Ékszerek a kalitkában: a papagájok
Címlap / Otthon / Ékszerek a kalitkában: a papagájok

Ékszerek a kalitkában: a papagájok

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-23

Kedvelt házi kedvenc a papagáj, ez a hangos, díszes madárka, amely az Újvilág meghódítása óta kedvelt lakótársa az embereknek. Korábban csak a gazdagok kiváltsága volt, hogy e ritka madarakat megvásárolhatták, majd az állatkertek szenzációja lett a látványos tolldísszel megáldott jószág, napjainkban pedig már világszerte tenyésztik ezeket a cserfes madarakat, és csekély összegért bárki hazaviheti őket. Legkedveltebb fajtája az amazon papagáj, amely népszerűségének köszönhetően eredeti élőhelyén már alig-alig található. 

Az Amazona a madarak osztályának papagájalakúak (Psittaciformes) rendjébe a papagájfélék (Psittacidae) családjába és az újvilágipapagáj-formák (Arinae) alcsaládjába tartozó nem. 33 faj tartozik ide, közülük számos veszélyeztetett. A madarak népszerűsége miatt az illegális madárkereskedelem jelenti a legnagyobb veszélyt, de számos területen a helyiek is pusztítják a madarakat, mivel azok főleg gyümölccsel táplálkoznak, így kárt tesznek a mezőgazdaságban. A Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján szerepel többek közt a Királyamazon, a Molnár-amazon, a venezuelai amazon, a kékhomlokú amazon, a kubai amazon és a sárgafejű amazon is, és a listát még hosszan lehetne folytatni. Természetes élőhelyük áldozatul esik az égetéses mezőgazdaságnak, az útépítéseknek és az esztelen méreteket öltő fakitermelésnek. Dél-Amerika gyönyörű madarai egykor az egész őserdő területén és a nyílt vidéken egyaránt megtalálhatóak voltak, és már az ősi kultúrákban is fontos szerepet játszottak. Díszes tollazatuk miatt kedvelték őket leginkább, a letűnt dél-amerikai civilizációk uralkodói egész ruhákat, fejdíszeket készíttettek maguknak a csodaszép papagáj tollakból. 

A spanyol hódítás révén ritka kincsként Európába is eljutottak a madarak – már az a pár szerencsés(?) egyed, amely túlélte a szállítást. A gazdagok vagyonokat fizettek egy-egy ritka példányért, az uralkodók elvárták, hogy ajándékba kapjanak párat a különleges madarakból. Mivel ezek az állatok remek hangutánzó képességgel rendelkeznek, pillanatok alatt kedvencei lettek az előkelő társaságoknak, és számos legenda kapott lábra a beszélő papagájokról. Beszélni ugyan nem képesek, ám valóban számos hangot képesek utánozni – esetenként teljes szavakat, mondatokat is leutánoznak. Leginkább környezetük jellegzetes hangjait utánozzák előszeretettel, például a pezsgősüveg pukkanását – vagy manapság a telefoncsörgést, de megtanítható nekik pár egyszerű üdvözlő formula, vagy rövid, vicces „beszólás” is. Az idomított papagájok a szalonok sztárjai voltak, a gazdag állatkertek ellenben inkább szépségükért és különlegességükért tartották őket. A kereslet miatt a madarakat milliószámra fogdosták össze, és ez a mai napig változatlan. 

HarmoNet tipp: A nagy papagájok >>

A befogott madarak nagy része sajnos igen hamar elpusztul, tizede sem ér el rendeltetési helyére
, a legtöbbször illegális kereskedésekbe. A legtöbb államban elvileg tiltják is a madarak befogását és árusítását, ám ez nem akadályozza meg az ebből élőket, hogy továbbra is pusztítsák a szépséges állatokat. Hálókkal, csapdákkal ejtik el a kis tollas jószágokat, és szűk ketrecekben, gyakran élelem és víz nélkül tartják és szállítják őket. Sok állat már a befogáskor megsérül, amelyik nem, az jó eséllyel a szűk hely miatt a szállítás során szenved sérülést. A sokkos állapot, félelem, zsúfoltság tovább rontja a túlélési esélyeket. Bár a hatóságok a legtöbb helyen szigorúan ellenőrzik a kereskedőket, és a lebukott csempészekre is büntetés vár, számos fajt a kipusztulás fenyeget. Az elkobzott állatokat nem is próbálják szabadon engedni, inkább állatkertekbe viszik őket, ahol még mindig nagyobb esélyük van az életben maradásra, mint a szabadban, kockáztatva, hogy nemsokára ismét befogják őket. 

Ha ilyen madarat szeretnénk tartani, akkor hivatalos tenyésztőtől vásárolhatunk olyan állatot, amelyet nem befogtak, hanem már eleve rabságban tenyésztettek. Mivel ezek a madarak már nagyon elterjedtek Európában, igen sokan tenyésztik őket, így elvileg elkerülhető lenne a szabadon élő állatok befogása, sőt, célszerűbb is volna, hiszen a tenyésztett madarakat sem befogni, sem szállítani nem kell, míg rabságba ejtett társaik legtöbbje eleve pusztulásra van ítélve, még mielőtt értékesíthetnék őket. Az amazon papagájok közül a kékhomlokú és a venezuelai a legkedveltebb és legelterjedtebb, ezeket tenyésztik legnagyobb számban. Fogságban a madarak hamar megszelídülnek, kézből esznek, rászállnak gazdájuk vállára. Megszokják, hogy egy helyre piszkítsanak, így akár a szobában szabadon is lehet engedni őket egy időre, hogy kedvükre röpködhessenek. Amire vigyázni kell, hogy az ablak zárva legyen, a macska pedig a másik szobában! Télen feltétlenül fűtött helyre kell vinni a papagájokat, és a kalitkájuk legalább akkora legyen, hogy kényelmesen ki tudják tárni a szárnyukat. Ha nincs lehetőség nagyobb röpházat, madárházat építeni, akkor időnként feltétlenül biztosítsunk lehetőséget arra, hogy szabadon szárnyalhassanak. Ha van szép nagy, üvegezett télikertünk, akkor ez egyben ideális madárház is, ahol nem kell elzárni az állatokat.

HarmoNet tipp: Hogyan tartsuk és tanítsuk beszédre a hullámos papagájt? >>

Az amazon papagájok fajtánként eltérő jellegzetességgel bírnak, de általánosságban viszonylag kis testű madarakról van szó. 30-35 centiméteres nagyságú, 20-25 centiméteres szárnyfesztávú, színes kis csodák. Odúban költenek, így a madárházban, kalitkában is fontos, hogy legyen hely, ahová elbújhatnak. 2-5 tojás egy fészekalja, és nagyjából 4 hét, amíg kikelnek a fiókák. A papagájok magvakkal, gyümölccsel, virágokkal táplálkoznak. Lássuk a legelterjedtebb, legnépszerűbb fajtákat: A venezuelai fajta magassága 31-33 centiméter, testtömege 340 gramm. Tollazata zöld, a tollvégek sötétebb árnyalatúak. A homloka, a kantárja és a szem feletti része égszínkék. A torka a fejtetője és az arci része sárga. A szárny piros, kékkel és feketével díszített. A szeme piros, a csőr világos szaruszínű, de a kampó feketés. A kékhomlokú kissé nagyobb,  magassága 37 centiméter. Testének nagy része zöld, homlokán a csőréig kék csík húzódik, fejük egy része és szárnyhajlatuk és farkuk vége sárga. A közkedvelt és gyakori sárgafejű még testesebb, magassága eléri 38–43 centimétert. Testének nagy része zöld, feje, torka, szárnyának szegélye sárga, repülés közben válnak láthatóvá vörös szárnyfoltjai. A jóval apróbb fehérhomlokú magassága 25 centiméter. Feje teteje kék, homloka fehér, kantárja meg szemtájéka piros. A négy szélső farktoll töve szintén piros, és ugyanilyen színűek a hím elsőrendű szárny fedőtollai és a fiókszárny is, az evezőtollak színe részben kék.

Regele Tímea
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 6048 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x