják a fejüket a dunna alá. Nincs itt az anyu, hogy a szoknyája mögé bújjanak. Júlia a csecsemőt emeli a szívéhez, majd lassan öltöztetni kezdi. Pelenka, tiszta ruha burkolja be a gyerekeket. Előkerül a fésű is, és meleg becéző szavak.

– Ha megjön az anyu, a papbácsi megmondja neki, hol vagytok. Sok-sok játék lesz ott, és sok más kisgyerek. Finom ételek, meleg vízben fogtok fürödni.

Idegen szavak, de nagyon megnyugtatóak. Most nem tudnak mást adni. Majd este jön a Jézuska.

Dobosy Ildikó

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2631 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x