Hogy szereted jobban? - Avagy pofozd fel vagy öleld meg!
Címlap / Otthon / Hogy szereted jobban? - Avagy pofozd fel vagy öleld meg!

Hogy szereted jobban? - Avagy pofozd fel vagy öleld meg!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

A szeretet ünnepe körül az emberek kicsit befelé fordulnak, és mélyebbre néznek. Így vagyok vele én is, bár én egész életemben igyekeztem mindig a mélyebb okokat vizsgálni. Mégis ez az időszak energetikailag másképpen hat az emberre, mint az év többi időszaka vagy ünnepe. A cikk írása előtt sokat gondolkodtam, mit is lehetne írni, ami nem elcsépelt igazság, hanem van is értelme papírra vetni. Ha megengedi, kedves olvasó, egy rövid történetet mesélnék el, s le is vonnám a következtetésemet. 

Én óvónéninénk, óvodában dolgozom, kiscsoportom van (3,5 évesek). Nagyon kemény csoport, sok, nagyon akaratos, önmagában tudatos gyerekkel (ami egyébként nem csak a mi csoportunkra, hanem az egész korosztályra jellemző). Van egy kislányunk (többek között), aki sokszor tartja kézben szüleit és próbálkozik velünk is azzal, hogy kitalál egy-egy zsaroló mondatot.

Nemrég az történt velünk, hogy drága Cofikánk (maradjunk ennél a megszólításnál a név elhallgatása kedvéért) átjött már a pihenő szobába, mikor eszébe jutott, hogy pisilnie kell (amire persze mindig figyelünk, de az időhúzás kedvéért sikerült neki aznap átslisszolnia a „vám”-on). Kértem, hogy tegye le cumiját és pelusát (amivel alszik) és menjen ki. Visszajövő félben megállt félúton és csak nézett. Kimentem hozzá, megkérdeztem tőle, mi a gondja. Ő így válaszolt:

- Hozd ide nekem a pelusom, meg a cumim, mert én addig nem megyek tovább egy tapodtat sem!

Próbálkoztam én mindennel ott pár másodperc alatt, de a kislány olyan eltökélt volt, hogy nem figyelt semmire csak szajkózta az előbbi mondatát egyre hangosabban. Én sem szeretem, ha ugráltatnak (pláne így értelmetlenül), ezért én is elég kitartó voltam. Azonban egyre az járt a fejemben, hogy miért ilyen makacs ez a kislány, mi történhetett most vele, mi jár a kis fejében, hogy ez a gondolat egyáltalán verbálissá válhatott. Azon is elgondolkodtam, hogy mennyire igyekszik kisajátítani a felnőtteket, hogy minden akkor és úgy legyen, ahogy ő szeretné. Egyébiránt előfordult már vele máskor is hasonló, de eddig mindig meggyőzhető volt.

Tehát először a hagyományos módszerekkel próbálkoztam:
 - megfogtam a kezét és elmagyaráztam azt, hogy ott a pelusa, úgy is pihenni fogunk, jöjjön oda és már feküdhet is;
 - hogy nézze meg, a többiek már pihennek, gyorsan jöjjünk mi is, hogy a mesét el tudjuk kezdeni;
 - hogy nekem is pont annyi időmbe telik odamenni, mint neki, tehát menjen, és ügyesen vegye el a pelusát. 


De mindhiába! Elhatároztam tehát ott hamarjában (hisz az egész beszélgetés nem volt több 1 percnél), hogy más módszerhez folyamodok.

HarmoNet tipp: Az advent igazi üzenete: a megbocsátás >>

Leguggoltam, nagyon óvatosan átöleltem, és megvártam, míg ő is átölel.
Odasuttogtam többször a fülébe, hogy nagyon szeretem és tartottam az ölelésben. Ez elég sokáig tartott, de nem sajnáltam rá az időt. Mikor már azt éreztem, hogy ő is ölel és simul, elengedtem a finom ölelésem és odanyújtottam neki a kisujjam, hogy menjünk. És képzeljétek: egy pillanatnyi ellenállás nélkül jött, együtt elvettük a pelust a cumival és odakísértem az ágyához. Pár perc múlva már aludt, pedig elég nehezen szokott elaludni. Még a mese végét sem várta meg. 

Azóta is sokat gondolkodom ezen. Hiszen olyan egyszerű egy értelmetlen ellenállásra a meggyőzés módszerei után akár túlzottan határozottan vagy netán agresszíven reagálni. Hiszen a másik fél is el akar valamit érni, de ellenállásba ütközik.

Ez a kislány otthon is folyamatosan vív, vívja a maga harcát. Folyamatos harc a családban, mely számára egy örök készenléti állapot. Azt figyeli, hogy mikor akarják beszabályozni, mikor akarják az értelmetlen akaratukat ráerőltetni. Erre ő is kiépítette a megfelelő stratégiáját és bekeményített. Hangos hisztik, földre dobálások, értelmetlen ellenállások szakítják meg napról napra az egyébként gördülékeny folyamatot a családban.


Kétségtelen, hogy a kislányt meglepte ez a reakció, de azt éreztem, hogy ez rendkívül jól esik neki. Érzi a bizalmat és nincs szükség az éberség folyamatos fenntartására. Éreztem, hogy ellazul benne a feszültség. Pedig higgyétek el, legszívesebben olyat csaptam volna a fenekére, hogy csak na. Bizony végigszaladt bennem:

- mit képzel ez a 4 éves kislány, hogy ilyen keményen ragaszkodik a butaságához;
- hogy mindjárt megfogom, és egyszerűen beviszem, s ezzel érvényesítem akaratom;
- hogy a végén még a cumit is elveszem tőle, hisz olyan hangsúllyal mondta, hogy „ő onnan egy tapodtat se addig…”;


HarmoNet tipp:
Mit üzen gyermeked rajzaival? >>

Nem tettem… Jól tettem…

Hányan és hányan tehetnénk meg ugyanezt egy kis belső számolás után, mely lehűti az ösztönös, azonnali reakcióinkat. Hisz létezik egy felsőbbrendűbb cél:

A kölcsönös odafordulás a másik ember felé. Az őszinte érdeklődés, a másik élethelyzetébe való beleélés, mely azonnal háttérbe szorítja a domináns módon való akarat érvényesítését. Ezek a módszerek már nem sikeresek. Idejét múltak. Legyen az felnőtt vagy gyerek, ellenállást szül. 

Figyeljünk hát belső hangjainkra és induljunk el KÖZÖSEN KÖZÖS CÉLJAINK FELÉ!

Szeretettel jegyeztem nektek a Karácsony havában, közeledve az Új Esztendőhöz:

Nagyné Dankó Erzsébet
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 1855 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x