Káoszt ígér a vörös riasztás: Jégbe borul Magyarország!...
Címlap / Otthon / Káoszt ígér a vörös riasztás: Jégbe borul Magyarország!

Káoszt ígér a vörös riasztás: Jégbe borul Magyarország!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-11-28

Mediterrán ciklon örvénylik a Földközi-tenger térségében, mely a következő órákban fokozatosan északi, északkeleti irányba helyeződik. A Kárpát-medence időjárását a napok óta felettünk tartózkodó anticiklon határozza meg, a medencében meghatározó a fagyos, párás levegő. Erre a hideg, páradús légtömegre érkezik a magasban a légörvény enyhe és nedves levegője. A magasban meginduló enyhülés hatására szerdán sokfelé valószínű ónos eső, mely közlekedési káoszt okozhat!!! 

A ciklon hatására kedden estétől egyre többfelé kezdődhet hószállingózás, majd szerda hajnaltól egyre nagyobb területen várható fagyott eső, ónos eső, havazás. Eleinte - a hajnali, reggeli órákban - a déli, délnyugati országrészben számíthatunk intenzív csapadékhullása, majd a csapadéksáv fokozatosan – várhatóan estére – északkeletre helyeződik át. Jelen számítások szerint az ország nagy részén ónos eső, fagyott eső, és havazás egyaránt előfordul, de az északi, északnyugati megyékben esély van tartós havazásra is. A lehulló csapadék mennyisége az ország nagy részén 8 mm körül lesz, de délnyugaton 10-15mm-nyi csapadék is eshet, e tájakon tehát erős jegesedés alakulhat ki. Az északi területeken 3-8 cm-es hóvastagság is elképzelhető, többfelé havas, hókásás útszakaszok alakulhatnak ki.


Az Országos Meteorológiai Szolgálat a legmagasabb, vörös riasztást adta ki az ország déli és középső megyéire, valamint a főváros térségére is. A vörös riasztást ónos eső esetén akkor adja ki a Szolgálat, ha nagyobb területen jellemző, intenzív, és hosszú ideig tartó ónos eső várható. Több milliméteres, de helyenként fél cm-t meghaladó jégbevonat rakódhat a tereptárgyakra (utak, fák, távvezetékek). Az ónos eső többfelé jégpályává változtathatja az utakat. Ilyen időjárási helyzetekben mind a vasúti, mind a közúti közlekedésben jelentős fennakadások alakulhatnak ki. Ha útra készülünk, részletesen tájékozódjunk a közutak állapotáról. A fákra rakódó jég jelentős súlytöbbletet hordozhat, így a megerősödő vagy viharossá fokozódó szél nagyobb faágakat törhet le, vagy akár fákat törhet ki.

HarmoNet tipp: 3 métert nyalni a jégen - Hogyan adjunk szánkó és korcsolyaleckét a gyereknek? >>

A várható rendkívüli időjárási és közlekedési körülményekre tekintettel a köpönyeg.hu folyamatos, friss információkkal szolgál szerdán, veszélytérképén pedig régiónként tájékozódhatunk majd az esetleges veszélyes időjárási elemek előfordulásáról. Hangsúlyozzuk, hogy szerdán óvatosan közlekedjenek, akinek nem muszáj, ne üljön autóba!


Csütörtökön a ciklon hátoldalán megerősödik az északnyugati szél, mellyel tiszta levegő érkezik a térségbe, kisöpri az itt megülepedett szmogot. Eleinte szórványosan várható havazás, hózápor, majd csökken a felhőzet. Pénteken és szombaton változóan felhős idő lehet, erős reggeli fagyokkal. Vasárnaptól aztán ismét csapadékos, mozgalmas idő lehet. Marad a tél…

Mikes - köpönyeg.hu
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 1997 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x