Tragikus baleset a játszótéren - odafigyeléssel elkerülhető...
Címlap / Otthon / Tragikus baleset a játszótéren - odafigyeléssel elkerülhető lett volna!

Tragikus baleset a játszótéren - odafigyeléssel elkerülhető lett volna!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-05-21

A játszótéri balesetek többségéről még a hírek is alig tesznek említést, pedig sok közülük tragikus, vagy súlyos kimenetelű. Leesett a mászókáról. Kiesett a csúszdából. Lelökte a társa, eltörött a karja. Becsípte az ujját. Fejjel lefelé esett le - agyrázkódást szenvedett. Tartsuk be azt a 10 fontos szabályt, amit szakértőnk javasol, hogy elkerüljük a baleseteket!  

Az ünnepek közeledtével egyre többen mennek ki a játszóterekre, nyílt területekre, ahol bizony számos veszély leselkedik a lurkókra. Különösen azokra, akik túlféltettek, az egykék, akiket kevésbé készített fel az otthoniak a veszélyes helyzetek kivédésére. A játszóterek túlzsúfoltak lehetnek ilyenkor, és bizony vannak olyan szabályok, melyeket meg kell tartani. Saját gyerekünkkel, de a testi épség védelmében mások gyermekeivel is tartassuk be ezeket. Nem szabad attól tartani, hogy az anyuka majd ránk szól. A legtöbb normális szülő inkább megköszöni, ha a gyerekére más is vigyáz, nem csak ő. A nem normálisokkal pedig ne törődjünk! A gyerek egészsége és épsége a fontos!A játszótéri játék 10 alapszabálya, amit minden körülmények közt be kell tartani:

  1. A gyerekek az életkori sajátosságaiknak megfelelő játékokkal játsszanak! (A nagyok zavarhatják a kicsiket és fordítva) A jó játszótereken el van különítve a kicsik és nagyobbak területe!
  2. A gyerekek számára az ismeretlen játékeszközök biztonságos használatát mindig előbb be kell mutatni. Egy nagyobb, ügyes gyerek is bemutathatja – ez jó motiváció, és gyakran az ügyes gyerek a dicsérő szavak hatására segíti a kezdőt abban, hogy ő is ügyes legyen. A szülő is segíthet, vagy ha mód van rá, akkor részt vehet a játékban.
  3. Pozitívan kell hatni a gyerekre! Soha ne mondjuk neki, hogy ügyetlen, ne hasonlítsuk egy másik gyerekhez, negatívan. Soha ne vetítsünk elé negatív képet, például: - „Kapaszkodj, mert leesel!”. Töröljük a szótárból ezeket az ostoba mondatokat. A helyes motiváló mondatok ilyenek: - Két kézzel kapaszkodj! - Figyeld a lábadat, hogy a rúdra lépj! – Az az ügyes gyerek, aki …. tudja csinálni! stb.
  4. A futó-forgó játékokat csak a játszótér füves, vagy nem mély, de puha homokos részén szabad gyakorolni! Ha a gyerek véletlen elesik, akkor nem sérti fel magát, míg a salakos, térköves, vagy betonos részeken igen.
  5. Kerékpározni, műanyag motorral menni, rollerezni és görkorizni csak az erre kijelölt területen szabad, vigyázva egymás testi épségére. Általános illemszabály, hogy a gyerekek kölcsönadják egymásnak a tárgyakat, vagy cserélnek egy időre. A szülők általában ezt természetesnek veszik, de van, aki nem örül neki. Ne közösítsük ki ezért! (A gyerekek sajnos úgy is megteszik!) A balesetek elkerülése érdekében mindenki használjon bukósisakot, térd és könyökvédőt és megfelelő öltözéket.
  6. A lengőhintákat csak a védőkerítésen kívülről lehet megközelíteni! Ezt a fontos szabályt meg kell tanítani a gyerekeknek már egész pici korban. A baba-hinta a kisbabáké, az ülőhinta a nagyobbaké, az állásra is alkalmas különleges hinták a legnagyobbaké. Ne foglalják a hintát egymás elől, néha illendő átadni a várakozóknak.
  7. A csúszda veszélyeit mindig felügyelje szülő! – Sajnos a csúszdát minden életkorú gyerek használja felváltva. A kicsik könnyen ellesik a rossz példát a nagyoktól, így fontos, hogy a csúszda mellett mindig álljon egy szülő, aki mások gyerekére is ügyel egy picit. Ne engedjük a ketten csúszást 6-7 éves kor alatt, az arccal előre csúszást a túl piciknek, vagy hogy egymást túl közel kövessék – mindig várják meg, míg leér a másik, akkor induljanak el.
  8. Különösen figyeljünk a tipegőkre, mászókra, kisbabákra! – Gyerekeink gyakran a játék hevében nem veszik észre, ha egy náluk kisebb gyermek érdekeit megsértik. Ezeket a konfliktusokat a szülők kell, hogy elsimítsák a gyerekekkel és egymás közt. Fontos, hogy a szülők ne vesszenek össze apróságokon, amin a gyerekek másodpercek alatt átsiklanak!
  9. A mászókákról le lehet esni – de azért mászunk fel rájuk, mert ez kihívást jelent! Rémes, amikor egyes szülők-nagyszülők rettegve tördelik kezüket, miközben csemetéjük, unokájuk vígan tarzanozik valamelyik mászókán. A mászókák valóban lehetnek veszélyesek, valóban le is eshet róluk a gyerek. Ám ha figyel arra, hogy ne lépjen mások kezére-lábára, hogy ne lökje meg a többi mászókázót, hogy ne előzzön durván, vadul kisebb gyereket, akkor bizony csak ügyesedhet a mászókákon. A túlféltett gyereket mindig előbb éri baj!
  10. A homokozó etikája: A homokozó különleges terep. Minden alkalommal látni szakállas-kinyúlt pulcsis apukákat, ahogy önfeledten építenek, miközben a gyerekük már rég másutt hintázik. Az aprónép bele is kóstol, a nagyobbak előszeretettel szórják szerteszét, mások szemébe is, míg a náluk nagyobbak egész alagútrendszereket építenek és féltik a kicsiktől. Lényeges, hogy a homok szórása minden korosztálynak tilos, és a romolás szintén. Az egész piciknek anyuka építsen kis tortát, amit a picike lerombolhat. A nagyok építményét azonban tisztelni kell! A homokozói játékokat is illendő közzétenni, kivétel, amivel épp játszunk. (Okos ötlet alkoholos filccel ráírni, melyik kié – de sok játszótéren van olyan rendszer, hogy a játékok kinn maradnak másnapig – éjjel az őrzött térről senki nem viszi el!)

Ami az illemkönyvből kimaradt:
A játszótéren bagózni határozottan bunkó dolog – annál is bunkóbb, aki eldobja a csikket. Ha ilyet látunk, nyugodtan kérjük meg a dohányost, hogy szedje fel a szemetét. A csikket felszedő, megkóstoló kisbaba akár mérgezést is kaphat, de a látvány és a minta is ronda. A játszótér nem bagós hely.

HarmoNet tipp: Ne füstölj a játszótéren! >>

A csecsemőt pelenkázni bátran szabad a téren,
de a pelenkát illik becsomagolva a szemetesbe tenni. Nem mellé, nem alá. Bele. Becsomagolva. Mert aki elmegy a kuka mellett, nem akar a gyerekkaka szagától hányni.


A nyitott, természetes környezetben lévő játszótereken (Például Budapesten a gellérthegyi csúszdás játszótér ilyen) néha átmennek kutyák is. Gondolkodjunk józanésszel! A kutya ugyan nem a játszótérre való, de a nyílt tereken átsétáló négylábútól semmi baja nem lesz a gyereknek. Az ilyen játszótereken éjjelente fel-alá grasszálnak a természetes élőhelyükön élő apró vadak, nyestek, patkány (!), egér, elvadult cicák, sőt akár még róka is előfordulhat. A beoltott, pórázon vezetett, tiszta, kedvenc-kutyusok nem jelentenek veszélyt, ha a homokozót már előtte több galamb, macska és kis rágcsáló meglátogatta. Ilyen helyen ne vegzáljuk a kutyásokat – pláne a kutyás családokat, gyerekestül! Ők mindig felszedik a kutyapotyadékot! (Ha nem tetszik, választhatunk másik játszóteret!)

HarmoNet tipp: Különös ötlet: játszótér a nyugdíjasoknak >>

Ha lehet, saját gyerekünket se kakiltassuk a bokor alá, s ha már rájött az „erdei betegség”, úgy ne a puszta földre csináljon már az istenadta kölke, hanem rakjunk alá egy papírt, újságot, amit később az eredménnyel kidobunk.
Ha a sokat szidott kutyások képesek erre, akkor a szülők is!

A gyerekek mozgatása a szép időben rendkívül fontos! Ha tehetjük, legyünk udvarias, kulturált szülők a játszótéren is – mutassunk pozitív példát a gyerekeinknek! 

G. K.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 7068 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x