Elképesztő csíkos jéghegyek!
Címlap / Otthon / Elképesztő csíkos jéghegyek!

Elképesztő csíkos jéghegyek!

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-08-05

A jéghegyek a déli sarkon néha csíkosak, amit a hórétegek képeznek a különböző eseményekre reagálva. A természet csodálatos műveit láthatjuk eme képződményekben. Hajósoknak adrenalin fokozó feladatokat adnak, mivel nagy részük a tenger alatt van kikerülésük pedig nem veszélytelen vállalkozás. Ugyanakkor csodálatos látványt nyújtanak minden ember számára. Leginkább egy izgalmas, óriási, csíkos fagyira emlékeztetnek. 

 

Mi a jéghegy?
A jéghegy gleccserből vagy nagyobb szárazföldi jégfelszínből szakad a tengervízbe. Hatalmas jégtömeg, ami letöredezett akár jégtáblákról, gleccserekről, és a vízen úszik. De képződhetett megfagyott tenger-vagy édesvízből.

Mi okozza a csíkokat?
A kék csíkot a jég repedéseibe hirtelen buborékképződés nélkül belefagyott víz okozza. A zöld csík az algákban gazdag csúszás során ráfagyott víz hatására alakul ki a jéghegyeken.

Barna, fekete és sárga csíkok a szennyeződések által jönnek létre, amik csúszás közben, tapadnak a jégre, mielőtt a vízbe érne.Hol találhatók?

A sarki területeken. Az északi félteke jéghegyei inkább gleccserekből származnak és nagyobb területük a víz alatt található. A déli területeken inkább a szárazföldi jégtakaróból válnak le és futnak ki a tengerbe a gleccserek, amikből később a jéghegyek képződnek a ráfagyó víz hatására. A déli Jeges tengeren úszó jégtáblák hatalmasabbak, mint az északi részeken található úszó jéghegyek. A globális felmelegedés egyik hatására ezek a gyönyörű képződmények olvadásnak indulnak.

HarmoNet tipp: Fogy az Antarktisz  >>

A klímaváltozás hatása

A hőmérséklet növekedésének hatására felmelegszenek az óceánok és a tengerek vizei, ezáltal olvadnak a gleccserek. A mérések megállapították, hogy a légkörben a szén-dioxid és más üvegházhatású gázok mennyiségének növekedésével az északi és déli sarkok jegének olvadása és a gleccserek visszahúzódása vagy teljes eltűnése is előfordulhat. Az északi sarkon a jég már mintegy 40%-kal vékonyabb, mint 30 évvel ezelőtt. A megnövekedett vízmennyiség hatására az elmúlt száz évben a tengerek vízszintje 10-20cm-rel emelkedett.


Az olvadások és a hőmérséklet emelkedésének hatására megváltoznak a csapadékviszonyok is. Egyes helyeken sokkal több, másutt pedig kevesebb csapadék várható, ami áradásokat, illetve tartós szárazságot okozhat. Mindkét változás jelentős változtatásokat követel a mezőgazdaságtól. Végül a klímaváltozás során jelentősen növekedhet a rendkívüli meteorológiai események (hurrikánok, tornádók,) gyakorisága és ereje. Hazánkban nyáron is gyakrabban lehetnek jégesők. A néha dió nagyságú jég, jelentős károkat okozhat. A tartós esőzések pedig földcsuszamlások formájában alakítják át környezetünket. Tudósok ezrei dolgoznak napjainkban azon, hogy megóvják a természet kincseit és az emberiség által okozott károkat csökkentsék.

HarmoNet tipp: Ahol a mínusz 30 fok melegnek számít >>

 
 
[ 4424 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x