Gyűjthető játékok: Littlest Pet Shop, My Little Pony, Polly...
Címlap / Otthon / Gyűjthető játékok: Littlest Pet Shop, My Little Pony, Polly Pocket, Barbie és barátaik

Gyűjthető játékok: Littlest Pet Shop, My Little Pony, Polly Pocket, Barbie és barátaik

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-23

Avagy mivel hülyítik be a gyerekeket? Természetesen a "gyűjtsd össze mind" jellegű őrült játékokkal. Óvodapedagógus és gyermek-pszichológus szakértőnkkel megvizsgáljuk ezeket az új és nem is annyira új őrületeket, pro és kontra. Előbb, vagy utóbb minden gyerek otthonába beveszi magát Barbie, vagy egy állatka a Pet Shopból, egy Thomas gőzmozdony, vagy más, gyűjthető kacat. 

Lányos anyaként szembesülve a játékboltok kínálatával, először sokkot kaptam ezektől a gyűjthető dolgoktól. Mára már egy rizsrakéta Suzuki pár havi törlesztő részletének megfelelő összegért vannak ilyenek a gyerekszobánkban, egy jól záródó fém dobozban. Még jó, hogy nem vagyok egy fogadkozó típus, mert ha az első sokk idején megfogadtam volna, hogy „én ilyet soha”, most naponta ötször, Mekka felé fordulva szórhatnám a hamut a fejemre, és mantrázhatnám az üdvözlégyet, biztos ami ziher.

Egy vödör póni, és a Barbie-idomárok

A barátok gyerekeitől hozzánk származó játékos zsákokban akadtak az első Barbie babák. (Nálunk ezek körbejárnak, ruhákkal együtt.) Aztán a barátnőm ajándékai voltak a „jogtiszták”. Aztán lettek hozzájuk ruhák is, innen-onnan, végül anélkül, hogy bárha is egyetlen Barbie babát vettünk volna, lett nálunk vagy 8 darab. A My Little Ponyvan más a helyzet – ezeket szinte mind kérésre vettük, ezek a vezér kedvencek. Sokáig a lovak mellett a Barbie babák a csupaszra vetkőztetett idomárnők szerepét játszották, pucolták, istállóba vezették a lovakat, vagy vezették a ló szállító autót. Aztán megérkezett az új őrület: a picurka állatok, bűbájos manga-szemekkel, nagy fejjel és mágnest rejtő lábikóval. Mit mondjak? Cukik! Amikor már kosárnyi lett belőlük, akkor elgondolkodtam, és megkérdeztem a szakértőket.Káros – hasznos? Eldönthetjük!

Az a játék – legyen az egy papír zsebkendőből összekötözött botbáb, vagy egy százezres porcelánbaba – amivel a gyerek örömmel és minőségi szerepjátékot tud játszani, jó játék. Az eszköz némileg független – mondja lapunk szakértője, Nagyné Dankó Erzsébet. Mostanában azonban a divatos játékokat birtokló gyerekek, ha időben tetten nem érjük ezt a magatartást, hajlamosak lehetnek kiszorítani azokat, akiknek nincsen ilyen játékuk. Bármilyen megfontolás lehet emögött, nem csak anyagi okok. (Waldorfos szülő nem vesz műanyag játékot..) A gyerekekben amúgy is jelen lévő verseny-szellem ezekkel az eszközökkel is kifejezésre jut. Kinek van több? Hiszen a reklámban nem egyszer hallják, hogy az az ügyes, aki mindet összegyűjti.

HarmoNet tipp: Életmentő ötletek: Gyermekjátékok, hogy lekösd! - Könnyen, bárhol, bármikor >>

Nem a tehetősök teszik!

Nagyon gyakori, hogy a fogyasztói társadalomban élénken részt vevő, a reklámok által jobban befolyásolható szülők gyermekeinek vannak efféle játékaik – vagy ezekből sok. A módos szülők, ahol ráadásként jól is figyelnek a gyerekekre, néha a tartós, fejlesztő, természetes alapanyagú játékokat vásárolják, melyek gyakran drágábbak, de tartósak, minőségük örök. Néha egy-egy gyerekben már ilyen kicsi korban kialakul az érdeklődés egy bizonyos téma iránt. Vannak négyévesek, akik „dinó-mániások” az összes fajtáját, nevét tudják latinul. Mások hatalmas tudást gyűjtenek be a kicsike állatkereskedés különleges állatkái mögé. Nem lehet általánosítani.HarmoNet tipp:
Mobiltelefont a gyereknek! Tudod, hogy mennyire káros és miért? >>

Miért lettek menők pont ezek a játékok?

Nem csak a hatalmas fejlesztői pénzösszegek miatt – mondja nevelési tanácsadónk. Ezeket a játékokat úgy alkották meg, hogy a gyermeki fantázia szerint nagyon vonzó legyen a kicsik számára. Ha megnézzük a gyerekek rajzait, különösen a koraiakat – szól közbe a rajzelemző – akkor hatalmas fejet, nagy és kifejező szemeket és jóval kisebb testet látunk. Ezek a kicsike állatok, de az újabb „nagy fejű”, tálhangsúlyozott szemű Barbie babák is ezt a gyermeki látásmódot adják vissza. A gyermek ezekkel a játékokkal nagyon könnyen tud azonosulni, szívesebben játszik velük. A szülő, a felnőtt szemében torznak látszó játékok a gyerek világképe szerint készültek. Ez a sikerük titka.


Minden gyerek más, egyik ehhez, másik ahhoz a gyűjtögetős játékhoz vonzódik. Egyikben ez az előnyös, a másikban az. A szülő és a rokonok dolgát nagyban megkönnyíti az ajándékozáskor, ha tudja, hogy a gyerek egy bizonyos játékot gyűjt, annak a tartozékainak mindig örül. Vannak alapos, és szétszórt gyerekek – akiket megtaníthatjuk az apró tartozékok kezelésére. Nem mondható ki, hogy ezen játékok bármelyike is káros, vagy hasznos volna. Ám az, hogy a szülő tud-e együtt játszani a gyerekkel, vagy hogy mit játszik a gyerek ezekkel a kis jószágokkal, már minősítő lehet.

Váraljai Julianna 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 13827 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x