Fényforrások a lakásban - Trükkök szemed védelmében!
Címlap / Otthon / Fényforrások a lakásban - Trükkök szemed védelmében!

Fényforrások a lakásban - Trükkök szemed védelmében!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-14

A fény sokféleképpen megnyilvánulhat otthonunkban. A legfontosabb a természetes fény, amely a szemnek elengedhetetlen a helyes működéshez, az agy frissességéhez és a tudat tisztaságához. A helyes fényforrás megválasztása mellett apró trükkökkel tehetjük fényesebbé otthonunkat. Álljon itt egy ötletcsokor, ha szeretnél több életenergiát és szemet segítő fényt vinni otthonodba!  

A természetes fény

A természetes fényre rendkívül nagy szükségünk van. Még a vitaminok beépítéséhez, pl. a C-vitamin helyes hasznosulásához is fényre van szükség. A napfényből nyerjük a D-vitamint és azokat a hatásokat, amelyek szükségesek a melankólia, a mélabú, a depresszió leküzdéséhez. A természetes fény otthonunkba a nyílászárókon át érkezhet meg. A legjobb, hogyha nagy, széles, de jól szigetelő ablakokat választunk, kerülve a hőhidakat. Földig érő ablakokat, vagyis ajtós megoldásokat csak akkor válasszunk, ha valóban szükséges, és ha nem veszítünk sok hőt ezzel.

Hogy a fény megfelelően áramoljon be, válasszunk díszfüggönyöket, olyanokat, amelyek csak kis százalékban fogják le a beeső napfényt, vagy ha szükségünk van valódi takarásra nappal, akkor válasszunk finoman áttetsző, könnyed és nem durva csipkéjű függönyanyagot. A díszfüggönyöknek valóban boltíves megoldásként, fodros felső elrendezésként van értelme, a derékmagasságig érő függönyrúd elsőre talán jónak tűnik, mert felül több fényt enged be, de valójában úgy jellemezhetnénk, sok fényt fog le, és kellő belátást enged…

Az ablakok és üvegajtók esetében arra is érdemes törekedni, hogy tisztítva legyenek, a rárakódott por lefogja fényt, szürkébb képet fest a szobára.
 
Ha szeretnénk több fényt otthonunkba, és megengedhetjük magunknak, használjunk üvegtéglás megoldásokat házunk falán, pl. a lépcsőfordulókba és akár üvegcserepet a tetőmegoldásokhoz. Az is kiváló, ha étkezőnket vagy konyhánkat üvegből, télikert-szerűen, ki tudjuk rakni. Ez nyáron a szellőzéshez, a kerttel való bensőségesebb kapcsolathoz, télen, a fény és melegség érzésének növeléséhez segít hozzá.

A természetes fénnyel úgy játszhatunk, hogy útját kísérjük, ezért kristályokat, tükröket és üvegdíszeket érdemes elhelyeznünk a lakás pontjain, amik továbbítják erejét. Egy sötét zugot is feldobhat, ha egy tükör segítségével egy harmadik helyen lévő ablaktól napfényt vezetünk bele.A fényesség érzetét növelik a világos színek, így a minél tisztább színek. A koszos, de halvány színek, pl. egy rosszul megválasztott zöld, sárga, vagy rózsaszín, azonban visszafoghatja ezt a hatást. A fehér, a halványsárga, esetleg drapp, segíti ezt. Az egyszínű felületek ragyogóbbnak, míg a mintás tapéták sötétebbnek mutatják az adott teret. A fényhez kapcsolódó érzetünk a hő, ezért szeles időben, ha a szél hallhatóan átsüvít a lakáson, gyakran sötétebbnek érzékeljük ugyanazokkal a fényviszonyokkal otthonunkat.

A természetes fényforrás bejuttatásának egyik új, és megkapó módja a fénycső, amely a ház tetejétől a plafon kisméretű átfúrásával, áttörésével, természetes fényt juttat be egy adott szobába egy fénycsövön keresztül, amelyben belső tükrök segítik a fény hibátlan terjedését. A megoldás természetesen csak kertes házaknál, kisebb házakban alkalmazható, nyilvánvalóan egy panelban a harmadikon lakó nem kérheti a felette lakó hét emelet tulajdonosait, hogy fúrják át miatta a plafont és a padlót…

A mesterséges fény

A mesterséges fényre szükség van. Jó esetben csupán este és éjjel, rossz esetben és nem csak télen, hanem nyáron is, kiegészítésként, bizonyos helyiségekben egész nap használhatjuk. Egy jól, megtervezett otthonban, házban azonban még a fürdőnek is van ablaka. Ezzel sokat spórolhatunk és a természetes fény előnyeit élvezhetjük.

A mesterséges fényeknek számos fajtája létezik. A lámpák közül sokan elítélik a spotlámpákat, illetve a neoncsöveket, vibrációjuk és szemet károsító hatásuk miatt. A sima csillárok és lámpatestek, illetve halogén lámpák azonban jók lehetnek. De mindig meg kell vizsgálnunk mire, mit vállalunk ezzel.

A lámpák titka, hogy jó helyre kell őket felszerelni, és mindig az adott térrel arányos mennyiségben. Egy 20 négyzetméteres szobába 5-6 karú csillárra és kiegészítő lámpákra van szükség, ha dolgozó, vagy nappali, 3 karú csillárra, ha társalgó, vagy hálószoba, egy is elegendő, ha teaháznak és hangulati szobának alakítjuk ki. Ha egy helyiségben tanulunk, több fényt kell belejuttatnunk. Ha egy szobát inkább csak aludni szánunk, akkor nem fontos sok lámpatestet felszerelnünk. Ahol gyermek van, különösen ügyeljünk a megfelelő mennyiségű és minőségű fényforrásra!

Minden szobára igaz, hogy megfelelő mennyiségű fénnyel javítható annak energiája, ezért a redőnyöket reggel felhúzni, a függönyöket elhúzni, a lámpákat este felkapcsolni szükséges. A fény és szellőztetés a két legerősebb csi mozgatóerő. Ezért, bár a neon nem feltétlenül jó megoldás, de kiváló lehet egy konyhabútorba beépítve, egy mosogató fölé, vagy egy étkezőbe, ahol nincs hely csillár elhelyezésére. Érdemes arra törekedni, hogy minden szobában legyen egy központi, középen elhelyezett csillár és egy-két kisebb fényforrás is, szükség esetén így a nagy és erős fény letompítható, a kellemesebb hangulat kialakítható.

A mesterséges fényekkel való játékhoz hozzátartoznak a sötét, erős árnyalatok. Sötétkék, zöld – akár közepes árnyalat sötétnarancs vagy rózsaszín, vörös, barna stb. színek, nos ezek sötétítik a szobát, és, még ha jók is a fényviszonyok, sok lámpatestet is helyezünk el, egy komorabb hatást érünk el vele. Ha több világosságra van szükségünk, és optikailag nagyobb teret szeretnénk, akkor érdemes legalább derék, vagy mellmagasságig a plafontól lefesteni egy világosabb, de a sötét színnel harmonizáló színárnyalatot. Ezáltal a fal felső harmada vagy fele világosabb és tágasabb lesz. A két szín találkozására bordürcsík ragasztása javasolt.

 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 7712 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x