Hogyan lesz a pet palackból polárpulcsi? Környezetbarát megoldások...
Címlap / Otthon / Hogyan lesz a pet palackból polárpulcsi? Környezetbarát megoldások

Hogyan lesz a pet palackból polárpulcsi? Környezetbarát megoldások

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-12-02

Habár a gazdasági válság elérte a hulladék-újrahasznosítási iparágat is, a szelektív hulladékgyűjtés fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni.  

Ma már a magyarok többsége is követendő szokásnak tartja a háztartásokban, irodákban keletkező hulladék válogatva gyűjtését, bár a Magyarországon jelenleg működő több mint 5000 gyűjtősziget a legfrissebb felmérés szerint még mindig kevés ahhoz, hogy mindenkinek „elég közel” legyen. Pedig egy kis kitérővel rengeteget tehetünk az egyre rosszabb állapotban lévő környezetünkért!

Kevesebb szemét, kevesebb energia, egészségesebb környezet

A szétválogatva gyűjtött hulladék újrahasznosítása során azokat az anyagokat, amelyeket egyébként eldobnánk, szennyezve ezzel a környezetet, nyersanyagként használjuk fel. Az újrahasznosítás, előkelőbb nevén a recycling energia-és nyersanyagkímélő eljárás: egyrészt csökken a valóban szemét, azaz semmi másra nem használható hulladék mennyisége, másrészt a környezet terhelése is, mivel az újrahasznosítható anyagok révén kevesebb természetes nyersanyagra van szükségünk.Tudtad, hogy


 • naponta 70 dkg szilárd háztartási hulladékot termelünk fejenként (évi 250 kg/fő)?

 • ennek 50 %-a  szelektíven gyűjthető és újrahasznosítható?

 • és egyötöde biológiailag lebontható?
 • egy tonna újrapapírral 12 fát menthetünk meg a kivágástól?
 • a válogatva gyűjtött üvegek közel 100 %-ban újrahasznosíthatók és ezáltal 10-20 %-os energiamegtakarítás is elérhető?
 • szelektíven gyűjtött műanyagból történő (műanyag)gyártáshoz hetedannyi energiára van szükség?
 • 27 db másfél literes PET palack szükséges 1 polár pulóver előállításához?
 • Dániában, Svédországban a hulladék 80-90 %-át így dolgozzák fel?


Mi lesz a szelektíven gyűjtött hulladékból?

Sajnos még mindig sokan gondolják azt, hogy a konténereket elszállítás után összeöntik, ez természetesen nem így történik. A válogatva gyűjtött anyagokból további válogatás és tisztítás után többnyire ugyanaz lesz, ami volt, vagyis az újragyártott üvegből újra üvegpalackok és befőttesüvegek készülnek, a papírból karton, papírtörlő, vécépapír, gipszkarton, az italos kartondobozokból újra kartondoboz, netán bútorlap. Az aprított üveget felhasználják továbbá üveggyapot készítésére vagy készülő új utakban. A legsokoldalúbban a műanyagok használhatók fel, nemcsak PET palack formájában találkozhatunk újra a bedobált hulladékkal, hanem például DVD-tok, műanyag háztartási eszközök vagy polár pulóver képében.

HarmoNet tipp: A hulladék helye - Magyar tervező nyerte a design hulladékgyűjtők szépségversenyét (Képekkel!) >>


Miket dobj a gyűjtőbe?
 • Műanyagból
PET (polietilén-tereftalát) – üdítős, ásványvizes palackot csak kimosva, lapítva, kupak nélkül mikrohullámtűrő élelmiszer-csomagolásokat (pl. ételfutártól rendelt ebéd doboza),
PP (polipropilén) – élelmiszerek és kozmetikumok csomagolását,
PS (polisztirol) – eldobható poharakat, tányérokat, evőeszközöket, CD és DVD tokokat,
tetrapak italosdobozt (tejes, üdítős) kimosva és lapítva,
PE – szatyrokat,
HDPE jelzésű kozmetikai szeres flakonokat,
Joghurtos és margarinos poharakat, dobozokat kimosva.

 • Papírból
Tiszta újságpapírt, szórólapot, könyvet, csomagolópapírt, irodai papírhulladékot, papírdobozt, kartont összehajtogatva.

 • Üvegből
A gyűjtősziget fehér konténereibe tisztára mosott, bármilyen fehér üveget (nem visszaváltható italos, befőttes stb.), a zöld konténerekbe színes üveget.

 • Fémből
Fémdobozokat: sörös, üdítős vagy konzervdobozokat, feleslegessé vált evőeszközöket, alufóliát, fém zárókupakot, kimosott kutya- és macskaeledeles dobozokat.

Mindig figyeld a konténereken lévő piktogramokat, mert az egyes hulladékfajták gyűjtése településenként eltérő lehet (pl. a tetrapak dobozok többnyire a papírhulladékok közé kerülnek, de egyes helyeken a műanyagos konténerbe kell dobni).Mit NE dobj a gyűjtőbe?
 • Nem kimosott, zsíros vagy vegyszeres flakont vagy italosdobozt, élelmiszer-maradványt tartalmazó dobozt, CD és DVD lemezt, műanyag játékokat.
 • Szennyezett (pl. élelmiszer-maradvány) papírt, használt egészségügyi papírt, indigót, faxpapírt, pelenkát.
 • Ablaküveget, szemüveget, villanykörtét, neoncsövet, tükröt, hőálló üvegtálat, orvosságos üveget. (A nagy barkácsáruházakban van külön elemgyűjtő és a fénycsövek számára is van kihelyezve speciális gyűjtő) 
 • Megmaradt hulladék fémet, ami nem csomagolásból származik vagy ételmaradékos konzervdobozt.
 • Építési hulladékot, egyéb háztartási hulladékot és lomokat.
 • Semmilyen veszélyes hulladékot.

HarmoNet tipp: Hulladékszelektálás, gyorsan, könnyen? - Új rendszer a láthatáron! >>

Mi minősül veszélyes hulladéknak és hogyan lehet gyűjteni?

A gépjárművek és hidraulikus rendszerek olajcseréjénél, illetve a sütésnél keletkező fáradt olaj és göngyölege, a szárazelem, a használt akkumulátorok, az elektronikai, illetve elektromos hulladékok, fénycsövek és világítótestek nagymértékben károsítják a környezetet, ezért van szükség ezek külön gyűjtésére. A fenti anyagok mindegyike leadható ingyenesen a hulladékudvarokban, a szárazelemeket pedig bedobhatod a speciális tartályokba, amelyek már rengeteg oktatási, közintézményben és szupermarketben megtalálhatók. 2005 augusztusa óta az elektronikai termékeket, elektromos berendezéseket gyártó és forgalmazó cégeket rendelet kötelezi az elektronikai berendezések hulladékainak visszagyűjtésére, ezért ezeket kidobás helyett vidd vissza oda, ahol vetted.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 13387 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x