3 métert nyalni a jégen - Hogyan adjunk szánkó és korcsolyaleckét...
Címlap / Otthon / 3 métert nyalni a jégen - Hogyan adjunk szánkó és korcsolyaleckét a gyereknek?

3 métert nyalni a jégen - Hogyan adjunk szánkó és korcsolyaleckét a gyereknek?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Hó, hó friss hó talpunk alatt ropogó. A fehér varázslat nemcsak vidéken, a városban is utolér minket. Ne a latyakra és a csúszásveszélyre gondoljunk, hanem arra, hogy a legcsúnyább háztető is szép fehér lesz. Elő a szánkót! Meg a türelmet és a legjobb magyarázókészségünket, hogy fel tudjuk készíteni! 

Elő a szánkót
Ha havazik érdemes felderíteni, hogy a környékünkön hol lett belőle takaró. Ne várjunk a hétvégére, mert addigra elolvadhat, irány a Normafa, hozzánk ez van legközelebb.

Hétvégén sokan vannak, de bevált szokásunk, hogy vagy korán reggel megyünk, amikor még miénk az egész hegy, vagy késő délután, esetleg este sötétben, amikor világít a hó, különösek a fények, és előttünk pislákol a város. Ez utóbbi külön izgalmat rejt, nem a pálya miatt, mert ismert pályán szánkózunk, de egy-egy hófödte bokor, különösen görbülő fa megmozgatja az aprónép fantáziáját. Ezek igazán emlékezetessé teszik a hótúrát.


Séta, játék a hóban

Ne csak szánkózásra gondoljunk, egy havas sétáért is érdemes kimozdulni. Ahol gyermek van a családban, ott készüljünk fel hócsatára, hóemberkészítésre. Ha jól felöltöztettük a gyerekeket és egy termosznyi meleg tea lapul a hátizsákunkban, nem fognak megfázni, akkor sem, ha a végére mindenük csupa hó. Ne rémüljünk meg, ha megkóstolják a havat, ha belehemperednek, vagy ha jól megdobnak minket, vegyük a lapot.

Szűz hóba rajzoljunk, írjunk, nem csak botocskával lehet kis ábrákat. Találjunk ki közösen egy nagy formát és óvatosan lábbal kitaposva rajzoljuk a hóba, lehet ez egy hatalmas nap vagy gyermekünk kezdőbetűje, bármi, amit kitalálunk.

HarmoNet tipp:Rázd meg magad, baby! Hogyan másszunk ki a téli depiből? >>

Téli sportok

Persze ha már szánkózásról van szó, eszünkbe jut a tél egyéb öröme is, síelés, korcsolyázás, melyek élményt, friss levegőt, egészséges mozgást, jó kiruccanást jelentenek és a gyermekek cseperedésével a szülőknek is nagy élmény, igazi családi program. Ezek a sportok nem adják könnyen magukat sokszor pénz és időigényesek, kell egy pálya, egy befagyott tó, felszerelés…

Mindenesetre egy korcsolya a karácsonyfa alatt, többet ér, mint egy számítógépes játék, és orvosra, gyógyszerre is kevesebbet költenek azok a családok, akik téli sportokat űznek. A testi lelki harmónia megfizethetetlen, ezért mégiscsak érdemes síelésre vagy korcsolyázásra áldozni. Tanulási készséget is segíti ezeknek a mozgáskultúráknak az elsajátítása. Érdemes kiaknázni, hiszen nincs annál jobb, amikor olyan dologgal tanul, fejlődik a gyermekünk, amit élvez és még egészséges is. (Megbízható márkájú felszerelést vegyünk, akár használtan, az új de no name korcsolyák és síbakancsok meglepően kényelmetlenek tudnak lenni, törik a lábat, letörik a csatjuk és nem örökíthető tovább…)



Az első esések

Minden kezdet nehéz, hiszen esésekre számíthatunk az elején, fontos, hogy ne erőltessük, ne vegyük el gyermekünk kedvét, ha sír, üljünk ki pihenni, az ő tempójához igazodjunk. Segítsük ebben. Nekünk az vált be, hogy mindkét sport esetén azzal kezdtük, hogy az első lépés az esésből való felállás megtanulása. Nincs ebben rémisztés, mikor először pályára álltunk mielőtt elengedtem, elmondtam, hogy „Először jön a huppanás, abból felállunk, sokat esel az elején aztán majd egyre kevesebbet, na figyelj... „Elengedtem, már esett is, „Bumm! Ez az! Na most próbáljunk meg felállni- (feltápászkodik, segítek is)… jó!! Így tovább „

Szóval először az eséssel kell megbarátkozni, hogy ne féljen tőle, hanem természetes legyen, mintha az is a móka része lenne, a bummozástól azzá is válik, ha kellő humorral és kitartással csináljuk.

HarmoNet tipp: Hadilábon állsz a sporttal? Változtass! Találd meg ideális edzőpartnered! >>

Azért kezdtük ezzel, mert korcsolyázni és síelni sem tudnak a gyerekek úgy megtanulni, ha tarjuk őket a lábunk közt, vagy fogjuk a kezüket…
Pont azért, mert úgy nem találják meg a saját egyensúlyukat, ami a lényeg, ha az meg van, már szépen haladnak, olyankor már élvezik is. Korcsolyánál totyogj ide pingvinmamához játék jött be, és a sok esés-kelés után, pihenésnek, mókának persze húztuk őket közösen, vagy a lábunk közt, de hamar értették, hogyha maguk mennek abból lesz a tudás.


Hét éves volt a nagyfiam és öt a lányom, amikor síelni kezdtek. Lankán  hóeke tartásban próbálkoztak, nagyon hamar ráéreztek. Másnap már a nagy pályán jöttek hóekében kanyarogva. A kicsi három évesen úgy tanult meg, hogy kispályán jöttem vele három napig úgy hogy, baba boltban kapható baba hámra (etetőszék biztonsági öveként árulják) erősen gumírozott kötelet (4-5 méter) kötöttünk, a domb tetején beállítottam a léceit enyhe hóekébe, és annyit mondtam, hogy fogja meg a térdét, így a helyes testtartás is megvolt. Aztán érezte, hogy ha az egyik oldalra helyezi a súlyát, el tud kanyarodni, a végén hóekében megállni. Harmadik nap a domb tetején lecsatoltam a gumipókot és a gyermekem ment, mintha síléccel a talpán született volna. A három nap alatt több gyereksírást, küzdést, frusztrált szülőt és csemetét hallottunk magunk körül a libalegelőn. Nekünk már nem volt szükségünk a pórázra, így jó pár gyermek a póráz segítségével pár nap alatt megtanult vele síelni, 4, 5 éveseknek elég volt egy- két ilyen kibiztosított lecsúszás, és már bátran száguldottak nélküle is. Nagyobb, félős gyermekeknek is ajánlom, mert az egyensúlyt így maga teremti meg, de a nagy eséseket ki tudjuk védeni, biztonságot ad. Lelki köldökzsinór.

Gyermekünk személyiségfejlődésére, önbizalmának alakulására is jó hatással lesz, hogy a kezdeti nehézségek után egyre több sikerélményben lesz része a hóban, téli sportokban. Később, ha valami nem megy elsőre az élet más terén, lesz mihez visszanyúlni. Arról nem is beszélve, hogy olyan tudást kap, mellyel aztán felnőttként is ki tud kapcsolni, élvezni tudja az életet, tud töltődni!

Jakabosné Kovács Judit Mazsola Játszó és Manócska Muzsika >>
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3229 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x