Puzzle: A kirakó napja van!
Címlap / Otthon / Puzzle: A kirakó napja van!

Puzzle: A kirakó napja van!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-12

Természetes, hogy az egyik legközkedveltebb játéknak is van nem hivatalos ünnepnapja. A kirakójátéknak, idegen de közismert nevén a puzzlenek is, mégpedig ma, január 29-én. Kis játéktörténelem és ismertető a kirakó szerelmeseinek. 

Történet szemcsék - rakjuk össze történelmét
Az első kirakó játékot 1760-ban John Spilsbury térképész készítette Londonban, aki Anglia térképét a grófságok mentén vágta darabokra. Az így keletkezett kirakót az iskolai földrajz oktatáshoz szánta segédeszközül. A játék lényege, hogy egy képet apró darabokból állítunk össze. Először elkészítik az eredeti képet, majd apró darabokra vágják és összekeverik azokat. Innen indul a móka: újból összerakni a képet. A kirakós játék őse a mozaik, egy művészeti eljárás, amely apró darabkákból állítja össze a kész képet, világszerte számos múzeumban és templomban láthatunk ezzel az eljárással készített csodálatos műalkotásokat. A XVIII. századtól kezdve már nem csak művészeti technika, hanem szórakoztató játék is. A különbség főleg abban áll, hogy a kirakós játék esetében először egy darabban készül el a kép, és összerakás után ismét szétszedhető, így többször is lehet játszani vele. A XIX. századtól már ismert és népszerű játék, ám az igazi sikert természetesen a XX. század sorozatgyártása hozta meg. Az egyszerűen és olcsón, nagy tömegben előállított játék minden családba eljutott, és pillanatok alatt rendkívül népszerű lett.


Kicsi és nagy kedvence

Mai napig a kétdimenziós kirakójáték a legnépszerűbb, a szép természeti képeket, épületeket, művészeti alkotásokat ábrázoló darabokból fogy a legtöbb. Ha vásárolunk ilyen játékot, érdemes figyelni a minőségre! Nem mindegy, mennyire erős kartonból készülnek a darabkák, milyen a felület, pontosan vannak-e elvágva a részek, és nagyon fontos, hogy minden darabka egyedi legyen – erre nem minden gyártó fordít elég figyelmet! Kirakójátékkal már a legkisebbek is játszhatnak, nekik fából készül a nagy és jól megkülönböztethető részekből álló puzzle, a nagyobbak már kaphatnak kartonból és valamivel kisebb darabokból álló játékot is. A kirakójáték darabjainak mérete fordítottan arányos életkorunkkal, darabszáma ellenben éveink számával gyarapodik.

Mire valaki eléri a nagypapakort, és ismét van ideje a kirakóval szöszmötölni, már csak az apró, ám legalább 5000 darabból álló kép elkészítése jelent kihívást – a szükséges szabad tér biztosítása miatt is. Egy ilyen nagyméretű játék összeállítva több négyzetméter, a legnagyobb – a képen látható -  egy 24.000(!) darabból álló játék, az Educa cég „Life” nevű játéka, amely kirakva majdnem 7(!) négyzetméteren terül el!  Mivel egy jó minőségű és szép játék elég drága, érdemes cserélgeti őket barátainkkal, ismerőseinkkel, de játszhatunk közösen is. A kirakó remek társasági szórakozás, még versenyeket is rendezhetünk, egyedül játszva pedig elmélyült kikapcsolódás, az aktív meditáció egyik legjobb formája. Mivel lefoglalja és megnyugtatja a zaklatott elmét, pszichiátriai gyógyeszközként is alkalmazzák. Vannak megszállott kirakós mániások, akik a minél nagyobb kihívást keresik: például összekevernek több különböző készletet, és azokat kép segítsége nélkül rakják össze – van, hogy több év alatt.


Kirakós a köbön

Léteznek térbeli kirakójátékok is, ennek legismertebb és leghíresebb változata a Rubik-kocka, de számos más fajtája is van a bűvös-toronytól kezdve a varázsgömbön át a különböző kombinálható variációkig. Kedvelt formája a kisgyerekek számára készült kocka-kirakó, ahol egy-egy mese alapján hat különböző kép rakható össze, attól függően, hogy a kocka mely oldalán található ábra-részletet használjuk fel. Ez már igazi kihívás a csemetéknek, és fantasztikusan gyorsan tanulnak a játék segítségével! A kirakók fejlesztik a kombinatórikai képességet, a színlátást és a finommotoros mozgáskészséget is. A játék legújabb generációja már a gyorsreagálást, a reflexet és a helyzetfelismerő képességet is alaposan megdolgoztatja. A számítógépes kirakók közül számos változat az egyre gyorsuló mozgásra épít, ilyen például a tetris vagy a népszerű kővarázsló is. Ezek a számítógépes játékok akár órákra a monitor elé láncolják az embert, de lehet ilyen módon hagyományos kirakóst is játszani – a kínálat a világhálón végtelen.


Vigyázat, a remek szórakozásnak akár rabja is lehet az ember, hiszen szélsőséges esetben ez a játék is lehet szenvedély, függőség, a kényszerbetegeknek pedig egyszerre a pokol és a mennyország!

HarmoNet tipp: Újabb rekord a bűvös kocka történetében! >>

Regele Tímea
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 7222 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x