Spániel-kavalkád - spuri a parkba
Címlap / Otthon / Spániel-kavalkád - spuri a parkba

Spániel-kavalkád - spuri a parkba

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-02-08

A legtöbb magyar őslakosnak a spánielekről a csinos, fekete vagy aranyszínben pompázó lakótelepi cocker spániel jut eszébe. Ez a fajta ugyanis, ami a legelterjedtebb kis hazánkban. Igazi családi kedvenc, gyerekek legjobb cimborája - ami nem véletlen! Ám a spánielek igen sokfélék lehetnek - ismerkedjünk meg velük! 

A spánielek „társadalma” napjainkban igen változatos; a legelterjedtebb angol cocker spániel mellett megtalálhatjuk az amerikai cocker, amerikai vízi, az ír vízi spánielt, a field, az angol springer és a welsh springer spánielt, a clumber és sussex spánielt; továbbá a King Charles, a Cavalier King Charles, a japán, illetve tibeti spánielt.

Az angol cocker spániel
Cuki, hatalmas plömpi fülekkel, gomborral és esdeklő tekintettel néz a világba. Pompás szimatú, arany és fekete színekben elfogadott csinos jószág. Eredetileg az apróvadat a vadászaton visszahozó, a csalitos, nádas úgynevezett fedett terepen dolgozó, nagyszerű vadászebként tartották. Hihetetlenül temperamentumos, és ha nincs lehetősége mozgásigénye levezetésére, szeszélyessé és harapóssá válhat. Ezért nagyon fontos hogy sokat járjuk vele a természetet. A kutyaiskolát sem kell elkerülni vele, imádja a túrákat. Farkát, hogy könnyedén hozhassa vissza az aprójószágot a csalitból – korábban kupírozták, vagyis levágták. Ma már egyre több zászlós farkú spánielt láthatunk, akinek nem vágják vissza a farkát.

Az angol és amerikai cocker spániel közötti különbséget talán legjobban a kutyák fejformája és szőrzete tükrözi. Az amerikai változat jókora boci szemekkel, pisze nózival, és jóval dekoratívabb "szoknyával" büszkélkedhet.

HarmoNet tipp: Magyar kutyafajták: Kuvasz, a félelmet nem ismerő >>

Tibeti spániel

A szent állatként tisztelt tibeti spánielt a tibeti szerzetesek évszázadokon keresztül arra használták, hogy kis taposómalmok segítségével hajtsa imamalmaikat. A szerzetesek emellett gyakran, mint mi a meleg vizes palackokat, ruhájuk ujjába tették a kutyákat, hogy azok melegen tartsák őket, és őrzőkutyaként is hasznukat vették. Napjainkban a tibeti spániel csodálatos háziállat, és még kis háztartásokba is illik. Boldog, magabiztos, vidám, szeret mind a lakásban pihenni, mind pedig a szabadban játszani. Igazi arisztokrata, és úgy viselkedik, mint a ház őrzője. Könnyen megsértődik és bizalmatlan idegenekkel, így jó jelzőkutya. Átlagos magassága 25 centiméter, a szukák 5,5 kilogramm, a kanok 6,8 kilogramm súlyúak.Clumber spániel

Első pillantásra a clumber talán nem is tűnik spánielnek, inkább egy kistermetű, szőrős masztiffnak. Pedig spániel a javából, kiváló vadászkutya. Mivel olyannyira különbözik társaitól, származása valószínűleg örökre rejtély marad, és sok fajtához hasonlóan csak találgatni lehet, honnan származik ez a nehézsúlyú, igen kiváló apport tulajdonságokkal rendelkező spániel. Bár a régi spánieleket az angolok számtalan elnevezéssel illették – cocker, springer, szalonkavadász, etc. – néha még ugyanazon alom esetén is, a clumber szót hiába keressük a korabeli feljegyzések között. Ez persze még önmagában nem jelenti azt, hogy a clumber fiatal fajta lenne, sőt. Sokan őt tartják a legrégibb spániel változatnak, melyet speciális vadászati célokra tenyésztettek. A clumber spániel nagyon jó vadászkutya. Viszonylag lassan dolgozik, de jellegzetes, gördülő járása kényelmes, szilárd ügetést tesz lehetővé egész nap, anélkül, hogy a kutya kifáradna. Egyes szakértők a fajtát Franciaországból eredeztetik.


HarmoNet tipp:
Magyar kutyafajták: Erdélyi kopó - a vadászkutyák Pavarottija >>

Ír vízi spániel

Minden más spánielfajtánál magasabb, jellegzetes színű, göndör szőrrel és úgynevezett patkányfarokkal. Rendkívül kedves természetével sokakat megnyer. A fajta eredete ismeretlen Justin McCarthy alakította ki, de titokban tartotta, hogy milyen fajtákat használt fel. Valószínűleg a portugál és a spanyol vízikutya, valamint az uszkár keresztezéséből alakulhatott ki. Amerikában, Angliában és Skandináviában ma is népszerű a fajta.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 8118 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x