Papírhulladék: Pazarlás és szemétgyártás felsőfokon
Címlap / Otthon / Papírhulladék: Pazarlás és szemétgyártás felsőfokon

Papírhulladék: Pazarlás és szemétgyártás felsőfokon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-11-29

Vajon hány tonna papír készül és fogy el teljesen feleslegesen akár egyetlen nap alatt? Mennyi energia az előállítása? Hány fát vágnak ki ezért, vagy mennyi áram fogy el, amíg elkészül - akár az újra-papír is? Van ennek értelme? Kegyetlen kérdések, őszinte válaszok! 

Túlfogyasztunk, szemetet gyártunk
A szelektív szemétgyűjtés fontos dolog, mint ahogy az is, hogy az így külön válogatott szemét már nem is annyira szemét, mint nyersanyag, amiből minden lehet – ismét. A baj csak akkor van, ha újra és újra szemetet gyártunk, felesleges módon pazarolva az energiát, a nyersanyagot, Földünk életerejét, és terheljük a környezetünket, szűkebb és tágabb értelemben egyaránt. A papírral például tipikusan ez a helyzet. A 21. század ugyan sok helyütt lehetővé tenné a papír használat minimálisra csökkentését, mégsem ez történik. Sőt. A remek túlfogyasztói társadalom lassan belefullad többek közt a papírszemétbe is, nézd csak meg például reggelente a postaládádat, a lépcsőházak előterében kirakott reklámgyűjtő ládát, az áruházak szóróanyag polcait. A postaládába gyömöszölt elképesztő mennyiségű reklám fecni általában azonnal megy a kukába, jobb esetben a szelektívbe, de inkább mégsem – az ember első dühében gyakran az egész kupacot, úgy ahogy van, bevágja a kerek iktatóba.


Nagy üzlet! Csak nem neked...
Mert például ki a fenét érdekel naponta 20 pizzéria étlapja, meg az összes multi összes kihagyhatatlan ajánlata? Meg a rengeteg kéretlen mindenféle, ami ilyen dömpingben már nem reklám, hanem zaklatás. Sok polgár szerény figyelmeztetésként ugyan kiírja a postaládára, hogy köszöni szépen, nem kér a tolakodó papír halomból, amit reklámként ráerőszakolnak, ennek ellenére rendre teletömik neki is, nehogy már kimaradjon a jóból, például a 10 Forinttal olcsóbb lecsókolbászból, vagy a leárazott kutyakajából. Az akciós autókról nem is beszélve! Vagy talán az ember hetente vegyen újat? Nem is lenne rossz, a sok kedvezménnyel így év végére egy papírgyár árát összespórolhatná, ugye, és az így megtakarított pénzzel beszállhatna a tuti üzletbe: gyárthatná a szemetet ő is napestig, jó pénzért. Persze hivatkozhat majd arra, hogy kizárólag újra papírt készít, így még védi is a környezetet, hiszen nem vágják ki a fákat. Na persze. Azért azt ne feledjük, hogy az újra papír elkészítéséhez is kell némi energia, és az erőművek nem maguktól termelik meg azt. Akárhogyan is, a környezetedet mindenképpen szennyezed, akkor is, ha álszent módon újra papírral törlöd… Jó, rendben, törölni kell, azért a 21. században is vannak helyzetek, amikor kell a papír. Mint ahogy kell a munkahely, a gyárban, meg a reklámkihordó sem ingyen kapja a kenyeret. Annak azonban nem ártana utánagondolni, hogy mi a valóban szükséges, és mi az, ami csak ráfizetés – mert ára mindennek van, a szemétnek is, pláne.

HarmoNet tipp: Hogyan lesz a pet palackból polárpulcsi? Környezetbarát megoldások >>

Eldobható világ – vajon meddig még?

Itt van például a karácsonyi csomagolás. Az ajándékokra tekert irdatlan mennyiségű papírral egész Budapestet be lehetne csomagolni, háromszor. És ez csak egyetlen alkalom az évben. Aztán mindenkinek van születésnapja, névnapja, meg egy csomó egyéb ünnep, és a papír halom csak nő, és nő… Mindezt csupán azért, hogy a méregdrága, csili-vili cuccot egyetlen kéjes mozdulattal széttépjük és kidobjuk. Jó világ van. Lehet pazarolni bőven! Eldobható csomagolás, eldobható áru, eldobható kacat, aztán eldobható értékek, eldobható kapcsolatok, eldobható minden – hogy nekifussunk újra: újra papír, újra feleség. Újra bármi. Amit kedvem szerint eldobhatok, nem baj, van helyette másik! Csak, éppen amire valóban szükség lenne, az hiányzik. Ezt kompenzáljuk reklám cetlikkel, mert igazi levél vagy képeslap már nem érkezik, és nem csak azért, mert minden kapcsolatunkat a világháló segítségével ápoljuk. Sokkal inkább fordítva kéne: a reklám és információ dömping helye a virtuális világ, ahol a szükséges olcsó kolbász akciós árát könnyebben megtaláljuk, mint a kukába hajított papír halomban. A postaládánkba meg érkezzen levél, képeslap, arra való, és annak még örülünk is, nem úgy, mint a kéretlen szemétnek. A papírnak is nagyobb az értéke, ha szeretteink írása van rajta, egy-két kedves sor, mintha az arcunkba tolt örökös zaklatás: vegyél, vegyél, vegyél!


Mindenki ráfizet – tesz is rá mindenki?

És közben észre sem veszed, hogy megint – sokadszor – te fizeted meg a szemetet, vagy talán azt hiszed, annak a rengeteg, kukába szórt papírnak az árát nem te hagyod a boltban? Nem te adózod le? A hulladékszállítás költségét nem veled téríttetik meg? Dehogynem, ahogy minden mást is, azt is, amit kéretlenül tömnek a postaládádba, nyomnak a kezedbe, reklámként, csomagolásként, bármiként. A pénzeden felül pedig fizet még a természet is, fával, friss levegővel, tiszta talajjal – sorolhatnám. Ideje lenne talán átgondolni, meddig mehet ez még – vagy maradhat a szokásos: fütyülök rá. Persze ez sem gond, hiszen már az elején leszögeztük, erre azért még futja a papírból a 21. században is.

HarmoNet tipp: A legújabb szeméttelep: a világűr >>

Regele Tímea
Képek: Piqs.de
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 5100 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x