Magyar kutyafajták: Mudi - az örökmozgó multifunkcionális...
Címlap / Otthon / Magyar kutyafajták: Mudi - az örökmozgó multifunkcionális energiabomba

Magyar kutyafajták: Mudi - az örökmozgó multifunkcionális energiabomba

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-11-27

Ha már láttál kutyát, amelyikkel első blikkre nagyon elbánt az élet, akkor az a mudi. Mi tagadás: Ronda! Egy elhasznált mosogatórongy és egy kicentrifugált kínai elemes kutya rossz keresztezésének tűnik. De ez az egyetlen negatív tulajdonsága, és ha valaki képes a különleges külsőben megtalálni a szépséget, akkor még ettől is el tud vonatkoztatni. Őmudisága ugyanis a kutyák zsenilistájának élén figyel. 

Mindent a Mudiról
Az 1900-as évek végén írták le először ezt a különleges, élénk, álló fülű, zászlós farkú kiskutyát. A fajta tenyésztését a balassagyarmati múzeum igazgatója, Fényes Elek kezdte el az 1930-as években. A mudi mindössze 8-13 kilós (attól függően, hogy szukáról, vagy kanról van szó) de annyira eleven, hogy jóval nagyobb erejűnek tűnik. Van cifra, szürke, fekete, barna és fehér, valamint un. „hamvas” árnyalatú, és marmagasságuk – vagyis a földtől a hát és a nyak találkozásánál kimagasló pukliig mértmagassága – 40-45 cm magas, szintén a kanok a magasabbak. Fényes, bongyor szőre bizony akkor lesz szép, ha folyamatosan ápoljuk, kifésüljük, különben filcesedhet, vagy összeszedve mindenféle apró piszkot, be is tokosodhat.Igazi munkakutya

Amikor ránézünk egy mudira, kicsattan a munkakedvtől és a huncutságtól! Ideális kutya agilityhez, vagy nagyobbacska gyerek első kutyájának. Szinte mindenre megtanítható, amire mérete szerint használni lehet, nagyszerűen terel, csodálatosan jelez a romban, kiváló segítő-kutya, roppant gyorsan tanul, olyan az agya mint a szivacs, amit egyszer megtanult, azt nem felejti el. Szeme a gazdán csüng, és mindent megtesz azért, hogy a gazda kedvében járjon. Első kutyának is zseniális, mert nagyon hálás a nevelése, könnyű sikerélményt kínál a kutyaiskolában is. Ösztönösen keríti a nyájat, így terelni is lehet vele. Könnyen és ügyesen kapja el a rágcsálókat, de vadász mellett is jól teljesít, kiváló apport képessége van, de nem jellemző, hogy vadászatra használják.

HarmoNet tipp: A dohányzás súlyosan károsítja háziállatod egészségét! (Képekkel!) >>

Nagyon jól védi a házat is
, bár viszonylag kis termete miatt nem biztos, hogy komolyan veszik – ami hiba, ugyanis erősen oda tud csípni, hiszen a nagy testű marha, vagy sertés csordákat is csipkedéssel tartja kordában. Ha nem figyelünk, egy hevesebb családi játéknál is előfordulhat, hogy a kutya a játék hevében kicsit megcsíp bennünket, ezt azonban nem bántásból csinálja – mégis határozottan tiltsuk neki ezt a viselkedést.

Egészséges, fitt és fitten tart!
Akinek mudija van, az maga is vicces vidám és fitt ember és elme lesz egyszerre. A kutya ugyanis nem csak az elménket, de a testünket is mindig fitten tartja, vele folyton labdázni kell, vidám mókákat kell kitalálni nekünk, és számos barátot szerez majd nekünk, a kellemes humorával. A mudi gyakran elég hangos, „beszélős” kutya, ugatással hívja fel a figyelmet arra, amit ő fontosnak tart. Ezért a lakásban tartott mudikra néha panaszkodnak a szomszédok. Nagyon nagy a mozgási igénye. Imádja a gyerekeket, többnyire kibékíthető más állatokkal, cicákkal is, ám ha egy domináns jellemű kan kutyánk van, könnyen keres konfliktust más kan kutyákkal.

Fajta - karma: a kutya a magyarság karma-stigmáját hordozza. Méltatlanul bánnak vele, pusztán külseje miatt, de ha megmutathatja képességeit, akkor senki nem akar majd mást, csak őt.

A hazai mudi-állomány egészséges, nagyon szép, és világszínvonalú. Aki erre a fajtára teszi le a voksát, tökéletes jó barátot választ akár 20 évre is – ugyanis kifejezetten hosszú életű, nagyon hűséges, egészséges fajta.

Innen válassz mudit >>
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 23052 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x