Diszlexiás a gyermekem? Most akkor megáll az élet?
Címlap / Otthon / Diszlexiás a gyermekem? Most akkor megáll az élet?

Diszlexiás a gyermekem? Most akkor megáll az élet?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-28

A diszlexia az olvasás zavara, de a köztudatban szinte minden tanulási zavar ezzel a névvel jelenik meg. Az olvasási zavar hátterében állhat örökletesség; állhatnak balesetek, traumák - az addig jól olvasónál olvasási zavarok léphetnek fel -, de legtöbbször nem határolható be pontosan a diszlexia oka. Magyarországon azonban az olvasási zavarokban szenvedők túlnyomó többsége a diszlexiát az iskolában szerzi. Ez az áldiszlexia, nevezhetnénk az oktatás zavarának is. 

Hogyan értesül erről súlyos gondról?
 • Elküldik vizsgálatra, ahol természetesen a meglévő tünetekből kimondják a diszlexia tényét.
 • Nem küldik vizsgálatra, de a tanító finoman figyelmezteti: „Anyuka, ez az iskola nagyon erős, talán keresni kellene egy másikat”. Így kialakul a szegregáció, létrejönnek azok az osztályok, ahol ezeket a gyermekeket befogadják.
 • Marad az iskolájában, s elkezdi járni a kis kálváriáját. Jobb esetben fejlesztőpedagógushoz jár, aki a problémát általában nem szünteti meg. Gyakorolnak, jó szót hall tőle, s az ő esetében már ez is óriási dolog. Évekig jár a fejlesztőre, s a legnagyobb segítség, amit a mai közoktatási törvény ad, hogy felmentik a gyermeket bizonyos tantárgyak, tantárgyrészek értékelése alól.

Mire gondolnak a családban?
 • Nem volt szorgalmas?  -  Ez nem igaz, hiszen rengeteg gyakorolt, sokszor a szülővel.
 • A pedagógus igazságtalan volt?  -  Ezt otthon nem tudhatják. Tény, hogy egyre gyakrabban hívják be az anyukát, hogy tessék többet gyakorolni. Azonban többet már nem lehet, hiszen sok esetben az este nyolc óra is ott találja őket a lecke fölé görnyedve.
 • Sok volt a  lecke? -  Ez gyakran előfordul, de ők is látják, nem ez az oka.

Mit tud a szülő a tanulási zavarokról?
Nagyon keveset. A szülői értekezleteken nem vesz részt olyan szakember, aki tájékoztatná a szülőket, mire figyeljenek, mikor, kihez forduljanak, hogyan segíthetnek gyereküknek. 


Marad a barátnő, internet, könyvesbolt. Keresi, kutatja, mi lehet a gyermekével? A 2005-ös felmérésünkön csak a szülők 28%-a jelezte, hogy az iskolában kapott felvilágosítást. Nem reprezentatív felmérés volt, de jól jelezte azt a tájékozatlanságot és hozzáállást, amely a tanulási zavar kezelését jellemzi hazánkban. 


A olvasási zavar a legtöbb tantárgynál visszaveti az egyébként értelmes gyermeket, hiszen az olvasásra alapvető szükség van, még a matematikában is. A szülők sokszor szégyellik, titkolják, magántanárt fogadnak, ami csak elodázza a probléma megoldását.

Mit tud a pedagógus a tanulási zavarról? 
1.) Semmit. Meg is kérdezi a gimnazistától, „milyen gyógyszert szedsz” (valós példa!), vagy kijelenti, erről még nem hallott, de nem is érdekli a szakvélemény. Tessék tanulni. Hibás ez a tanár? Hiszen nem kapott rá képzést, nem szakterülete az irodalom, nyelvtan. A nevelési értekezletekre pedig nem hív meg az iskola olyan szakembert, aki elmondaná, mikor jelennek meg az első tünetek, hogyan lehet kivédeni a megjelenésüket, s főleg, ha már megtörtént a baj, hogyan lehet javítani.
 
2.) Alsó tagozatos pedagógus többet lát, hiszen ő találkozik legelőször ezzel a problémával.
Elküldi vizsgálatra a gyermeket, jelzi a fejlesztőpedagógusnak. Ő azonban nem tudja mit tehet, miben segítheti a gyermeket. Nem ismeri mélységében a tünetcsoportot, a gyermekre zúduló negatív hatásokat. Eredményeket vár a fejlesztéstől, de ezek vagy egyáltalán nem, vagy csak nagyon lassan jönnek. A gyermeknek viszont naponta kell megfelelnie a követelményeknek, de olvasási gondjai miatt erre képtelen. Kifutnak az évek a lába alól. Marad felmentés, a középiskolai megaláztatások, a tömegnyi lecke, amit este a szülők olvasnak fel.

HarmoNet tipp:
Anya, nem tudok olvasni! - Gyógyír a tanulási zavarokra >>

A felsőoktatásban továbbra is marad a felmentve. Felmentve idegen nyelvből, hiszen nyelvvizsgát letenni képtelen. A diplomához viszont nyelvvizsga kell, s bár a törvény szakértői véleményre alapozva lehetőséget ad a diploma kiadására, ez az intézmény vezetésre van bízva, amely azonban ebben nem kompetens.


Melyek a diszlexia tünetei? Mikor jelennek meg, s mit lehet kezdeni velük?
 • A diszlexiás tanuló betűismerete bizonytalan, egymással felcseréli őket (1.o második félévétől). Ez még nem diszlexia, de ha nem kap segítséget, a második osztály végére az lesz!
 • Olvasása lassú, akadozó. Ismételgeti a szavak első szótagját, remélve, hogy kitalálja a szó végét.
 • Nem érzékeli az ékezeteket, a hosszú mássalhangzókat. Az ékezeteket vagy mindenhová kiteszi, vagy sehova, esetleg csak úgy, találomra.
 • Nem használja a mondatvégi írásjeleket, a mondatokat összeolvassa. Hogy olvasási tempóját fokozza, más szöveget olvas, mint ami a könyvben le van írva.
 • Hosszabb szöveget képtelen elolvasni, s ha mégis elolvassa, nem érti meg. Szövegértése nagyon gyenge.
 • A nyelvtani szabályokat nehezen értik meg. Ha végül meg is tanulják, nem képesek alkalmazni. Írásuk hemzseg a helyesírási hibáktól. 

Élet a diszlexia szolgálatában
Én azért kezdtem el foglalkozni ezzel a problémával, mert megsajnáltam a pálya szélére kényszerített, jobb sorsra érdemes gyermekeket. Nagyon sok kudarcot élnek át, s szinte csak azt. Még akkor is, ha a pedagógus végtelen türelemmel áll mellette és segítőkész. Gyakran fáj a fejük, hányingerrel küszködnek. Sokat panaszkodnak gyomorfájásra. Szoronganak, a kelleténél jobban izgulnak. Nem mernek megszólalni („Gombócot érzek a torkomban.”, „Annyira izzad a tenyerem, hogy szinte folyik belőle a víz.”, „Hiába készülök, ha a tanár belekérdez, nem tudom folytatni.”). „Utál a tanár”, mondják többen, pedig nem utálja, csak nem érti, ha más tárgyakból négyes ötös, nyelvtanból miért áll bukásra...


Ezek a gyermekek többségükben soha nem kapnak dicséretet, csak elmarasztalást. Iskoláról iskolára vándorolnak, otthagyva a kialakult baráti kapcsolatokat. Sokat, nagyon sokat szenvednek. Én nem azért küzdök, hogy ötösöket kapjanak, azért küzdök, hogy egészséges lelkületű, s ne megkeseredett fiatalokként lépjenek ki az életbe.

A diszlexia javítható! Ki kell javítani a betűk felcserélését, hogy értően olvasson. Ha nem ezzel kezdjük a terápiát, akkor ne is kezdjünk hozzá. Ha azt látja a szülő, hogy az első két hónapban nem történik érdemi változás, akkor gyermekének az a módszer nem megfelelő. A nálunk használt módszerrel a javítási idő 3 hónap.

Felmentés
Még sokat kell harcolni azért, hogy a felmentéseket megszüntessék és kimondják: az olvasás megtanítható, és meg is kell tanítani olvasni mindenkit. De nem csupán az írásbeliség alól nem szabad felmenteni őket, hanem az idegen nyelv alapszintű tudásától sem szabad megfosztani őket. Semmi nem bizonyítja náluk a nyelvtanulási képtelenséget. Azért vannak gondjaik, mert a saját anyanyelvükben sem tudnak eligazodni. Ki kell javítani a diszlexiát és tanuljon nyelvet, még akkor is, ha a nyelvvizsgáig esetleg nem jut el.

HarmoNet tipp: Megoldás tanulási nehézségekre - diszlexia, diszgráfia, diszkalkúlia >>

Az nem segítség, ha felmentik a gyermeket, s élete végéig küszködik egy problémával. A segítség az, ha a pedagógusok és Önök pontosan tudják, mivel állnak szemben, mit tehetnek. A segítség az, ha a felmentés helyett megtanítjuk a gyermekeket. Ezek a gyermekek okosak, többségüknek az IQ-ja 100 fölött van. Lehetnének négyes - ötös tanulók, de a szülők sokszor csak a csodára várnak. Még a nyílt napunkra is szégyellnek eljönni, vagy félnek, hogy mit mond majd a tanítónéni.

Ma a gyermekek harmada úgy kerül ki az iskolából, hogy egy egyszerű szöveg megértése is gondot okoz számára. Ők, a betűket ismerő, de olvasni nem tudó fiatalok, a funkcionális analfabéták. A jövő társadalmának harmada.

Jenei Ferencné

Kérjük, támogassa adója 1%-ával Az Ábécé Egyesület a Gyermekekért szülői szervezetet, hogy segíthessünk a gyermekeken. Adószám: 18189405-1-42

További információk >>
Képek: Piqs.de
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3605 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x