A rendszer rabja vagy! - A fogyasztás-függés
Címlap / Otthon / A rendszer rabja vagy! - A fogyasztás-függés

A rendszer rabja vagy! - A fogyasztás-függés

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-09

A Földgolyó egyik felén éhezés, nyomor és környezeti katasztrófák sora, a másikon a nehézségek ellenére a luxus eszeveszett mértéke is megfigyelhető. Apró példák, és talányok - ezek kerülnek most megemlítésre egy élhetőbb világért. 

"Nem kell kocsi és nem kell ház, mindenem az, amit rajtam látsz" - énekli a Junkies!
Korunk egyik csodája, hogy képesek vagyunk egy olyan értékű luxusban és fényűzésben élni, ami már-már kártékony számunkra, ami már-már leterhel és megsebesít bennünket. Nemcsak mert a millió anyagi öröm és tárgy között képtelenek vagyunk a szellemi világgal való kapcsolatunkra emlékezni, hanem már ténylegesen teher pipogyaságunk, gyengeségünk, illetve szó szerint ellopják időnket a tárgyak. Karbantartásukkal vagy ostoba figyelmet követelésükkel.

Cuccok, cukiságok, izék, stuffok
Jó példa erre a televízió, amelyből a világ híreiről is értesülhetünk, de amelyből a hülyeség is ömlik ránk, a szórakoztatás, az ún. kikapcsolás. Néha annyira kikapcsol, hogy az ember élete lepereg előtte, tegnap még 20 éves voltál, most 50. Évtizedekig nézünk sorozatokat, és napjaink ugyanúgy telnek. A sorozathősök világát élve, magunkra alig figyelve, esetleg magunkat velük azonosítva, álmodozva. 

Vannak felesleges tárgyak. Speciális hajkefék, hajcsavaró frizurakészítők, mert így könnyebb, mint kézzel rendesen elrendezni hajunkat. Kaphatunk vicces sószórókat, és pl. mikróban alkalmazható szalonnasütő állványt, amelyről lecsöpög a zsír, de illatos filctollat, vagy pl. díszporcelánokat, giccseket. Hasznosnak titulált felesleges dolgokat. Amiket nem akarunk kidobni. A hasznosnak vélt dolgok között is lehet persze találni vicces túlkapásokat. Mi mindennek a lényege, mire jó ez? Számtalan gyermekjáték teljesen feleslegesen készül el. A gyerek semmire sem tudja használni. Megkapja, és az örömszerzéssel megtanítjuk neki azt, hogy ha kap valamit, valami a tulajdonába kerül, az egyfajta kielégülést okoz számára. Azután nem történik persze semmi. Bekapcsoljuk az elemes játékot, a keze nem ügyesedik vele, énekelni vagy beszélni nem tanul meg.


A baba, amelyik cumizik, beszél, gügyög s gyakorlatilag jó, hogy be nem pelenkázza magát a gyerek helyett, valóban túlzás lehet.

Mire megy ki mindez? Miért van szükségünk ennyi mindenre?
Természetesen megfelelni a világnak - mert ezt szintmérőként éljük meg, ha pedig észre is vesszük ezeket a nyomásokat életünkben, akkor is gyakran nem tudunk tenni ellene. A mai kor gyermekének kérem, meg kell ismerni a világot, hogy részese lehessen valóban világunknak. Vagyis a durván túlragozott fogyasztói társadalomnak. Magasra visszük a mércét, azt mondjuk, fejlett társadalom vagyunk, de fejlettség alatt sokszor olyan dolgokat értünk, mint van időnk felesleges dolgokra, van időnk 150 ezerféle hobbira, drága cuccokra.

Pl. érhetetlen számomra, ha valaki meg tud venni közepes áron egy jó minőségű órát, ami precíz és praktikus és jól néz ki, miért veszi meg ugyanazt a modellt, ugyanazt a precizitást drágakövekkel kirakva, amikor esetleg az utóbbi, még a berakások miatt útban is van karján.

A fényűzés felesleges, olyan embertelen mértékben van jelen, amely már dühítő. De sajnos, akik elgondolkoznak erről, azok is gyakran beleesnek a hibába. A földgolyó egyik felén éheznek az emberek, a másikon pedig, természetesnek vesszük az élelmiszerek kidobását, a túlfogyasztást.
 
HarmoNet tipp: A legújabb szeméttelep: a világűr >>

Az élet az utolsó mentsvár

Akinek másra nem jut, az az étellel éri ezt el. Egy jó ebéd azért jár nekem! - címen.

Tudjuk, hogy belünknek nem éri meg zsíros ételek fogyasztása, és nem táplál minket egy csomó gyorséttermi termék, azt is tudjuk, senkinek sem jó naponta 5-6-szor étkeznie. Mégis az dől ránk, hogy igazán akkor vagy menő, és akkor érted el a jólét szintjét, ha fogyasztasz, ha eszel, ha iszol, ha cukrászdába jársz stb. Könnyebben rábólintunk arra, hogy 500-600 ft-ért megvásároljunk egy szelet süteményt, mint ebből a pénzből otthon az egész családnak egy kézzel készített finomságot szolgáljunk fel, és kellemesen elbeszélgessünk.

A tv előtt gyűlünk össze, nem pedig, a tűz körül, találkozóinkat nem parkokba szervezzük, hanem terekre, vagy még inkább bevásárlóközpontokba. Noha haladni kell a korral, a fogyasztói társadalom túlzásba viszi ezt.Fogyasztási mérleg
A fogyasztói társadalom alatt nem azt kell érteni, hogy olyan emberek vagyunk, akik fogyasztanak, hanem akik túlfogyasztanak, ezzel ártva maguknak és környezetüknek. Az emberek többsége pl. elszokott a bevásárlótáskáktól. Természetes, hogy az áruházakból nylonzacskókkal robogunk ki, amit aztán jó esetben szemeteszsáknak használunk, rossz esetben egyből a kukába hajítjuk, csak mert mi hazajöttünk egy bevásárlásból!

Nem tudunk elképzelni böjtnapokat, legfeljebb csak vallási felhanggal, s ha valaki minden nap ugyanazt eszi, az nem kíméletes, vagy diétás, esetleg normális, hanem szegény, akit sajnálni kell.

Tömik belénk - amelynek akarva-akaratlanul engedelmeskedünk, mert kiváló, pszichológiailag tesztelt technikákkal teszik –, hogy egyél, igyál, fogyassz. Szívj cigit, de egészségtelen, vegyél ellene terméket, gyógyszert, menj terápiára. Nem arról beszélnek, minek gyújtasz rá, mennyibe kerül, és milyen túlfogyasztást teszel ezzel, milyen káros ez a levegőnek, hanem hogy szokj le, vagyis az alapállapot, hogy rá vagy szokva!

Azt mondják, kávézz, teázz, legyél energikus, ezért járj ilyen-olyan foglalkozásokra, de utána ne stresszelj, lazíts és lassulj le. Mindenki részese ennek a túlfogyasztó iparnak, ahol mindenre van egy válasz, egy kurzus, egy képzés és egy pirula.
Szereket és a szerek hatására ellenszereket is kaphatunk. Működtetnek minket, akár egy robotot. Vajon évtizedek után, ha elhagyjuk, tudunk még működni ezek nélkül?

Ha ki akarsz kerülni az ördögi körből
Először is el kell felejtened az illik fogalmát. Annyit eszel, ami és amennyi jól esik, és nem kell feltétlenül tömni magad egész nap. Amire nincs szükséged, ne vedd meg, mert megromolva csak a kukában köt ki. Ne vegyél, csak megfogható játékokat, amik semmire sem jók. A gyermeknek alapanyagokat vegyél 2 éves kor fölött, amiből készíthet valamit, és ülj le vele barkácsolni, játszani, ha fáradt vagyok, mesélj neki. Ha kedvezményeket akarsz magadnak, akkor ne 3 számítógépet és 5 telefont vegyél, hogy kit hogyan hívhatsz, hanem válaszd a legolcsóbb megoldásokat, gondold át, mielőtt cselekszel, mert az időd, illetve az egyszerűség megteremtése spórolhat neked. Ha pedig nincs miért spórolnod, adj olyanoknak, akiknek szükségünk van ennivalóra, ruhára. Felejtsd el, hogy divatozni kell és 3 km hosszú ruhatár a cél, járj a kényelmes és normális ruhádban, mosd őket gyakran, és csak 1-2 ünneplőd legyen. A felesleget ajándékozd el. Mert kezelni, karbantartani kell, és mert semmire sem jó, csak arra, hogy elvegye az idődet és fokozza ragaszkodásod értéktelen dolgokhoz.

A rohanás, az energiaválságok, a környezeti katasztrófák és közvetve az emberi brutalitás ellenszere is az, ha egyfajta szellemi egységet érünk el, az értékeket nem megfogható dolgokban is meglátjuk, egyenrangúságot és harmóniát viszünk a mindennapokba, amely akkor jöhet létre, ha annyit veszünk el a közösből, amennyire szükségünk van, és nem kifosszuk a világot. A fogyasztói társadalom számos terhét látjuk. Az agresszió, a stressz és a krízisek, ezeknek csak akkor lehet vége, ha a fogyasztásról eltereljük a figyelmet, a világunkat és gondolkodásunkat nem az én-enyém és összefüggései, hanem a mire van VALÓBAN szükségem kérdésköre irányítja.

HarmoNet tipp: Méregdrága Mikulásajándékok - Japánban jó kisgyereknek lenni! >>

Tanácsok
  1. Ne nézz reklámokat - vagy csökkentsd minimálisra. Ha kell valami - keress rá, nézz utána célirányosan.
  2. Több időt beszélgess emberekkel, mint amennyit tárgyak nyüstölésével, pl. a géped közelében töltesz.
  3. Minden nap merülj el rövid időre a természetben.
  4. 3 havonta dobj ki valamit a lakásból – amire már nincs szükséged, esetleg ajándékozd el.
  5. Minden héten legalább 3 napon át szükséges élelmiszereken kívül ne vigyél haza semmit!
  6. A dísztárgyakat és használhatatlan, csak arra jó, hogy legyen típusú tárgyakat kerüld el.
  7. Éttermek és bevásárlóközpontok étkeztetése helyett hívd meg magadhoz barátaidat egy szolid ebédre, vacsorára.
  8. Minden héten legyen olyan nap, hogy este elalvás előtt nem csinálsz semmit, olyan, amikor olvasol és olyan, amikor mindegy mit csinálsz, de nem kapcsolod be a médiákat - tv, rádió, Internet, és nyomtatott sajtó.
  9. Amikor valakivel találkozol, ne tárgyi dolgokkal ajándékozd meg, élménnyel értékkel, szeretettel, szavakkal.
  10. Minden egyes tárgyra tekints úgy, hogy egy része - gyakran nagy része - szemét lesz, amit valahol a Földön tárolni kell! E szerint gazdaságosan vásárolj, és vigyázz a környezetedre! Tudd, hogy aki tárgyakban gazdag, szemétben is gazdag!

Fodor Kata
Képek: Piqs.de
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2833 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x